Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Uniunea Artiştilor Plastici


Vernisajul Expoziției Bienalei Internaţionale de Gravură Contemporană ediţia I, Iaşi a avut loc la Chișinău

Expoziţia Bienalei Internaţionale de Gravură Contemporană ediţia I, Iaşi cuprinde o selecție de 50 de lucrări de gravură realizate de artişti din Africa de Sud, Austria, Argentina, Belgia, Bulgaria, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Croaţia, Grecia, Egipt, Estonia, India, Italia, Iran, Franţa, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Puerto Rico, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia, Suedia, Taiwan, Tailanda, Turcia, Ucraina, Ungaria, U.S.A., Japonia.

 

BIGC îşi propune să promoveze și să sprijine creaţia contemporană în domeniul gravurii printre artiştii profesionişti consacraţi și printre studenţii din anii terminali, masteranzi, absolvenţii universităţilor de profil din țară și străinătate.

 

“Itinerarea expoziţiei bienalei la Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău va fi oportună pentru artiştii din zonă și de asemenea pentru artiștii expozanţi care vor fi promovaţi astfel, și în această regiune. Va fi primul eveniment de acest tip în Moldova, care urmăreşte să ofere artiştilor posibilitatea de a reinventa imaginea gravată, de a descoperi dacă aceasta a reuşit să treacă testul timpului și să se impună ca formă de manifestare în arta contemporană. BIGC doreşte să introducă tradiţia în actualitate și să exprime idei contemporane prin tehnici tradiţionale.

BIGC, se adresează tinerilor artişti gravori și artiştilor consacraţi din România și din străinătate, încercând ca element inovator să promoveze diversitatea identităţilor culturale din diferite areale geografice din perspectiva transpunerii unor specificităţi culturale prin intermediul limbajului plastic al gravurii contemporane.

Valoarea adaugată și dimensiunea internaţională a BIGC se regăsesc în  proiectul bienalei prin varietatea operelor participante, din diferite țări cu tradiţii și culturi diferite.“

Lăcrămioara Stratulat, director al Complexului Muzeal "Moldova"

 

“Modul în care tehnicile vechi de gravură tradiţională concurează sau coabitează cu tehnicile pe care le numim moderne, hybrid sau experimentale pe scena artei contemporane, creează o nouă dinamică a artei grafică. Este relativ uşor de văzut că în mod constant apar noi forme de artă, noi curente artistice sau noi tendinţe care într-un fel sau altul aşteaptă confirmarea din partea specialiştilor, a criticii de specialitate, a publicului.

Sub egida BIGC s-a adunat la Iaşi un număr impresionant de gravuri originale, de diverse paralele şi meridiane ale globului. Suntem onoraţi că astăzi putem prezenta publicului un regal de gravură internaţională contemporană.“

Atena-Elena Simionescu, prof. univ. dr.

 

Sursa - mnam.md

 

Partenerii nostri: