Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Arheologia


Mar 28, 2015

Arheologii francezi au descoperit că artiştii preistorici au ştiut să exprime în arta în stîncă mişcarea cu ajutorul elementelor de animaţie. Lucrarea cercetătorilor a fost publicată în revista Antiquity, iar rezumatul ei a fost prezentat şi în Science News. Autorii au analizat arta în stîncă cunoscută la ora actuală şi au publicat cîteva picturi anterior necunoscute din peşterile Chauvet şi La Baume Latrone.

Jan 26, 2015

O descoperire arheologică aduce lumină asupra unui loc simbol al creștinătății. În Orașul Vechi al Ierusalimului, arheologii americani au descoperit ruinele Palatului lui Irod, unde, potrivit Noului Testament, Iisus Hristos a fost judecat de Pilat din Pont, înainte de a fi răstiginit. Conform ziarului La Stampa, săpăturile începute in urmă cu 15 ani pe locul unei clădiri abandonate din Ierusalim, în apropiere de Muzeul Turnul lui David, au scos la lumină ruinele unui palat care ar putea fi cel în care a avut loc procesul lui Iisus, descris în Noul Testament.

Feb 27, 2014
60 opere de artă, inclusiv tablouri de Claude Monet şi Pierre-Auguste Renoir, au fost descoperite în reşedinţa colecţionarului Cornelius Gurlitt, a anunţat purtătorul de cuvânt al acestui octogenar german, proprietarul unei „comori naziste”, descoperită în noiembrie.
Jan 23, 2014
La 22 ianuarie se împlinesc 60 de ani de la nașterea istoricului de valoare, arheologului, cunoscutului savant, profesor universitar, doctor habilitat, Gheorghe Postică. Personalitate profundă și complexă, înzestrat cu o inegalabilă perseverență, pasiune și dăruire pentru ceea ce face, unul dintre cei mai remarcabili istorici ai neamului, omul de știință Gheorghe Postică a depus în această perioadă de timp o muncă plină de devotament, necontenită dragoste de țară, de păstrare a diverselor și multiplelor aspecte ale evoluției vieții neamului nostru.
Dec 5, 2013

Cîțiva arheologi coreeni au descoperit, în timpul unor săpături efectuate în orașul Andong din Coreea de Sud, sechelele unui bărbat decedat în urmă cu mulți ani. Faptul ce i-a impresionat cel mai mult a fost scrisoarea găsită în sicriu scrisă de soția decedatului. Scrisoarea a fost tradusă, ulterior, în limba engleză.

Nov 17, 2013
Arheologii din cadrul Institutului Naţional de Arheologie a Academiiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, au descoperit   la Lăpuşna, raionul Hânceşti 12 schelete umane. Acestea au fost găsite  de către nişte zidari, care lucrau la construcţia unei clădiri și au  anunţat Institutul de Arheologie.
Sep 2, 2013

Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei şi Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, jud. Maramureş, organizează în perioada 19 septembrie – 25 octombrie 2013 o expoziţie inedită şi spectaculoasă de patrimoniu mineralogic – “Flori de mină din Maramureş”. Expoziţia realizează o incursiune în adâncurile pământului, acolo unde natura a creat de-a lungul timpului nestemate ascunse, adevărate opere de artă: florile de mină.

Aug 2, 2013
Arheologii au fost surprinşi de ceea ce au găsit atunci când au deschis un sicriu de piatră pe care l-au excavat din situl în care a fost identificat scheletul regelui Richard al III-lea: un alt sicriu mai mic, din plumb. Specialiştii afirmă că nu au mai văzut niciodată ceva asemănător.
Jul 3, 2013

Un tezaur vechi de 3.000 de ani, constand in arme si podoabe din bronz, a fost descoperit de un elev din localitatea satmareana Ciumesti, in timp ce se afla pe camp la prasit, scrie Agerpres. Potrivit unui comunicat de presa al Muzeului Judetean Satu Mare, elevul Angyal Gellert se afla la prasit cartofi si intamplator a dat peste mai multe arme, unelte si podoabe de bronz.

Jun 23, 2013
Pe 17 iunie 2013, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a fost deschisă pentru public o nouă expoziţie – „Argintăria în ambientul laic şi liturgic (sec. XVIII-XX)” Expoziţia aduce în atenţia publicului toate categoriile de obiecte din argint, laice şi religioase, din perioada secolelor XVIII-XIX, aflate în colecţia Muzeului Naţional de istorie a Moldovei.
May 18, 2013

Evenimentul din acest an se va desfăşura în această seară, între orele 18.00-02.00, sub genericul „Jocurile şi distracţiile societăţilor de odinioară“ . Expoziţia muzeală, dar şi curtea interioară vor deveni arena unor jocuri şi distracţii, care umpleau timpul liber al antecesorilor noştri şi care aveau rolul de a-i destinde şi de a-i apropia. Timp de o noapte vizitatorii vor reînvăţa de la strămoşi plăcerea simplă de a trăi şi de a se bucura de răgazurile vieţii.

Apr 10, 2013

Un student din Vrancea a descoperit întîmplător, pe un ogor din localitatea Năneşti, mai multe unelte din piatră şi fragmente de vase de lut ce datează din perioada neoliticului. Tînărul a anunţat arheologii de la Muzeul Vrancei, care au constatat că era vorba despe un fragment dintr-un topor-ciocan din piatră, lamele din silex şi un vîrf de săgeată din silex confecţionate în urmă cu cîteva mii de ani.

Jan 26, 2013
În preajma sarbatorilor de iarnă, Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei propune publicului vizitator o expoziţie temporară, de colecţie, cu titlul generic Nostalgii de Crăciun. Expoziţia reuneşte peste 300 de piese: globuri, decoraţiuni de brad, ilustrate şi cărţi poştale adunate în rezultatul colaborării dintre instituţia gazdă, colecţionarii Andrei şi Larisa Vacaruc şi pictorul Iurie Caminschi. Expoziţia invită la o călătorie în istoria decoraţiunilor de brad realizate pe parcursul unui secol (1913-2013).
Nov 18, 2012
Oseminte umane care datează din secolul al XVI-lea au fost descoperite într-un sit arheologic maya, aflat în apropiere de o zonă turistică din Yucatan, în estul Mexicului, au anunţat reprezentanţii Institutului Naţional de Antropologie şi Istorie (INAH) din Mexic, scrie gandul.info cu referire la AFP.
Nov 10, 2012

Scheletul intact al unui mamut care a trăit într-o perioadă cuprinsă în intervalul 200.000 î.e.n. - 50.000 î.e.n. a fost descoperit în apropiere de Paris, informează realitatea.net cu referire la AFP.

Nov 2, 2012
Arheologii bulgari anunţă că au descoperit cel mai vechi oraş preistoric din Europa. Aşezarea fortificată,situată în apropierea oraşului Provadia, a fost un important centru pentru producţia de sare, informează BBC.
 

Pagina  1  de  2

 

Partenerii nostri: