Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Noutați


Muzeul “Soumaya” - un muzeu neobișnuit

În martie 2011, miliardarul mexican Carlos Slim Helu a deschis în Mexic acest muzeu, dându-i numele defunctei sale soţii, pentru a prezenta o parte din fabuloasa sa colecţie de peste 66.000 de opere de mare valoare. Din punct de vedere arhitectural, el a fost desenat de arhitectul Fernanado Romero, ginerele său, în unul dintre cartierele cele mai de elită ale capitalei.

Acest cub imens, deformat, acoperit cu 16.000 de hexagoane în aluminiu, nu cuprinde în cele 6 etaje decât 10% din colecţia magnatului. Un melanj din piese prehispanice, picturi clasice (El Greco, Rubens…), dar şi opere ale muraliştilor mexicani şi impresioniştilor francezi. De remarcat faptul că muzeul găzduieşte cea mai importantă colecţie Rodin din afara Franţei, cu peste 300 de opere. Pot fi admirate lucrări de Salvador Dalí, Pablo Picasso, Leonardo da Vinci, Pierre-Auguste Renoir, Joan Miró, Vincent van Gogh, Henri Matisse, Claude Monet, Bartolomé Esteban Murillo, El Greco, şi Tintoretto. Cireaşa de pe tort: muzeul este deschis 7 zile din 7. Carlos Slim s-a decis să ofere cheia unui paradis artistic concetăţenilor săi mai puţin favorizaţi de soartă, aşa încât oricine poate vizita gratis muzeul. Au venit deja mii de oameni să privească operele lui Rodin, de la "Sărutul" la "Danaidă", să contemple lucrări semnate de artişti celebri, de la El Greco la Zurbaran, de la Van Gogh la Monet, de la Renoir la Cézanne, pe care cei mai mulţi dintre ei nu le-au văzut decât în reproduceri.

Miliardarul a început construcţia în proximitate a unui alt centru comercial, cu teatru şi case de locuit.

La prima vedere, cubul asimetric, torsadat, pe o suprafaţă de 6.000 de metri pătraţi, ridicat de miliardarul Carlos Slim în vestul megapolisului Mexico este deconcertant, mai ales din cauza intrării înguste, practicate în centrul suprafeţei de aluminiu a imensului edificiu, un fel de sculptură imensă, înaltă de 45 de metri. Totul, începând cu scara care duce până la uşă în maniera unui templu Aztec, dă acestei străpungeri înguste a zidului alura intrării într-un sanctuar. Ca şi cum omul cel mai bogat din lume a vrut să concretizeze parabola biblică. Reflectând la bogăţiile strânse şi la cele 74 de miliarde de dolari, şi-ar fi adus aminte că "mai curând trece cămila prin urechile acului decât ajunge bogatul în împărăţia cerurilor".

 

Artinfinit.md

Partenerii nostri: