Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Arheologia


Viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, arheolog și profesor cu renume, a împlinit 60 de ani
La 22 ianuarie se împlinesc 60 de ani de la nașterea istoricului de valoare, arheologului, cunoscutului savant, profesor universitar, doctor habilitat, Gheorghe Postică. Personalitate profundă și complexă, înzestrat cu o inegalabilă perseverență, pasiune și dăruire pentru ceea ce face, unul dintre cei mai remarcabili istorici ai neamului, omul de știință Gheorghe Postică a depus în această perioadă de timp o muncă plină de devotament, necontenită dragoste de țară, de păstrare a diverselor și multiplelor aspecte ale evoluției vieții neamului nostru. Reflecțiile sale științifice s-au materializat pe parcursul anilor în numeroase lucrări de specialitate, de o importanță inestimabilă pentru tagma științifică din Republica Moldova, lucrări bine cunoscute și apreciate la justa valoare atît în țară, cît și peste hotare.
Implicațiile științifice și activitatea didactică depusă, participarea la șantierele arheologice, organizarea evenimentelor științifice de mare amploare constituie modelul intelectualului pe care distinsa personalitate a reușit să îl transmită timp de mai bine de patru decenii de activitate profesională cîtorva generații de cercetători. Grație perseverenței de investigator al istoriei medievale timpurii a spațiului pruto-nistrean, avem astăzi păstrate rădăcinile evoluției societății umane de pe aceste meleaguri. Gheorghe Postică a fost printre primii istorici în mișcarea de renaștere națională. Este inițiatorul unui curent reformator în cercetarea istorică, preponderent cea arheologică din țară. În primii ani de independență a stat la baza reformei învățămîntului istoric, deja de patru decenii Gheorghe Postică desfășurînd o strălucită carieră didactică în diferite instituții de învățămînt din țară. Își începe activitatea la Universitatea de Stat din Moldova, continuînd apoi ca prodecan la Facultatea de Istorie și Etnopedagogie a Universității de Stat „Ion Creangă”, vicedirector al Institutului de Arheologie al Academiei de Științe a Moldovei, ulterior devenind vicerector pe activitatea științifică la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. Concomitent cu activitatea didactică, Gheorghe Postică desfășoară o activitate profundă ca arheolog și cercetător. Împreună cu un grup de arheologi de la Chișinău, fondează Centrul de Cercetări Arheologice din Republica Moldova, menit să susțină cercetarea și valorificarea patrimoniului cultural-istoric, în cadrul acestui centru fiind preocupat de cercetările științifice de teren.
Promovarea și valorificarea patrimonioului cultural național este preocuparea de bază a lui Gheorghe Postică și în calitate de viceministru al Culturii, funcție pe care o onorează cu profesionalism și responsabilitatea-i caracteristică, or, reabilitarea patrimoniului cultural național neglijat de decenii, schimbarea mentalității administrației de stat și a societății în raport cu problemele ce țin de ocrotirea, conservarea și restaurarea monumentelor de istorie și cultură, identificarea surselor de finanțare în stare să sprijine menținerea patrimoniului cultural constituie o serie de obstacole foarte dificile din domeniu și reprezintă prioritățile stringente ale instituției. Problema salvgardării patrimoniului cultural național nu poate fi abordată decît în cadrul unei documentări științifice corespunzătoare. Fiind în această funcție, Gheorghe Postică, reușește să scoată problema conservării patrimoniului cultural din anonimat și să o abordeze în măsura cuvenită. Astfel, contribuția domniei sale în diverse proiecte culturale pe care le gestionează este inestimabilă și aducătoare de rezultate. Aici menționăm că, Gheorghe Postică a fost coordonatorul proiectului de elaborare a dosarului privind înscrierea în Lista Reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial mondial UNESCO a obiceiului tradiţional de iarnă „Colindatul de ceată bărbătească”, care este de fapt primul element de patrimoniu cultural al Republicii Moldova acceptat în lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii.
La onorabila vîrstă de 60 de ani, îl surprindem pe Gheorghe Postică, arheolog și istoric medievist, profesor universitar, doctor habilitat, în plină activitate de creație, ce emană încredere și cutezanță pentru cei ce îl înconjoară, fapt pentru care îi urăm să își păstreze elanul încă ani buni înainte.
La mulți ani!

 

 

Partenerii nostri:


Table './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed