Bucătăria Tradiţională
Se spune că vara trebuie să mănânci fructe, însă există și fructe care sunt recomandate pentru consum iarna.
De fapt, nu există niciun motiv pentru a nu consuma fructe în sezonul rece , dimpotrivă: fructele potrivite pentru iarnă aduc un aport de nutrienți, antioxidanți, proteine, grăsimi și fibre.
Iarna este recomandat să introduci o porție de fructe în alimentația zilnică pentru a-ți proteja sănătatea.
Iată ce fructe trebuie sa consumi în lunile de iarnă:
Portocale rosii
Portocalele rosii sunt citrice cu un gust usor picant, fiind potrivite pentru salatele de iarna, deserturi si bauturi. Portocalele rosii sunt bogate in vitamina C si in fibre. In plus, culoarea lor rosie este excelenta pentru meniurile de sarbatori.
Castane
Castanele sunt fructe de sezon in perioada octombrie-decembrie, cu un continut important de vitamina C. Castanele se folosesc in diverse preparate.
Curmale
Curmalele constituie o sursa importanta de fibre si vitamina C. In general, curmalele se folosesc in dulceturi, prajituri, checuri, salate, dar si in diverse bauturi festive.
Afine
Afinele sunt benefice pentru colesterolul bun (HDL), previn infectiile si aduc un aport de vitamina C. Atractive si gustoase, afinele sunt folosite cu succes in deserturi si bauturi, inclusiv in preparate festive, potrivite pentru sarbatorile de iarna.
Grepfrut
Grepfrutul contine acid folic, fibre si vitamina C. Grepfrutul poate fi folosit cu peste, in sos salsa sau in salate de verdeata. Grepfrutul este un fruct care rezista bine, putand fi depozitat in jur de 10 zile la temperatura camerei sau 2 saptamani in frigider.
Kiwi
Fructul de kiwi contine vitamina C si fibre. Pe langa bauturi si salate de fructe, kiwi poate fi folosit in mancarurile cu carne, pentru a adauga un gust usor intepator. Poti folosi kiwi inclusiv cu sunca.
Fructul pasiunii
Foloseste fructul pasiunii in bauturi, supe, deserturi cremoase etc. Acest tip de fruct are o aroma pregnanta, care contribuie la rezultatul final al preparatelor tale. Fructul pasiunii contine vitamina A si C.
Pomelo
Fructul de pomelo contine acid folic, fibre si vitamina C. Foloseste acest fruct la preparatele cu peste si in salatele de fructe.
Pere
Deserturile din pere sunt un adevarat rasfat in zilele friguroase de iarna. Miezul se decoloreaza usor, de aceea se stropeste cu suc de lamaie. Poti face tarte de pere, salate, sucuri de fructe sau le poti servi alaturi de un platou de branza. Perele constituie o sursa importanta de vitamina C si fibre.
Struguri
Strugurii sunt specifici nu numai sezonului de toamna. La mesele festive, de sarbatori, poti servi la desert un platou cu branzeturi insotite de nuci si boabe de struguri. Acestia sunt o sursa excelenta de vitamina C, sunt gustosi proaspeti si usor de digerat.