Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Uniunea Artiştilor Plastici


La mulți ani, Tudor Zbârnea!

Tudor Zbârnea  s-a născut la  29 decembrie 1955. Este un pictor basarabean, originar din Nisporeni, Republica Moldova. Tudor Zbârnea a contribuit la afirmarea, la Chișinău, a unui curent de gândire artistică originală, care venea să se opună mentalității de "vigilență artistică", ostilă inovațiilor prea spectaculoase în arta plastică. Actualmente este director al Muzeului Național de Artă al Moldovei.

Participă în calitate de președinte sau membru al juriilor la diverse concursuri naționale si internaționale în domeniul artelor plastice. A efectuat călătorii de studii și documentare în Germania, Italia, Turcia, Georgia, Rusia, Franța, Olanda, Belgia, Elveția, Polonia, Austria.

Absolvent al Colegiului Republican de Arte Plastice "I.E.REPIN" din Chișinău și al Universității de Arte din Iași, Facultatea de arte plastice, secția pictură, clasa profesorului Corneliu Ionescu. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Membru al AIAP (UNESCO). Membru-fondator al Grupului „ZECE”.

Debutează în anul 1984 în cadrul unei expoziții republicane de artă contemporană organizată la Chișinău. A participat la peste 150 de expoziții organizate in țară si străinătate. Pâna în prezent a avut peste 25 de expoziții personale în Belgia, Belarusi, Franța, Italia, Moldova, România,Ucraina, Rusia, și numeroase expoziții relevante colective în Belgia, Cipru, Finlanda, Franța, Georgia , Germania, Olanda , Italia, Lituania, Rusia, Turcia și Polonia.

Este laureat a numeroase premii, medalii, trofee si alte mențiuni în cadrul diferitor concursuri și saloane de artă internaționale și naționale, printre acestea: Premiul Ministerului Culturii, Concursul Național in domeniul Artelor Plastice, Chișinău 2010; Grande Medalle d’Or, Salon Grand Prix International de Prestige M. C. A. de Cannes , 2009 , 2010; Titlu Onorific Maestru in Artă, 2009 ; Trofeul Vicolo Poldo, Ediția 35, Como, Italia, 2009 ; Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, 2001, 2008, Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România 2007 ; Diploma Ministerului Culturii, Concursul Național în domeniul Artelor Plastice, Chișinău 2009, 2008, 2005; Medalia de argint Salonul Mondial „Eureca” (Bruxelles), 1998; Diploma de Onoare a Breslei Artiștilor Plastici Flamanzi (Bruxelles), 1998; Diploma de Onoare a Academiei Europene de Artă, Bruxelles, 1997 și altele

Lucrările artistului se află in numeroase muzee: Muzeul Național de Artă al Moldovei; Muzeul de Stat de Artă, Ankara, Turcia; Muzeul de Artă, Baia Mare, România; Muzeul Național de Artă al Republicii Belarus,Minsk; Muzeul Național de Artă, Bișkek, Kârgâzstan; Muzeul de Istorie si Artă, Bacau, România; Muzeul A.Mateevici, Căinari, Moldova; Colecția de Artă Contemporană a Ministerului Culturii din România; Colecția Parlamentului Republicii Moldova; Colecția Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova; Colecția Ambasadei Române in Republica Moldova; Colecția AgroindBank Moldova; Colecția Fundației STURZA; Colecția Publică a orașului Cannes, Colecția Publică a orașului Capo d'Orlando,Italia și în colecții particulare în Australia, Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Franța, Italia, Israel, Germania, Lituania, Moldova, Olanda, Rusia, S.U.A., Turcia, Venezuela, si altele.

 

 

Partenerii nostri: