Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Poezie şi Proză


Jun 4, 2019
Ion Neamţu este un tânăr poet din oraşul Soroca. În unul din articolele precedente, l-aţi cunoscut ca particpat în show-ul trecut de la Moldova are Talent. Ion este un băiat  talentat: pictează,  emite păsările, joacă teatru, compune versuri. Vă invităm să faceţi cunoştinţă cu câteva din poeziile lui Ion Neamţu:
Mar 27, 2019
Ludmila Catană s-a născut la 26 mai 1985 în orașul Chișinău. A absolvit Liceul Teoretic Român-Englez „Ion Creangă” din Chișinău și Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Drept şi Activitate Vamală.  Ludmila de mică este pasionată de poezie, scriind despre ceea ce simte și observă în jur. Vă invităm să îi cunoașteți poeziile.
Oct 7, 2015
Marina Damaschin și-a făcut studiile la  Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării. Versuri publicate în revistele Noi, Roua Stelară, ziarul Florile Dalbe. Este moderatoare la cenaclul „Picături Poetice”, biblioteca Nicolae Titulescu. În luna februarie a acestui an și-a publicat primul Volum de versuri: La răscruce de anotimpuri.
Sep 20, 2015
Dumitru Matcovschi s-a născut la  20 octombrie 1939, satul Vadul-Rașcov, județul Soroca, în prezent raionul Șoldănești. A decedat la 26 iunie 2013, Chișinău. A fost un poet, prozator, academician, publicist și dramaturgdin Republica Moldova, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei.Este recunoscut în critica literară pe plan internațional și reprezintă un simbol al mișcării de renaștere națională din Basarabia.
Sep 2, 2015

Adrian Păunescu (n. Adrian Păun, 20 iulie 1943, Copăceni, plasa Bălți, județul Bălți, Basarabia, astăzi Republica Moldova — d. 5 noiembrie 2010, București) a fost un autor, critic literar, eseist, director de reviste, poet, publicist, textier, scriitor, traducător și om politic român. Adrian Păunescu este cunoscut mai ales ca poet – debutând în 1960 și fiind unul dintre cei mai prolifici autori români contemporani – și ca organizator al Cenaclului Flacăra, întrunire muzical-culturală desfășurată periodic în anii 1973–1985, de regulă în orașele mari ale României, unde artiștii promovați de poet prezentau lucrări muzicale și literare în fața unui public numeros.

Jun 27, 2015

Zâmbesc

Ai vrut să-mi vezi și lacrimile

Dar nu ți-am oferit plăcerea

Zâmbeam,

Chiar dacă mult prea grea era durerea.

Jun 23, 2015

Poeta Anna Andreevna Ahmatova-Gorenko s-a născut la  23 iunie 1889 la Bolșoi Fontan.

Anna Ahmatova și-a început activitatea în 1912, opera sa aparţinând  curentul literar "Acmeism". După Revoluția Socialistă din Rusia, scriereile Annei Ahmatova au fost interzise. În perioada celui de- al doilea război mondial și-a reluat activitatea,  dar în 1946 a fost din nou criticată de organele partidului comunist și împiedicată să-și publice lucrările. În 1965 i se decernează titlul de doctor honoris causa de către Universitatea Oxford din Regatul Unit.

Apr 15, 2015
Mihai Eminescu (născut Mihail Eminovici) (n. 15 ianuarie 1850, Botoșani - d. 15 iunie 1889, București) a fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.
Feb 13, 2015
In sufletul meu, un castel batranesc,
Ce cauti, iubire tarzie?
Ma rade si fata pe care-o iubesc,
Ma rade, plangand, si sotia...

Partenerii nostri: