Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Uniunea Arhitecţilor


Replică supradimensională a șatrei de cîndva

Gelem,Gelem- imnul romilor , adică mergem, mergem, dar unde anume merg aceștia, unde?De o bucată mare de timp romii tot merg spre acapararea Dealului Sorocii, care deja și se numește semnificativ –Dealul Țiganilor.

Romii sunt originari din nord-vestul Indiei și nord estul Pakistanului modern.În Moldova, țiganii au apărut în sec.al 14-lea. O mare parte din țiganii stabiliți în Moldova locuiesc în orașul Soroca.Conform istoriei orale a țiganilor soroceni prima șatră sosită și stabilită în împrejurimile Sorocii a fost a lui Ursu, pornit din Munții Făgărașului.

Gelem, Gelem…din  India și Pakistan în nordul Moldovei.

Conform unui recensămînt din 2009, în orașul Soroca locuiau 3200 de romi, iar în tot raionul Soroca- peste 10.000.  Partea din deal a orașului Soroca este considerată   neoficial capitala țiganilor sau cum le place lor mai mult- a romilor. Acest cartier din Soroca a devenit un  obiectiv turistic, care atrage tot mai multi  turiști.

Romii nu întotdeauna au locuit în aceste somptuase clădiri. La început, aceștia locuiau în șatre. Șatră este un cort în care se adăposteau țiganii nomazi.Conform legendelor  țigănești  locale, șatrele  țiganilor soroceni reveneau de pe întinsurile pe care le cutreierau , în fiecare an la Pocroave și se așezau în cîte 4-5 familii pe șesul din preajma satului Alexandru cel Bun  de lîngă orașul Soroca.

Cartierul lor este inaltat la 170 km. de Chisinau. Casele lor, dar mai degraba palatele, sunt construite de către meșteri aduși special din Rusia.Ele sunt  constuite din cele mai scumpe materiale- granit, marmură, alte materiale scumpe de import, termopane, străjuite de statui uriașe, imitații de animale salbatice. La fiecare intrare – coloane cilindrice cu basoreliefuri, care sprijină balcoanele de la etajele superioare. Grandioasele locuințe impresionează prin măretia lor- sunt adevarate palate, care bucură ochii tuturor.

Gelem,Gelem… de la sărăcăcioasa șatră la adevărate castele.

 

Romii au avut mereu ambiția de a deține ceea ce e mai bun, mai scump, mai frumos. Ei își sacrifică sănătatea și mulți ani din viață pentru a face ca ambițiile lor să fie observate .Aceste castele impunătoare  de pe dealul Sorocii sunt materializate din piatră, marmură și cupole strălucitoare.

Culorile vii si stilul sunt cam  aceleasi la toți locuitorii din dealul  Sorocii. Dar totuși se observă o  concurență  între aceștia, fiecare dintre ei vor să construiasca cel mai frumos palat, care să fie privit și admirat de către toți- pentru ca casele acestora  se văd din orice parte a orasului.  Clădirile romilor sunt constuite din ce in ce mai  neobisnuit- orientate dupa principii ciudate,  pe toate axele cardinale, cu acoperișuri si turnuri strălucitoare.

Casele din dealul Sorocii  sunt  cu  doua, trei sau chiar patru etaje.Una mai frumoasa decît alta, au împinzit   partea din deal a orașului . Ele reprezintă adevarate opere de artă. Romii sunt foarte mîndri că sunt posesorii a asemenea construcții . Aproape fiecare casă are cîte un animal, mai des lei- ceea  ce reprezintă putere si bogăția. Mai  intilnim vulturi, care la fel simbolizează puterea si dominația. Aceste imitatii de animale  se observa mai mult la porti- de ambele parti ale acesteia si pe acoperisuri. De obicei aceste animale sunt de proportii mari, dar sunt si reprezentări  mai mici, care se intilnesc la ferestre, pe pereți, etc.

Aceste constructii  dau impresia ca locatarii duc un mod de viata de lux, însă aceasta nu e chiar așa, o bună parte dintre aceștia sunt plecați la muncă peste hotare, mai ales în Rusia. Pe lingă casele  înălțate din  cartierul tiganilor sunt si unele  care  ca de ceva ani stau nefinisate. Un lucru interesant sunt si portile romilor, acestea sunt înalte, una mai inaltă decit alta, una mai deosebită decît alta. Spațiul din ogrăzile romilor sunt  destul de mari.Interesante sunt și gardurile, aceste fac față caselor înalte.

Cum am mai spus, casele din Dealul Sorocii, sunt una mai frumoasă decît alta. Dar casa domnului, Robert Cerari,( bussinesman,președinte al AO republicane  Bare Rom, conselier în Consiliul orășenesc Soroca în anii 2003-2007) are un aspect deosebit.  Dar își poate permite așa ceva. Spre deosebire de unii țigani, care muncesc peste hotare, dn-ul.Cerari, directorul firmei de producție SA Rom Cerari, este o persoană importantă din viața economică a Sorocii.Casa-palat a lui Robert Cerari merită numaidecît de văzut, atît pentru cei care sunt pasionați de construcție, de design, cît și pentru simplii oameni.Aceasta este o adevărată operă de artă, ca , de fapt, toate construcțiile din Dealul Sorocii.

Romii iubesc ca și după ce mor să trăiască în locuri somptuase.Să vedeți ce cimitir au aceștia. Mormintele lor sunt pe potriva palatelor în care aceștia locuiesc. Romii sunt înmormîntați la cimitirul  Bisericii Teodor Stratilat  din Dealul Sorocii. Mormintele romilor sunt deosebit de bogate.Etnia romilor au contribuit fizic și material la restaurarea  bisericii din Dealul Sorocii, practic aceasta e considerat lăcașul sfînt al țiganilor.

Dealul tiganilor seamană   cu un curcubeu, acoperisurile  sunt multicolore.   Acest cartier de lux   reprezinta un izvor de idei arhitecturale si de design  pentru toti cei interesati de acest domeniu si pentru cei care doresc sa creeze ceva interesant  pentru locuintele lor. Palatele de azi a romilor sunt o replica supradimensională a șatrei de cîndva. Veniti sa le admirati!

Gelem, Gelem…la Soroca...

 

 

Marina Damaschin

Partenerii nostri: