Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Istoria


Ambasadorul Victor Guzun: 10 lucruri din Estonia care pot inspira Moldova
De la planificarea timpului şi siguranţa că „prietenii mei sunt prietenii tăi” până la votul electronic şi cântecul care este „un adevărat liant” pentru estonieni. Ambasadorul Moldovei în Estonia, Victor Guzun, a ales 10 lucruri din Estonia care pot inspira Moldova.

„Este mai degrabă o excepție să observi la festivităţi un estonian care nu va intona și el imnul, indiferent dacă este politician, fotograf la eveniment sau chelner”, observă Ambasadorul moldovean la Tallinn, Victor Guzun. Iar acesta este unul dintre cele 10 lucruri din Estonia, pe care le-a adunat aici ca să inspire Moldova.

Planificare a timpului

Prietenii mei estonieni le reușesc pe toate pentru că sunt foarte bine organizați. Oricare întrevedere poate fi considerată bătută în cuie, chiar dacă până la ea a mai rămas o lună.

Prietenii mei sunt prietenii tăi

Nu este ușor să-ți faci prieteni estonieni. Însă acceptarea unei prietenii înseamnă pentru ei implicare plenară, ajutor, dezvoltare împreună și stabilirea relațiilor cu cercul lui de prieteni.

Imnul de Stat

Asist la foarte multe evenimente în cadrul cărora se intonează Imnul de Stat al Estoniei. Este mai degrabă o excepție să observi în aceste cazuri un estonian care nu va intona și el imnul, indiferent dacă este politician, fotograf la eveniment sau chelner.

E-Prescripție și E-Banking

Toate rețetele medicale se eliberează electronic. Medicul va face prescripția în sistemul electronic specializat iar pacientul, folosind ID-cardul său personal, va obține medicamentele de care are nevoie în farmacie. Majoritatea operațiunilor financiare în Estonia sunt online. Calculatoarele nu iau mită, nu te obligă să stai în rănduri, au o memorie a operațiunilor perfectă, operațiunile pot fi făcute din orice colț al lumii în timp real.

Dezvoltarea regională

Indiferent de zona geografică, în Estonia vei simți tendința de a dezvolta aceleași standarte de viață cotidiană: infrastructură, educație, ocrotirea sănătății, timp liber.

Sport

Estonienii sunt o națiune de sportivi. Practic toți prietenii mei din Estonia fac sport, fac parte din colective sportive sau promovează sportul. Corespunzător, fiecare municipalitate se străduie să construiască căt mai multe edificii sportive, piste de alergare sau schi, bazine, să organizeze evenimente sportive.

Vot electronic

Estonienii pot vota la alegerile parlamentare sau locale electronic, folosind același ID-card. Din orice colț al lumii, de la oricare calculator conectat la internet sau prin intermediul telefonului lor.

Inventivitatea și inițiativa

Inventivitatea și inițiativa sunt considerate adevărate virtuți. Estonia este o țară a start-up-urilor, a lipsei fricii de eșecuri, a căutărilor celor mai bune soluții. Aceste virtuți și încercări se transformă în proiecte inovatoare de talie globală: Skype (comunicare online), GrabCAD (soluții de inginerie mecanică), VKG (lider în industria uleiurilor de șist).

Coerența acțiunilor

Estonienii sunt extrem de coerenți în acțiunile lor: de la protejarea cu strictețe a patrimoniului național până la organizarea activităților casnice. Oricare acțiune are o istorie a apariției, o agendă de implementare de moment și un plan de acțiuni pentru viitor.

Cântecul

Estonienii au ridicat cântecul la nivel de cult național. Când au recăpătat independența, au făcut un lanț viu cu peste 2 milioane de participanți din Estonia, Letonia, Lituania și au cântat. O dată la 5 ani organizează unul din cele mai mari festivaluri de căntec din lume, cu zeci de mii de soliști sub aceiași baghetă a dirijorului. Este un adevărat liant pentru acest popor.

 

Sursa - Stiripozitive.eu

 

Partenerii nostri:


Table './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed