Bucătăria Tradiţională
Hrana este condiția vieții și sănătății omului. Ea a fost și va rămîne una din principalele griji și ocupații ale oamenilor pe întregul parcurs al timpului. Interdependența dintre alimentație și sănătate este una din cele mai vechi preocupări ale omenirii și este strîns legată de mediul natural și condițiile climaterice, de caracterul și nivelul de dezvoltare al economiei, de ocupațiile populației, de relațiile cu alte etnii.
Printre hotărârile pe care le-ai luat pentru Noul An se numără și cea de a mânca mai sănătos? Poți începe să respecți rezoluțiile lui 2015 încă din seara de Revelion, alegând mazăre sau pește pentru a prepara un meniu gustos și sănătos. Există o serie de alimente atât de bune, dar în același timp extrem de sănătoase, care te pot ajuta să pășești cu dreptul în noul an. Oricare ar fi planurile tale pentru viitor, nu uita să pui pe primul loc sănătatea și binele familiei tale. Uite ce alimente nu ar trebui să lipsească din frigiderul vostru în acest sfârșit de an.
Hrana este condiția vieții și sănătății omului. Ea a fost și va rămîne una din principalele griji și ocupații ale oamenilor pe întregul parcurs al timpului. Interdependența dintre alimentație și sănătate este una din cele mai vechi preocupări ale omenirii și este strîns legată de mediul natural și condițiile climaterice, de caracterul și nivelul de dezvoltare al economiei, de ocupațiile populației, de relațiile cu alte etnii.
În fiecare gospodărie bucătăria este locul unde se pregătesc bucate, de aceea se cere respectarea unei curăţenii absolute, folosirea unui anumit mobilier şi a inventarului indispensabil pentru o bucătărie. Fiecare persoană care pregăteşte bucate trebuie să cunoască cîteva reguli, dar şi secrete în ce priveşte arta gătitului. Numai cunoaşterea acestora în detaliu, dar mai ales îmbinarea armonioasă a produselor alimentare vă vor da posibilitatea să pregătiţi bucate delicioase. E important ca felurile de mîncare să fie gustoase indiferent de ce conţinut au.
Bucataria moldoveneasca datoreaza diversitatea sa evenimentelor istorice, in urma carora tara s-a confruntat cu multe influente culinare ale popoarelor invecinate. Efectele influentei otomane se observa in prepararea combinata a carnii, in tendinta de a face bucate din carne de miel si chiar in folosirea unor nume identice a bucatelor cu cele din unele tari balcanice ce au fost sub jugulImperiului Otoman (ghiveci, musaca, ciorba).
La sigur nu o dată am fost înghimpaţi de această plantă şi am simţit pe pielea nostră usturături şi beşici. Eram supăraţi pe ea şi ne gândeam la ce bun creşte peste tot şi ne înghimă. Dar urzica, pentru că anume despre ea vorbim, este o plantă cu mai multe întrebuinţări medicinale şi culinare.
Acum e perioada când sunt la mare căutare urzicile. Ele sunt alimente şi în acelaşi timp medicament.
Fire activă și mereu implicată în diverse proiecte, jurnalista Nata Albot știe cum să ne surprindă de fiecare dată. Mai nou, aceasta pregătește o surpriză pentru toate gospodinile, și anume o carte cu rețete de bucate în totalitate creată de ea. Pentru că nu e atât de ușor precum pare, Nata muncește din greu la rețetele ce vor fi incluse în carte. Pe unele le gătește de mai multe ori ca să iasă perfecte.
Iarna, organismul are nevoie de mai multe vitamine si minerale pentru a infrunta cu brio frigul. Printre cele mai importante alimente pe care trebuie sa le consumati in sezonul rece se numara legumele, surse esentiale de vitamina C si alte minerale de care corpul are nevoie pentru a combate bolile si a se mentine sanatos. Legumele sunt importante si pentru echilibrarea nutrientilor primiti din meniurile consistente de iarna, care sunt compuse intr-o proportie mai mare din grasimi de origine animala.
Se spune că vara trebuie să mănânci fructe, însă există și fructe care sunt recomandate pentru consum iarna. De fapt, nu există niciun motiv pentru a nu consuma fructe în sezonul rece , dimpotrivă: fructele potrivite pentru iarnă aduc un aport de nutrienți, antioxidanți, proteine, grăsimi și fibre. Iarna este recomandat să introduci o porție de fructe în alimentația zilnică pentru a-ți proteja sănătatea.
În fiecare gospodărie bucătăria este locul unde se pregătesc bucate, de aceea se cere respectarea unei curăţenii absolute, folosirea unui anumit mobilier şi a inventarului indispensabil pentru o bucătărie. Fiecare persoană care pregăteşte bucate trebuie să cunoască cîteva reguli, dar şi secrete în ce priveşte arta gătitului.