Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Istoria


Sep 3, 2019

Pe data de 3 septembrie se împlinesc 473 de ani de la trecerea în eternitate a marelui domnitor Petru Rareş (1527-1538; 1541-1546). Venirea la scaunul Moldovei a acestui domnitor este învăluită de legende, la răspîndirea cărora a contribuit Dimitrie Cantemir (în Descrierea Moldovei). Documentele, actele cancelariei Moldovei demonstrează, fără urme de îndoială, că Petru vodă, zis Rareş, a domnit de două ori. În al doilea an de domnie se implică în luptele pentru tronul Ungariei.

Jun 21, 2019
Se gaseşte în mijlocul oraşului Soroca, la circă 160 km spre nord de Chişinau. În perioada medievală cetatea Soroca facea parte dintr-un vast sistem defensiv al Moldovei, care includea: 4 cetăţi la Nistru, 2 cetăţi pe Dunare şi 3 cetăţi în nordul ţării. În aşa fel, cu un adevarat "brau de cetăţi din piatra", erau protejate hotarele ţării. Cetatea Soroca a fost construită la trecatoarea peste Nistru pe locul unor fortificaţii mai vechi. La 1499, din porunca Voievodului Ştefan cel Mare, este înalţata ? cetate pătrată din lemn pe locul fortareţei genoveze Olihonia (Alciona).
Dec 20, 2015

Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun, marele praznic al Naşterii Domnului.  Colindele au început deja să se audă peste tot, iar brazii sunt la mare căutare. Dacă tradiţia colindatului este una străveche pe aceste meleaguri, împodobirea bradului este o „invenţie" mult mai recentă.Pomul de Crăciun, aşa cum îl cunoaştem noi astăzi, decorat cu globuri, lumânări sau beculeţe, nu a fost dintotdeauna împodobit astfel.

Dec 1, 2015

Următoarele 10 fotografii depășesc norma de simple amintiri imortalizate. Pentru că ele conțin starea de spirit, tonul și valorile trecutului și constituie o dovadă a evoluției societății din ultimii 100 și ceva de ani. Pornind de la evenimente istorice, demonstrații de rezistență fizică și personaje excentrice, această serie de imagini te va uimi, te va pune pe gânduri și pe alocuri, te va încânta.

Nov 23, 2015
De la planificarea timpului şi siguranţa că „prietenii mei sunt prietenii tăi” până la votul electronic şi cântecul care este „un adevărat liant” pentru estonieni. Ambasadorul Moldovei în Estonia, Victor Guzun, a ales 10 lucruri din Estonia care pot inspira Moldova.
Oct 25, 2015

În perioada anilor 1920-1930, Basarabia era parte componentă a României, iar acest lucru a lăsat amprente și asupra stilului vestimentar al populației. Site-ul oldchisinau.com a publicat o serie de fotografii care, potrivit sursei, datează din perioada anilor ’20-’30. În poze apar chișinăuieni care se plimbă pe străzile din capitală, în mare parte acțiunea are loc în centrul Chișinăului unde astăzi se află Piața Marii Adunări Naționale.

Oct 14, 2015
Cu mulţi-mulţi ani în urmă, exista un teritoriu, pe care poporul îşi ducea în spate zilele grele de după război. Acest biet popor nu mai ştia de mulţi ani de ploaie, măcar cât de mică. Căci oamenii erau convinşi că o singură picătură ar fi salvat pământul. Dar ploaia nu venea şi oamenii nu mai sperau la zile bune, cu masa plină de bucate, cu aer proaspăt, cu verdeaţă răcoroasă pe care să calce tălpile obosite, crăpate de multele drumuri bătute, cu un pământ roditor, care să le aducă pâinea ce va înfrumuseţa cina de Duminică.
Oct 14, 2015
Varianta actuală a stemei municipiului Chişinău, realizată de maestrul Gheorghe Vrabie, a fost aprobată la 8 august 1991 de către Comitetul Executiv al Consiliului municipal Chişinău de Deputaţi ai Poporului, care a decis reproducerea acesteia, începând cu 31 august 1991, pe ştampilele, blanchetele, insignele oraşului, pe obiectele design-ului urban şi pe cele de  informaţie.
Oct 14, 2015

Pe 17 iulie, s-au împlinit 579 de ani de la prima menţiune documentară a Chişinăului. Prima atestare în documente a Chişinăului datează din 17 iulie 1436, fiind menţionat printre reperele naturale ale hotarului moşiei lui Oancea Logofătul „…lîngă Bîc, … în dreptul Chişinăului lui Acbaş, la Fîntînă, unde este seliştea tătărească”. Potrivit tradiţiei, izvorul amintit în hrisov curgea la poalele Colinei Măzărachi.

Sep 28, 2015
Literatura populară este o parte semnificativă a folclorului românesc. Primul care a cules şi publicat literatură populară a fost  poetul Vasile Alecsandri în culegerea "Poezii populare. Balade:(Cântece bătrâneşti)" din 1852, al cărui moto a devenit celebru:"Românul e nîscut poet". Putem include in literatura populară  basmele și legendele. În arta populară, un loc însemnat îl ocupă și teatrul. Totuși,  cel mai important gen al literaturii populare rămâne a fi balada.
Sep 20, 2015
Societatea creştină nu acorda nici un loc specific femeilor din secolul al XI-lea, ba mai mult -  nici nu prevedea condiţia feminină. În Evul Mediu, femeia, înainte de a fi ţărancă, castelană sau sfântă, era definită prin sexul şi trupul său. Statutul de nevastă, văduvă sau fecioră, îi era conturat în raport cu un bărbat sau cu un grup de bărbaţi.
Aug 28, 2015
Acest teritoriu, dintre Prut si Nistru a fost populat inca din timpurile epocii Paleolitice. Cercetarile arheologice atesta ca omul a locuit aici cu 7000 de ani i. C. Un foarte interesant muzeu arheologic din orasul Chisinau ofera destule dovezi in acest sens. Azi, Republica Moldova reprezinta mai putin din jumatate din Principatul Moldova, partea lui estica. De-a lungul secolelor Moldova, ca si alte doua principate romanesti (Valahia/Muntenia/Tara Romaneasca si Transilvania) formate urmare a destramarii Daciei istorice, a fost victima frecventelor cotropiri si razboaie.
Aug 27, 2015
Proclamarea independenţei Republicii Moldova în 1991 a constituit urmarea unui proces mai complex decât simpla citire a declaraţiei în sine. În 3 iunie 1988, la Chişinãu s-a reunit un grup de intelectuali moldoveni care a pus bazele unui grup de iniţiativã pentru susţinerea democratizãrii. Pânã în 20 mai 1989, acest grup a recurs la organizarea unor structuri teritoriale ale mişcãrii democratice, însoţite de publicarea proiectelor de program şi statut al grupãrii, organizarea de demonstraţii publice şi strângerea de semnãturi pentru a obţine recunoaşterea limbii române ca limbã oficialã a Republicii. Aceasta este prima şi singura formaţiune care s-a confruntat, în mod organizat, cu Partidul Comunist al RSSM.
Aug 27, 2015
Declarația de Independență a Republicii Moldova a fost un document adoptat de către Parlamentul Republicii Moldova în urma eșecului loviturii de stat din august 1991. Documentul face referiri la "istoria milenară" și "statalitatea neîntreruptă" a românilor de la est de Prut în spațiul istoric și etnic al etnogenezei acestora, consacră, pentru spațiul de la est de Prut, denumirile oficiale: limba română, popor român. Acest act fondator al Republicii Moldova din 27 august 1991 este marcat în fiece an ca Ziua Națională a Republicii Moldova sau Ziua Independenței.
Aug 27, 2015
Ministerul Culturii organizează azi, în Piața Marii Adunări Naționale, sărbătoarea consacrată Zilei Independenței Republicii Moldova. Evenimentul va începe la ora 9:00, cu depunere de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt și la memorialul ”Eternitate”.
Aug 25, 2015
Ministerul Culturii organizează la data de 27 august, în Piața Marii Adunări Naționale, sărbătoarea consacrată Zilei Independenței Republicii Moldova. Evenimentul va începe la ora 9:00, cu depunere de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt și la memorialul ”Eternitate”.
 

Pagina  1  de  8

 

Partenerii nostri: