Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Articole noi


Bienalei Internaţionale de Gravură Contemporană ediţia a II-a, Iaşi 2017

Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, în parteneriat cu Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” Iaşi şi Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, a organizat în perioada 26 septembrie – 22 octombrie 2017, expoziţia Bienalei Internaţionale de Gravură Contemporană, ediţia a II-a, N-E, IAŞI, 2017, un proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Ediţia actuală a proiectului se derulează în perioada 28 iunie - 15 noiembrie 2017 şi cuprinde organizarea unei expoziţii-concurs, care se adresează artiştilor plastici profesionişti, dar şi studenţilor din anii terminali şi masteranzilor instituţiilor de învăţământ superior artistic, din ţară şi din străinătate. O ultimă etapă a acestei ediţii se desfăşoară în perioada 26 octombrie – 12 noiembrie 2017, când expoziţia este itinerată la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei din Chişinău – Republica Moldova.

Expoziţia Bienalei Internaţionale de Gravură Contemporană Iaşi la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei cuprinde o selecţie de 98 de lucrări de gravură realizate de artişti din Austria, Argentina, Brazilia, Canada, Chile, Grecia, Estonia, India, Italia, Franţa, Macedonia, Marea Britanie, Muntenegru, Polonia, Puerto Rico, Republica Moldova, România, Suedia, Thailanda, Ucraina, Vietnam.

Un eveniment de acest tip poate fi o formă de lansare pentru tinerii artişti aflaţi la începutul carierei artistice, şi o modalitate de a se realiza conexiuni şi schimburi interculturale între artişti ce provin din alte ţări, precum şi îmbogăţirea patrimoniului muzeal cu lucrări de gravură contemporană. Itinerarea expoziţiei bienalei la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei din Chişinău este oportună pentru artiştii din zonă şi de asemenea pentru artiştii expozanţi care sunt promovaţi astfel, şi în această regiune.

Proiectul se adresează tuturor categoriilor de public, datorită ofertei culturale complete (cultură, educaţie). Tinerii sunt în mod special vizaţi, deoarece BIGC le oferă posibilitatea sa descopere gravura şi diversitatea ei, să se afirme.

Profesioniştii din străinătate invitaţi fac schimb de experienţă în plan profesional cu cei invitaţi din România. Lucrările prezentate în expoziţie, sunt publicate într-un catalog de expoziţie, bilingv (română engleză). Se face, astfel, un schimb de experienţă de nivel artistic, ştiinţific, tehnic, ca şi interuman, prin legăturile de prietenie stabilite. Câştigul principal va fi promovarea şi încurajarea tinerilor artişti, a artei în general, îmbogăţirea patrimoniului muzeal şi revitalizarea patrimoniului artistic contemporan de valoare la nivel naţional şi internaţional, colaborarea cu alte instituţii de specialitate, şi atragerea unui public numeros de toate vârstele către muzeu.

Instituţia beneficiară a finanţării din cadrul competiţiei AFCN, respectiv CMNM - Muzeul de Artă, urmăreşte creşterea vizibilităţii artei ieşene, studenţilor şi absolvenţilor pe plan local,

naţional, regional şi internaţional, îmbogăţirea patrimoniului muzeal, promovarea principiilor şi valorificarea valorilor cultural-educative în domeniul învăţământului artistic universitar şi post universitar, şi atragerea a unui număr cât mai mare de vizitatori, cât şi crearea unor strânse relaţii de colaborare cu Muzeul National de Artă al Moldovei şi cu artiştii din zona Moldovei.

În cadrul vernisajului a avut loc şi decernarea premiilor acordate în cadrul competiţiei, la care s-au înscris 90 de artişti din 27 de ţări, de pe patru continente. Juriul, compus din critici de artă, artişti plastici şi reprezentanţi ai organizatorilor, a analizat un total de 163 de lucrări, dintre care 127 au fost selectate pentru a fi incluse în expoziţia de la Iaşi.

 

PREMIILE BIGC N-E, EDIŢIA a II-a, IAŞI, ROMÂNIA 2017:

 

1. Premiul I - Tomasz Kukawski, Polonia

„Print’s Box II – Joy And Chasm”, linogravură/ embosare

2. Premiul II - Miroszlaw Pawlowske, Polonia

„Camouflage” – scan, serigrafie

3. Premiul III - Florin Stoiciu, România

„Mask 4”, ac rece

4. Premiu Special - Vlado Goreski, Macedonia

„Leviathan VII”, litografie

5. Premiu Onorific (oferit de UAPR) – Panagiotis Katsios , Grecia

„Flying Illusion”, gravură pe metal

 

În cadrul expoziţiei expun un număr de 10 artişti invitaţi.

 

Juriul a fost format din următorii artişti plastici: Atena Elena Simionescu, Suzana Fântânariu-Baia, Valentina Druţu, Mihail Voicu, Nicos Terzis, Răzvan-Constantin Caratănase şi Tudor Zbârnea.

llustraţia grafică a afişului este semnată de Nicos Terzis, membru al juriului Bienalei.

 

Expoziţia va fi deschisă pentru public în perioada 26 octombrie-12 noiembrie, 2017

 

Vom fi recunoscători dacă veţi informa despre acest eveniment în ziarul, revista, postul de radio/televiziune la care activaţi

 

 

 

Partenerii nostri: