Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Noutați


Oct 3, 2019

Serghei Alexandrovici Esenin, (în rusă: Сергей Александрович Есенин) s-a născut la  3 octombrie 1895 și a decedat la 27 decembrie 1925. A fost un poet liric rus celebru. Născut într-o familie de țărani din satul Constantinovo (astăzi Esinino), regiunea Riazan din Rusia, Serghei Esenin a fost abandonat de părinții săi în copilărie și a trăit cu bunicii săi. A început să scrie poezii la nouă ani. Copil-minune al literaturii, în 1912 s-a mutat la Moscova, unde s-a întreținut muncind ca și corector la o tipografie. În anul următor s-a înscris la Universitatea de Stat din Moscova, unde a studiat un an și jumătate, ca student extern.

Sep 12, 2019

Pe data de 12 septembrie se împlinesc 149 de ani de la trecerea în neființă a scriitorului şi traducătorului Constantin Stamati. Născut în 1786, Constantin Stamati este fiul paharnicului Toma Stamati şi nepot de frate al mitropolitului lacov Stamati. Învaţă, probabil, la Şcoala Domnească dela Iaşi, apoi îşi desăvîrşeşte instruirea ca autodidact. Însuşeşte limbile franceză, rusă şi greacă. Îndeplineşte diferite slujbe în cancelaria Vistieriei Moldovei (1806).

Sep 3, 2019

Pe data de 3 septembrie se împlinesc 473 de ani de la trecerea în eternitate a marelui domnitor Petru Rareş (1527-1538; 1541-1546). Venirea la scaunul Moldovei a acestui domnitor este învăluită de legende, la răspîndirea cărora a contribuit Dimitrie Cantemir (în Descrierea Moldovei). Documentele, actele cancelariei Moldovei demonstrează, fără urme de îndoială, că Petru vodă, zis Rareş, a domnit de două ori. În al doilea an de domnie se implică în luptele pentru tronul Ungariei.

Aug 28, 2019

Publicaţia Bored Panda a realizat un top al celor mai frumoase scări din lume, în funcţie de voturile cititorilor. Din 18 scări prezentate pentru concurs, pe primul loc s-a situat o construcţie din România. Cea mai frumoasă scară din lume este scara Rakoczi din Tărgu Mureş. Construcţia a primit de la cititorii publicaţiei 120 de puncte, iar fotografia care i-a impresionat aşa de mult este realizată de Dragoş Gurăroşie. Pe locul al doilea sunt scările bibliotecii Aqua Alta din Veneţia, considerată cea mai frumoasă bibliotecă din lume, care au primit însă doar 8 puncte din partea cititorilor.

Aug 23, 2019
Icoana Maicii Domnului din Kazan (Kazanskaya) este o icoana facatoare de minuni foarte cunoscuta in Biserica Ortodoxa Rusa, ce a fost considerata de-a lungul veacurilor ocrotitoarea orasului Kazan si a poporului rus. Aceasta icoana a Maicii Domnului cu Pruncul este unica prin faptul ca in ea este reprezentata o singura mana, cea a lui Hristos care binecuvinteaza. Mainile Maicii Domnului si mana stanga a Mantuitorului nu sunt vizibile, ci se afla sub vesminte.
Aug 16, 2019
Unul din preceptele maeștrilor conversaţiei şi negocierii sună aproximativ astfel: Captează atenţia şi stimulează oamenii să gândească , să simtă şi să acţioneze diferit. Brian Tracy, autorul cărţii „Secretele puterii de convingere”, aparută recent la Business Tech, a scris pentru cartea sa o motivatie programatică: „puterea de convingere este o abilitate extraordinară care poate fi exercitată asupra unei singure persoane sau a unui grup și poata fi aplicată atât în viața profesională, cât și în cea particulară. Indiferent că faci o prezentare de vânzare, participi la o negociere, îți motivezi echipa, vorbești la un eveniment, ții un discurs, esti trainer sau profesor ori îți trimiți copilul la culcare mai devreme, tehnicile de a capta atenția oamenilor și de a-i stimula să gândească diferit, să simtă diferit și să acționeze în consecință, sunt același."
Jul 16, 2019
În martie 2011, miliardarul mexican Carlos Slim Helu a deschis în Mexic acest muzeu, dându-i numele defunctei sale soţii, pentru a prezenta o parte din fabuloasa sa colecţie de peste 66.000 de opere de mare valoare. Din punct de vedere arhitectural, el a fost desenat de arhitectul Fernanado Romero, ginerele său, în unul dintre cartierele cele mai de elită ale capitalei.
Jul 5, 2019

Petru Cucu a învățat tot ce știe de la tatăl lui, iar uneori regretă că nu a prins mai multe, pentru că, știe el, meseria se fură, nu se învață, iar cu „pielea trebuie să simți cum să te comporți”. „Am luat odată o bucată de piele și niște butoane de la tata, special pentru piciorușele de geantă”, povesteşte Petru Cucu. „Îmi plăcea muzica rock și mi-am făcut din toate butoanele o brățară. Tata nu a fost mulțumit că le-am consumat pe toate, dar aceea a fost prima mea lucrare în piele făcută de unul singur”.

Jun 29, 2019
Lilian Friptuleac  are o pasiune frumoasă care, spune el, îi dă aripi – muzica. E un tînăr interpret care abia se lansează pe piaţa de la noi şi care recent a lansat melodiile „Aş vrea să-mi spui” şi „Vino cu mine” . Foarte puţini ştiu că Lilian cîntă nu doar cu vocea, dar de la o vîrstă fragedă a îndrăgit şi instrumentele aerofone. Să-l cunoaştem împreună...
Jun 21, 2019
Se gaseşte în mijlocul oraşului Soroca, la circă 160 km spre nord de Chişinau. În perioada medievală cetatea Soroca facea parte dintr-un vast sistem defensiv al Moldovei, care includea: 4 cetăţi la Nistru, 2 cetăţi pe Dunare şi 3 cetăţi în nordul ţării. În aşa fel, cu un adevarat "brau de cetăţi din piatra", erau protejate hotarele ţării. Cetatea Soroca a fost construită la trecatoarea peste Nistru pe locul unor fortificaţii mai vechi. La 1499, din porunca Voievodului Ştefan cel Mare, este înalţata ? cetate pătrată din lemn pe locul fortareţei genoveze Olihonia (Alciona).
Jun 14, 2019
Ştefan Bulicanu s-a născut la 14 iunie 1949 în satul Boldureşti, Nisporeni, Republica Moldova. A absolvit Institutul de Arte în anul 1973 şi este angajat în calitate de conducător artistic la Casa de Cultură din orăşelul Nisporeni. Din anul 1974 lucrează la studioul „Moldova-film” întîi asistent regie, apoi începînd cu anul 1977 şi pînă în anul 1987 regizor la acelaşi studio. În anul 1982 absolveşte facultatea de regie − VGIK de la Moscova, clasa profesorilor Serghei Gherasimov şi Tamara Makarova. Devine membru al Uniunii Cineaştilor în anul 1989.
May 30, 2019

Voltaire, pe numele său adevărat François-Marie Arouet, (n. 21 noiembrie 1694 la Paris - d. 30 mai 1778 la Paris), a fost un scriitor și filozof al Iluminismului francez. Fiind fiul unui notar avut, Voltaire a mers la colegiul iezuit Louis-le-Grand. Aici și-a descoperit spiritul critic. Unchiul său l-a introdus în cercul deiștilor. La rugămintea tatălui său, în 1711 a început Dreptul, pe care nu avea să-l termine, interesat fiind mai mult de discuțiile intelectualilor, scriitorilor și aristocraților, ce se desfășurau în palatele sau în cafenelele din Paris.

May 22, 2019
Acum avem posibilitatea de a explora gustul lumii fără a părăsi casa în care stăm. Cum? Foarte simplu! Un artist celebru din Noua Zeelandă - Henry Hargreaves, a realizat recent un nou proiect.  El a creat hărțile lumii ”comestibile”, alegând pentru fiecare țară alimentul cu care aceasta este asociată. Autorul a lucrat la crearea acestor hărți împreună cu stilistul Caitlin Levin.
May 8, 2019

Pe data de 8 mai, interpretul Ştefan Petrache împlinește o venerabilă vîrstă. Artistul s-a născut în anul 1949, în satul Vânători, Nisporeni.
Avea 17 ani cînd a păşit pentru prima oară pe scena mare cu piesele „Am 20 de ani”, „Prieten drag”, „Nu mai plînge, baby”, precum şi cu unele şlagăre internaţionale. În prezent, interpretul duce un mod de viaţă mai retras.

May 3, 2019

Lidia Bejenaru s-a născut la 3 mai 1953 în satul Ţipleşti, raionul Lazo (astăzi Sîngerei), Republica Moldova. În anii 1968-1971 urmează Şcoala de Cultură „E. Sîrbu” de la Soroca, obţinînd studii în domeniul muzicii. În anii 1971-1972 ocupă funcţia de metodistă a Casei de Cultură din oraşul Edineţ şi este conducătoarea unui ansamblu de dansatori. Între anii 1973-1974 este solistă a orchestrei de muzică populară „Mugurel”. Apoi pe parcursul anilor 1974-1977, 1979 şi pînă în prezent este solista a Orchestrei de muzică populară „Lăutarii” a Filarmonicii Naţionale.

Apr 29, 2019
Andrei Mudrea s-a născut la 29 aprilie în Mitocul Vechi, r-nul Orhei. Artist plastic și unul dintre discipolii lui Mihai Grecu, este autorul mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect. Din 1969 până în 1973, studiază la Școala de Arte Plastice „I. Repin”. Din 1975 lucrează și studiază pictura în atelierul lui Mihai Grecu. Începând cu anul 1975 și până în 1985, este profesor la Școala de Arte Plastice pentru copii din orașul Orhei. În 1978 debutează cu tablourile „Mama” și „Casa părintească”.
 

Pagina  1  de  148

 

Partenerii nostri: