Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Articole noi


Stea Botez: Când iubești, nu poți explica exact de ce iubești. Tot așa și eu cu piesele populare

Stela Botez este o interpretă de muzică populară din Republica Moldova, dar cochetează și cu muzica ușoară. Artista reușește să insufle oamnenilor dragostea față de patrie, neam și vatra strămoșească. În continuare prezentăm interviul:

 

- Cânți despre neam, patrie și dragostea față de frumos. Cine ți-a insuflat aceste valori?

 

- Stela Botez: Frumosul este ceea ce mă atrage și îmi trezește curiozitate de a cunoaște, de aceea, și eu la rându-mi tind să fac lucruri frumoase, tind să fac artă, să vorbesc publicului despre frumos prin cântecele mele, prin articolele pe care le scriu și mesajele pe care le transmit. Neamul și patriotismul sunt valorile care mereu au avut un loc aparte în inima mea, acestea fiind învățate din familie, și eu mă simt o fiică a neamului, deci, am datoria de a cânta și despre neam. Iar dragostea este cel mai frumos lucru pe care îl poate avea un om. Vreau să cred că eu toată sunt dragoste și că dăruiesc dragoste celor ce mă înconjoară.

 

- Spuneai că ești un copil năzbâtios, de ce ai ales cariera muzicală?

 

- Stela Botez: Am fost copil năzbâtios în copilărie și am avut multe peripeții de care îmi amintesc cu zâmbetul pe buze. Mai târziu, prin adolescență m-am mai liniștit și am început să îmi respect responsabilitățile pe care le aveam pe atunci. Probabil că schimbările prin care am trecut eu ca și copil, m-au ajutat să construiesc o carieră muzicală pentru că a fost necesară multă muncă, perseverență, răbdare și tărie de caracter. Or, în muzică, ca și în oricare domeniu al artei, dacă tu nu depui efort, degeaba ești ajutat de alți oameni.

 

- Ai fost numită fata cu cobza, de când prietenești cu acest instrument?

 

- Stela Botez: Am întâlnit-o la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice și mi s-a dat din prima, ușor și interesantă la învățat. Cobza este instrumentul care mă completează și îmi satisface capriciul de a fi deosebită față de ceilalți colegi de breaslă, de aceea, am participat cu ea la multe concursuri de folclor în România în special. Acolo, oamenii îmi spuneau ,,fata cu cobza” pentru că numele meu era mai greu de reținut.

 

- De când cânți? Care este cântecul cel mai drag inimii tale?

 

- Stela Botez: Cânt de micuță, din copilărie, de când mă țin minte. Însă, pentru prima oară am urcat pe scenă la 11 ani în satul de baștină, Pleșeni. Pe atunci am cântat ,,Pe lângă plopii fără soț”și acesta poate fi considerat un cântec drag inimii mele, pentru că el este cel dintâi.

 

- Ești o tânără deosebită care reușește să combine muzica populară cu moderniatatea în care trăim. De ce ți-ai legat sufletul de cântecul popular?

 

- Stela Botez: Am purtat tradiția și folclorul mereu în suflet, chiar dacă mi-am dat sema despre acest lucru mult mai târziu. Abia la 16 ani am descoperit dragostea mea pentru muzica populară și de atunci o abordez cum știu eu mai bine. Când iubești, nu poți explica exact de ce iubești. Tot așa și eu cu cântecul popular, pur și simplu are un loc aparte în sufletul meu, îmi curge prin vene. Totodată, îmi plac și curentele noi în muzică și nu pot să spun că sunt demodată prin folclor, din contră, combin tradiționalul cu modernul și asta mi se pare foarte interesant și original.

 

- Ce sentimente te copleșesc când ești pe scenă?

 

- Stela Botez: Scena îmi oferă o satisfacție deosebită prin care eu trăiesc în altă lume, o lume a mea, o lume total diferită de cea pe care o avem pe pământ. Acolo sunt o altă persoană, sunt acea de care eu m-aș îndrăgosti, sau cel puțin, tind să fiu ceea ce aș considera eu artist.

 

- Cine e autorul versurilor și muzicii pieselor pe care le interpretezi?

 

- Stela Botez: Eu sunt autorul cântecelor mele, cu mici excepții. Pentru ca mesajul unui cântec să ajungă corect la public, acesta trebuie să fie înțeles de către interpret în primul rând, iar dacă acest mesaj vine chiar din sufletul interpretului, atunci e perfect. Eu îmi semnez creațiile pentru că eu am ce spune oamenilor.

 

- Care este mesajul tău pentru tinerii care iubesc cultura și prețuiesc cântecul popular?

 

- Stela Botez: Tinerilor care deja îndrăgesc cântecul popular și cultura în general, le pot spune doar că ei sunt viitorul neamului nostru și de ei depinde ziua de mâine, iar cultura este tot ceea ce avem mai valoros.

 

- Ce poți lăsa drept amintire primului portal de promovare a artei și culturii din Moldova – ArtInfinit?

 

- Stela Botez: Vă las încrederea mea și dorința de a promova cât mai mult cultura noastră și arta prin proiecte de succes, prin oameni frumoși în echipa voastră și prin număr mare de cititori. Mult Succes! Mulțumesc!

 

 

Partenerii nostri: