Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Personalități


Oct 3, 2019

Serghei Alexandrovici Esenin, (în rusă: Сергей Александрович Есенин) s-a născut la  3 octombrie 1895 și a decedat la 27 decembrie 1925. A fost un poet liric rus celebru. Născut într-o familie de țărani din satul Constantinovo (astăzi Esinino), regiunea Riazan din Rusia, Serghei Esenin a fost abandonat de părinții săi în copilărie și a trăit cu bunicii săi. A început să scrie poezii la nouă ani. Copil-minune al literaturii, în 1912 s-a mutat la Moscova, unde s-a întreținut muncind ca și corector la o tipografie. În anul următor s-a înscris la Universitatea de Stat din Moscova, unde a studiat un an și jumătate, ca student extern.

Sep 12, 2019

Pe data de 12 septembrie se împlinesc 149 de ani de la trecerea în neființă a scriitorului şi traducătorului Constantin Stamati. Născut în 1786, Constantin Stamati este fiul paharnicului Toma Stamati şi nepot de frate al mitropolitului lacov Stamati. Învaţă, probabil, la Şcoala Domnească dela Iaşi, apoi îşi desăvîrşeşte instruirea ca autodidact. Însuşeşte limbile franceză, rusă şi greacă. Îndeplineşte diferite slujbe în cancelaria Vistieriei Moldovei (1806).

Jul 21, 2019

Poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, academician, creator al teatrului și a literaturii dramatice, personalitate marcantă a Moldovei de-a lungul întregului secol al XIX-lea. Alecsandri Vasile s-a născut la Bacău (astăzi România), la 14 iunie 1818, scriitor şi om politic moldovean. Data naşterii dată de poet şi acceptată de unii istorici literari este de 21 iulie 1821.

Oct 22, 2018
Marele poet rus Ivan Bunin s-a născut la Voronej, la 22 octombrie 1870, într-o veche familie de nobili. Copilăria și-a petrecut-o pe domeniul familial, în gubernia Orlovsk, într-o "mare de grâne, iarbă și flori""în cea mai adâncă liniște a câmpiei", după cum scria însuși autorul.
Dec 23, 2015
Friedrich Nietzsche constituie piatră de hotar în istoria gândirii europene. Opera sa reprezintă punctul terminal al marii filozofii occidentale. După el, zborurile gândirii filozofice - cu eclectismul heteroclit al lui Martin Heidegger (în creuzetul căruia intră Fiinţa lui Parmenide, mitul adamic al aruncării omului în lume, concepţia despre poezie a lui Hölderlin, neliniştea lui Kierkegaard, tehnologia modernă), cu „deconstructivismul” şi paradoxismul francez (Sartre, Derrida. Lacan, Lyotard, Foucault), pragmatismul anglosaxon – se situează la mai mică înălţime, pentru a coborî finalmente la pseudofilozofia freudiană a pansexualismului obsesiv care va invada şi perverti triumfal cultura.
Dec 8, 2015
Ion Varta s-a născut la  8 decembrie 1958, în Larga, Raionul Briceni. Este istoric din Republica Moldova. A fost un deputat moldovean în Parlamentul Republicii Moldova. Fost membru al Comisiei pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova.
Nov 16, 2015
Născută la 16 noiembrie 1988 în oraşul Chişinău, a absolvit Liceul Republican de Muzică Ciprian Porumbescu la specialitatea vioară (clasa profesoarei Galina Buinovschi, Maestru în Artă) . Actualmente  studiază  la Academia de Muzică  din Rostok (Germania), clasa prof. Ion Munteanu.
Oct 19, 2015

Valeriu Jereghi s-a născut la 19 octombrie 1948 în orăşelul Străşeni, Republica Moldova. A absolvit Institutul de Arte de la Chişinău, facultatea de regizori, clasa profesorului G. Revo în anul 1971 şi Institutul de Stat de Artă Cinematografică (VGIK) în anul 1975, facultatea de regizori, clasa profesorului A. Zguridi. Din anul 1973 colaborează cu studioul „Moldova-film”, creînd filme artistice, documentare şi ştiinţifico-publicistice.

Oct 17, 2015
Frédéric Chopin (poloneză: Fryderyk Franciszek Chopin, uneori Szopen; franceză: Frédéric François Chopin) s-a născut la 1 martie 1810, Żelazowa Wola. A decedat la  17 octombrie 1849, Paris. A fost un compozitor polonez de muzică pentru pian în perioada romantismului. Este considerat drept unul dintre cei mai prolifici și influenți compozitori de muzică pentru acest instrument.Conform compozitorului familiei, Chopin s-a născut pe 1 martie 1810. Nu există niciun certificat de naștere atestând acest lucru. Certificatul de botez prezintă 22 februarie drept ziua sa de naștere, însă acest fapt este considerat o eroare din partea preotului.
Oct 16, 2015

Oscar Fingal O'Flaherty Wills Wilde s-a născut la  16 octombrie 1854, Dublin. A decedat la 30 noiembrie 1900, Paris. A fost criitor irlandez, cel mai cunoscut dintre scriitorii estetizanți de limbă engleză. Oscar Wilde a fost fiul unui medic irlandez. Tatăl sau, Sir William Wilde, doctor specialist în boli de ochi și urechi, anticar și scriitor, mai avea trei copii dintr-o primă relație. Mama sa, Jane Francesca Elgee, era poetă (scria poeme revoluționare sub pseudonimul Speranza) și jurnalistă.

Oct 14, 2015
Ciprian Porumbescu se naște la 14 octombrie 1853, la Șipotele Sucevei, într-o casă modestă de țară, ca fiu al Emiliei și al preotului Iraclie Golembiovski. Viitorul compozitor va utiliza la început numele de Golembiovski, apoi, pentru o perioadă Golembiovski-Porumbescu și mai apoi, Porumbescu.
Oct 10, 2015
Édith Piaf s-a născut la  19 decembrie 1915, Paris, Franța, a decedat la  10 octombrie 1963, Grasse, Franța. A fost o actriță, cântăreață și textieră franceză de mare succes, care a consacrat, atât în Franța cât și în întreaga lume, genul "chanson réaliste" (cunoscut cel mai adesea doar ca chanson).
Sep 29, 2015
Miguel de Cervantes Saavedra s-a născut la 29 septembrie 1547, Alcalá de Henares, decedând la 22 aprilie 1616, Madrid. A fost un romancier, poet și dramaturg spaniol. E considerat simbolul literaturii spaniole, cunoscut în primul rând ca autorul romanului „El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha”, („hidalgo” este un reprezentant al micii nobilimi) pe care mulți critici literari l-au considerat primul roman modern și una din cele mai valoroase opere ale literaturii universale.
Sep 17, 2015
Gheorghe Grâu s-a născut la 17 septembrie 1961, în satul Ciucur – Mingir, raionul Cimișlia. Mare actor de film. Foarte expresiv, natural, un profil extraordinar, este cunoscut mai mult pentru rolurile sale din film. A avut toate caracteristicile unui actor de forţă, fiind chiar cel mai în vogă actor de cinema al anilor ’80.
Sep 3, 2015

Mihai Cimpoi s-a născut la 3 septembrie 1942, în satul Larga, raionul Briceni, Republica Moldova. Academician român, reputat critic, eminescolog, istoric literar, redactor literar şi eseist basarabean. A absolvit şcoala în satul natal. Membru ULCT - 1956-1970.

Sep 3, 2015

Ion Druţă s-a născut pe data de 3 septembrie, în satul Horodişte, judeţul Soroca, Republica Moldova). Prozator, dramaturg, eseist. Fiul unui pictor de biserici. A urmat Cursurile de tractorişti (1945); Şcoala silvicolă (1946); Cursurile de literatură de pe lîngă Institutul „Maxim. Gorki” de la Moscova(1957). Deputat al poporului din fosta Uniune a Republicilor Sovietice Socialiste. (1989). Membru de onoare al Academiei Române (1990). Membru titular al Academiei de Ştiinţe din Republica Moldova(1992).

 

Pagina  1  de  7

 

Partenerii nostri: