Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

In Memoriam


In memoriam – Liubomir Iorga

Liubomir Iorga s-a născut la 12 aprilie 1932, în satul Vadul lui Isac la sudul Republicii Moldova.

Din 1949 a activatîn calitate de dansator în ansamblul de dansuri populare „Joc”. Timp de 25 de ani a mers în turnee artistice în diferite oraşe ale fostei URSS şi în multe ţări străine.

În 1957, la concursul la ediţia a 6-ea a Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor la Moscova a fost premiat cu medalia de aur pentru rolul interpretat în tabloul coregrafic comic „În drum spre Chișinău”.

Din 1964 a lucrat în atelierul de muzică la Combinatul de producţie pe lîngă Ministerul Culturii din RSS Moldovenească, unde a făcut o pasiune pentru istoria instrumentelor muzicale populare. A fost unul dintre cei mai cunoscuți creatori de fluiere, cimpoaie, ocarine tradiţionale. Tot lui Liubomir Iorga i se datorează „reanimarea” instrumentelor aproape uitate: drîmbe, tilinci, cavaluri. Maestrul este cel care a creat un instrument absolut nou, pe care l-a denumit iorgofon. Mai multe dintre instrumentele sale sînt păstrate în muzee, în diferite oraşe.

În 1971 s-a filmat în filmul „Lăutarii”.

Liubomir Iorga a primit titlul de Maestru Emerit în Artă şi Cavaler al Ordinului Republicii.

S-a stins din viață la 7 noiembrie 2014.

 

 

ArtInfinit.md

Foto – google.com

 

Partenerii nostri:


Table './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed