Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Diaspora


La mulți ani, Ala Mîndîcanu!

Fost decan al Facultății de Jurnalism  și Comunicare Publică, ULIM, actual Președinte al Comunității Moldovenilor din Quebec, Canada, Ala Mîndîcanu, își sărbătorește astăzi ziua de naștere. La această frumoasă vârstă, Portalul ArtInfinit vine să o felicite și să îi ureze un sincer LA MULȚI ANI!

Cunoscută pentru promovarea culturii moldave peste hotarele țării, Ala Mîndîcanu s-a născut la 14 decembrie 1954, în satul Balatina, raionul Glodeni. Și-a făcut studiile la Facultatea de Jurnalism, Universitatea de Stat din R. Moldova (1972-1977), masteratul în Relații Externe, Academia de Administrare Publică (1994-1997), doctoratul în management, Academia de Studii Economice din Moldova (1997-2000).

În perioada 1989 – 1994 a activat în calitate de Director științific al Centrului Lingvistic “ABC dava”. Între anii  1994 – 1998; 1998 – 2001 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, deținând mai apoi funcția de redactor-șef al săptămânalului “Democrația” (2001 – 2004). Din 2004 – iunie 2008 este șef de catedră, decan al Facultății de Jurnalism și Comunicare Publică, ULIM. În prezent, locuiește în Canada și deține funcția de Președinte al Comunității Moldovenilor din Quebec.

O caracterizare frumoasă i-a facut-o scriitorul Nicolae Dabija, apărută pe coperta cărții Alei Mîndîcanu “Dor de Libertate”, Chișinau, editura ULIM, Elan Poligraf, SRL, 2008: “Dacă mi-aș imagina ipostaza feminina a lui Mahatma Ghandi, aceasta ar semăna cu cea a Alei Mîndîcanu din perioada marilor frământări de stradă de la sfârșitul anilor ’80 când le împărțea soldaților încrâncenați, cu degetul pe trăgaci, gata să tragă, garoafe...  Buchetul ei de garoafe era mereu tricolor, drapelul de mai târziu al Republicii Moldova, nerecunoscut pe atunci de oficialități...  Așa îmi va rămâne Ala Mîndîcanu pentru totdeauna în memorie...  Curajul ei contamina bărbații. Discursurile ei înflăcărau mulțimile. Ala Mîndîcanu n-a fost doar martoră a istoriei, ea a facut istorie; umăr la umăr cu Leonida Lari și Lidia Istrati dânsa și-a împlinit destinul cu cel al poporului ei care se ridica din genunchi...”.

La mulți ani, Ala Mîndîcanu!

 

ArtInfinit.md

Partenerii nostri: