Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Uniunea Cineaştilor


În perioada 2-3 octombrie 1962, la Chișinău are loc Congresul de constituire a Uniunii Cineștilor din Moldova, filială a Uniunii Cineaștilor din Uniunea Sovietică, având, inițial, circa 40 de membri. Președinte al Uniunii Cineaștilor din Moldova a fost ales operatorul Ivan Serstiucov. Scopul acestei organizații obștești era de a consolida rândurile cineaștilor, de a organiza premiere, întâlniri cu regizori, actori, discuții în jurul noilor filme, alte evenimente legate de cea de-a șaptea artă. Uniunea Cineaștilor acorda ajutor material, membrii uniunii beneficiau de anumite facilități de ordin social. Citește mai mult...

..................................................................................................................................

 

Jun 14, 2019
Ştefan Bulicanu s-a născut la 14 iunie 1949 în satul Boldureşti, Nisporeni, Republica Moldova. A absolvit Institutul de Arte în anul 1973 şi este angajat în calitate de conducător artistic la Casa de Cultură din orăşelul Nisporeni. Din anul 1974 lucrează la studioul „Moldova-film” întîi asistent regie, apoi începînd cu anul 1977 şi pînă în anul 1987 regizor la acelaşi studio. În anul 1982 absolveşte facultatea de regie − VGIK de la Moscova, clasa profesorilor Serghei Gherasimov şi Tamara Makarova. Devine membru al Uniunii Cineaştilor în anul 1989.
Dec 7, 2015
Sediul Teatrului municipal Satiricus „Ion Luca Caragiale” a fost inaugurat după efectuarea lucrărilor de reparaţie capitală. Reconstrucţia clădirii teatrului s-a desfăşurat în perioada anilor 2012-2015, iar costurile pentru renovare au fost suportate de Consiliul municipal Chişinău, în acest scop fiind alocaţi, pe parcursul a 3 ani, peste 25 milioane lei.
Oct 22, 2015
Luni, 19 octombrie 2015, la cinematograful “Gaudeamus” a avut loc lansarea filmului “Milika”, în regia maestrului Valeriu Jereghi. Evenimentul, care a coincis cu ziua de naștere a regizorului, a adunat peste 400 de spectatori, printre care mai mulți oficiali și oaspeţi sosiți din Franța, Polonia, Statele Unite ale Americii și Ucraina.
Oct 19, 2015

Valeriu Jereghi s-a născut la 19 octombrie 1948 în orăşelul Străşeni, Republica Moldova. A absolvit Institutul de Arte de la Chişinău, facultatea de regizori, clasa profesorului G. Revo în anul 1971 şi Institutul de Stat de Artă Cinematografică (VGIK) în anul 1975, facultatea de regizori, clasa profesorului A. Zguridi. Din anul 1973 colaborează cu studioul „Moldova-film”, creînd filme artistice, documentare şi ştiinţifico-publicistice.

Sep 17, 2015
Gheorghe Grâu s-a născut la 17 septembrie 1961, în satul Ciucur – Mingir, raionul Cimișlia. Mare actor de film. Foarte expresiv, natural, un profil extraordinar, este cunoscut mai mult pentru rolurile sale din film. A avut toate caracteristicile unui actor de forţă, fiind chiar cel mai în vogă actor de cinema al anilor ’80.
Jul 20, 2015

Valentin Dînga s-a născut la 20 iulie 1951 în satul Mîndreşti, raionul Teleneşti, Republica Moldova. A studiat la Institutul de Arte de la Chişinău (1982-1987).
A scris muzică pentru spectacole de teatru şi filme. La Festivalul Republican de Filme „Cocostîrcul de argint” a primit Diploma „Pentru muzica originala în filmul documentar” – „Fîntînarii” (1984) și pentru filmul „Moldova − casa părinteasca”.

Jul 1, 2015

Acum 34 de ani - in iunie 1981 pe marile ecrane apare filmul-basm muzical si de animatie moldo-roman „Maria, Mirabela” - o coproductie a cinematografistilor din Republica Moldova si Romania.  Regia filmului apartine pictorului si regizorului Ion Popescu-Gopo si regizoarei de filme in desen animat - moldovencei Natalia Bodiul.

Apr 12, 2015

Omul de cultură, filmologul și scenaristul Victor Andon împlinește frumoasa vîrstă de 86 de ani. Victor Andon s-a născut la 12 aprilie 1929, în satul Hruşca, Camenca, Republica Moldova. Şi-a urmat studiile la Şcoala de luminare culturală din Soroca, secţia biblioteconomie (1949), apoi la Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Republica Moldova (1950-1952) şi Facultatea de Filmologie a Institutului de Cinematografie de la Moscova (1959-1964).

Feb 24, 2015
Igor Cobîleanschi s-a născut la 24 februarie 1974, în orașul Comrat. A debutat ca actor în anul 1988 la studioul "Moldova-film" în filmul "Durerea", ecranizare a romanului omonim de Vladimir Beșleagă, înterpretând rolul principal și jucând alături de Vasile Brescanu, Svetlana Toma și alți actori. A interpretat apoi și si alte roluri, atât în film, cât și în teatru (spectacolul "Din tată-n fiu").
Jan 30, 2015
Este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați regizori din Republica Moldova. Filmele sale, printre care: „Ar fi avut o altă soartă", "Şi va fi...", „Arrivederci”,  se bucură de aprecieri și au luat numeroase premii la festivalurile de peste hotare. Acum echipa de filmare este în procesul de postproducţie a  unei noi pelicule, botezată ”Milika”, despre care se spune că va fi un nou răsuflu pe piața cinematografică de la noi. Mai multe detalii despre scenaristul şi regizorul Valeriu Jereghi și ultima sa creație aflați într-un interviu acordat pentru Artinfinit.md.
Nov 25, 2014
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău în colaborare cu Uniunea Cineaştilor din România şi Uniunea Cineaştilor din Republica Moldova vă invită la lansarea volumului „2345 – Cinematografiştii” (Editura Meronia, 2013). Evenimentul va avea loc azi, la ora 15.00, la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova în prezenţa autorului Bujor T. Rîpeanu.
Nov 23, 2014
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău în colaborare cu Uniunea Cineaştilor din România şi Uniunea Cineaştilor din Republica Moldova vă invită la lansarea volumului „2345 – Cinematografiştii” (Editura Meronia, 2013). Evenimentul va avea loc pe 25 noiembrie, ora 15.00 la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova în prezenţa autorului Bujor T. Rîpeanu.
Nov 23, 2014
Omnibusul (serie de scurt-metraje) Moldova-Aproape-Departe, un proiect cinematografic lansat anul trecut, va fi prezentat în premieră pentru producătorii, finanțatorii și distribuitorii prezenți la cel mai mare festival de film din țările baltice - Black Nights International Film Festival. Scenariile și autorii celor șapte filme de scurt-metraj au fost selectați și proiectul se află acum în faza de fundraising (colectare de fonduri). Proiectul va fi prezentat în cadrul secțiunii Baltic Event, o platformă de Pitching (co-producții și finanțare), unde vor fi prezentate alte douăsprezece proiecte din diferite țări, selectate de organizatori. Scopul prezentării este de a găsi finanțare și eventuali co-producători pentru proiect.
Aug 24, 2014

Începând cu această seară, toți cinefilii sunt așteptați la Festivalul de Film Românesc, cu genericul ”Trei culori – o singură ființă”. Astfel, timp de 8 zile, chișinăuienii vor avea ocazia de a viziona 16 producții românești, printre care: ”Cel mai iubit dintre pământeni”, ”Oglinda”, ”Lișca”, ”Pădurea spânzuraților”, ”Nunta de piatră”, ”Tapinarii”, ”Carol I”, etc. În cadrul Festivalului, pe data de 27 august, filmul ”Lăutarii” va fi proiectat în satul Ulmu, Ialoveni, iar în perioada 28 – 30 august, locuitorii Căușeniului vor putea urmări filmele: ”Dimitrie Cantemir”, ”Mihai Viteazul”, ”Gustul pâinii”, ”Pădurea Spânzuraților”, ”Patul lui Procust” și  ”Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii”.

Aug 18, 2014

La sfârșitul lunii august, toți cinefilii sunt așteptați la Festivalul de Film Românesc, cu genericul ”Trei culori – o singură ființă”. Astfel, timp de 8 zile, chișinăuienii vor avea ocazia de a viziona 16 producții românești, printre care: ”Cel mai iubit dintre pământeni”, ”Oglinda”, ”Lișca”, ”Pădurea spânzuraților”, ”Nunta de piatră”, ”Tapinarii”, ”Carol I”, etc. În cadrul Festivalului, pe data de 27 august, filmul ”Lăutarii” va fi proiectat în satul Ulmu, Ialoveni, iar în perioada 28 – 30 august, locuitorii Căușeniului vor putea urmări filmele: ”Dimitrie Cantemir”, ”Mihai Viteazul”, ”Gustul pâinii”, ”Pădurea Spânzuraților”, ”Patul lui Procust” și  ”Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii”.

Jul 15, 2014
La 10 iulie 2014 în incinta Bibliotecii Publice Orăşeneşti or. Rîşcani a avut loc programul cadRO TUR, aFestivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF©. Tradițional, festivalul se petrece în Chișinău, dar în acest an a fost organizat cadRO TUR.
 

Pagina  1  de  3

 

Partenerii nostri: