Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Articole noi


Lilian Friptuleac: „Muzica este un imens generator de energie”
Lilian Friptuleac  are o pasiune frumoasă care, spune el, îi dă aripi – muzica. E un tînăr interpret care abia se lansează pe piaţa de la noi şi care recent a lansat melodiile „Aş vrea să-mi spui” şi „Vino cu mine” . Foarte puţini ştiu că Lilian cîntă nu doar cu vocea, dar de la o vîrstă fragedă a îndrăgit şi instrumentele aerofone. Să-l cunoaştem împreună...

 


De unde vine pasiunea ta pentru muzică?

 

Nici nu ştiu cum aş putea reda în cuvinte. M-am trezit înconjurat de muzică. Tatăl meu, fiind muzician, mi-a insuflat dragostea pentru muzică încă din primele zile de viaţă. Ţin minte că eram micuţ, poate de vre-o 3-4 anişori şi admiram cu pasiune cum tatăl fredona melodii populare. Treptat, am început să pătrund în acest minunat univers şi mi-am dat seama că muzica este un imens generator de energie, un loc unde se poate regăsi orice suflet rănit sau, dimpotrivă - unde oricine îşi poate amplifica fericirea. Deşi nu am reuşit să transform muzica într-o profesie de bază, ea a rămas pasiunea care se bucură de cea mai mare atenţie şi grijă din partea mea, iar dacă aş fi să aleg un drum al vieţii tot cel al muzicii l-aş alege, fiindcă e cel care cu adevărat mă face fericit.

 

De cînd ai început să cînţi?

 

Am început să cânt din clasa I, fiind înscris într-un ansamblu de fanfară condus de către tatăl meu. Primul instrument la care am început să cânt a fost toba care şi până astăzi a rămas ceva special pentru mine, deoarece anume acest instrument dinamizează cântecul. Am urmat aceste cursuri timp de 9 ani, studiind între timp şi alte instrumente aerofone. Ca vocalist, am început a cânta la vârsta de 16 ani, după o lungă dezamăgire, din cauza problemelor de vorbire pe care le aveam. Regret că nu mi-am pus în valoare vocea de la o vârstă fragedă, când aş fi putut învăţa mai multe, dar totodată mă bucur că nici nu am întârziat prea mult.

 

Ştim că recent ai lansat două piese. Cum şi-au remarcat acestea cariera ta de pînă acum?

 

Din păcate în Republica Moldova e greu să lansezi o piesă atunci când nu eşti cunoscut, este nevoie de sume mari de bani pentru promovare, etc... Sunt în căutarea unei căi favorabile de lansare, iar aici mă refer la stil muzical, imagine. Deja am planuri de viitor pe care vreau să le pun în valoare în cel mai apropiat timp.

 

Pînă în prezent la cîte/ la ce concerte ai cîntat? Povesteşte-ne despre ele.

 

Cele mai multe concerte petrecute pe o scenă au avut loc în perioada când eram instrumentist în orchestra de fanfară, acolo evoluând la numeroase spectacole, concursuri, am reuşit să mă împrietenesc cu scena. Ca interpret, am evoluat la câteva concerte, în special concerte de caritate prin care am ajutat persoanele nevoiaşe. Un interpret în Republica Moldova îşi câştigă existenţa din muzică doar dacă cântă pe la petreceri, ceea ce fac şi eu, dar asta nu mă face să nu-mi doresc un concert solo. Pentru asta voi munci în continuare şi sper să obţin un astfel de cadou.

 

Cu cine ţi-ai dori să cînţi în duet? De ce?

 

Sunt mulţi interpreţi cu care aş dori să realizez o piesă. Cred că mă voi gândi la acest lucru îndată ce va apărea o melodie potrivită. Anume melodia îmi va sugera şi interpretul potrivit. Mi-aş mai dori un duet împreună cu fratele meu, care are un talent extraordinar, dar pe care la moment nu-l pune în valoare.

 

Vise muzicale?

 

Mi-aş dori să-mi pun în valoare stilul muzical care să mă caracterizează. Să realizez cu această ocazie un album şi un videoclip care să fie îndrăgite de public.

 

Cum este Lilian Friptuleac – interpretul?

 

Muzica este ceva care într-adevăr mă face împlinit. Ofer mult suflet muzicii, iar când mă aflu în perimetrul ei practic uit de toate grijile ce mă înconjoară. Sunt mereu nemulţumit de ceea ce fac, iar asta, cred eu, mă stimulează să lucrez şi mai mult, să mă autodepăşesc şi să obţin rezultate mai bune cu fiecare prestaţie muzicală, fie ea în sala de repetiţii, studiou sau o manifestare publică. Urăsc minciuna, mândria şi făţărnicia. Sunt un pic nervos, dar îmi place să ajut oameni, să-i văd cum zâmbesc.

 

Ce mai faci în afară de muzică?

 

În afară de muzică încerc să însuşesc absolut tot ce-mi place. Am reuşit să-mi îndeplinesc un mare vis, şi anume - cel de a pătrunde în lumea jurnalistică. Citesc multe materiale informative, iar asta mă ajută să mă dezvolt. Îmi place să călătoresc atunci când îmi permite timpul. Am puţini prieteni, dar sunt prieteni adevăraţi şi cu ei comunic ori de câte ori am ocazia. Ascult multă muzică de toate genurile.

 

Ce evnimente din viaţa ta ţi-au rămas în memorie ca momente pozitive?

 

Au fost multe astfel de evenimente, dar unul dintre cele mai emoţionante momente a fost cel în care am intrat pentru prima oară în scenă, cu o sală arhiplină. Am tremurat de emoţii, mi-am dorit pentru o clipă să mă reîntorc în culise, dar am rezistat. Cred că acesta a fost unul din cele mai semnificative momente din viaţa mea şi care m-au transformat într-un uragan de energie.

 

Cîteva cuvinte pentru cititorii Portalului ArtInfinit.

 

Aş vrea să transmit tututor că arta este ,,hrana sufletului omenesc”. Nu e un citat ce-mi aparţine, a spus-o marele compozitor George Enescu. Cu toţii alergăm zi de zi după hrană, bani, haine, case, etc., dar uităm să ne îndestulăm sistemul spiritual cu artă. Arta, prin componentele ei, fie muzică, teatru, lectură, dans sau pictură, reuşeşte să clameze, să echilibreze acea tensiune dintre rutina zilnică şi explozia de sentimente cărora nu le dăm valoare. Din păcate, în Republica Moldova avem puţine instituţii mass-media care promovează valorile culturale, iar un portal ca ArtInfinit este o necesitate într-o societate atât de destrămată, dar totodată atât de bogată în valori culturale. Sunt un susţinător al artei moderne , dar şi un pasionat al tradiţiilor. De aceea cred că ArtInfinit ar fi destinaţia perfectă pentru suplinirea cumplitei sete de artă, pe care sunt sigur că fiecare dintre noi o are...

 

 

ANNA Casian – Musteaţă

ArtInfinit.md

 

Partenerii nostri: