Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Diaspora


Vitalie Gandrabur, moldoveanul pentru care visul de fotograf a devenit realitate în Italia

Vitalie Gandrabur este un tânăr din Republica Moldova care a reuşit să îşi realizeze visul de fotograf în Italia. A plecat într-acolo la vârsta de 20 de ani. După mai multe încercări şi diverse joburi pe care le-a avut, moldoveanul a ajuns să fie fotograf şi, mai mult, să îşi pună pe picioare propria afacere.

Vitalie a povestit pentru Moldova.ORG că a plecat în Italia fiind determinat de situaţia din ţară şi că drumul parcurs până a deveni fotograf nu a fost deloc uşor. „În Italia am venit la vârsta de 20 de ani, în toamna anului 2001. După ce am terminat serviciul militar am dat documentele la colegiul de construcţii dar, evaluând bine situaţia economică din ţară, să învăţ 5 ani şi să nu am un loc de lucru stabil, am hotărât să pornesc ca majoritatea tinerilor în căutarea unui post de lucru într-o ţară străină. Din toate ţările am ales Italia, căci de mic copil am avut un interes specific anume pentru această ţară”, spune acesta.

„Ajungând aici nu a fost aşa uşor şi frumos cum mi-am imaginat. Ca şi orice imigrant moldovean am trecut printr-o mulţime de probleme, ca de exemplu să stau câte jumătate de an fără lucru, să trăiesc în case abandonate, să mănânc la caritasuri (unde mănâncă săracii, biserici), etc. Cu timpul însă am găsit de lucru. Am lucrat în mai multe domenii: la construcţii, la cules poama, la o fabrică de carton, ca operator telefonic la o agenţie de călătorii, ca instalator de aparate de aer condiţionat şi alte”, adaugă Vitalie.

Pasiunea pentru fotografie, devenită afacere

Cariera lui în materie de fotografie a început absolut întâmplător. „Într-o zi un prieten de-al meu care se ocupa cu foto&video pe la nunţi şi cumătrii, ştiind că eu am pasiunea pentru fotografie, mă sună şi mă întreabă dacă vreau să merg cu el să îi dau o mâna de ajutor. Eu am acceptat, mi-a plăcut să lucrez la nunţi, să fotografiez mirese frumoase şi vornicele. Am îndrăgit această profesie de fotograf. Cu timpul mi-am pus şi eu ceva bani deoparte şi mi-am luat un fotoaparat performant”, povesteşte el.

Apoi, Vitalie a urmat şi cursuri de fotografie şi a hotărât să propună servicii foto. „Văzând mai apoi că clienţii mei erau satisfăcuţi de lucrările mele, am hotărât să investesc mai mulţi bani şi să îmi cumpăr utilaj foto profesional, obiective care costă unul câte două lefi a unui simplu muncitor. Mi-am luat tot ce trebuie pentru un studio profesional, lumini, softboxuri, fundale şi mi-am făcut un mic studio”, spune el, adăugând că afacerea deocamdată îi merge destul de bine, chiar mai mult decât s-ar fi aşteptat.

Vrea să facă un film

Chiar dacă Vitalie spune că, deocamdată, nu se simte profesionist, totuşi are mari planuri şi proiecte la care lucrează intens. „Dacă sincer, măcar că mulţi mă consideră un profesionist, eu încă nu mă simt, căci ştiu că trebuie să mă perfecţionez. Cu timpul sper să devin un fotograf cunoscut nu numai în oraşul în care activez, dar pe o scară mai largă. Apropo, am în gând un proiect pe care vreau să îl realizez vara aceasta. E un proiect video, căci am uitat să menţionez, în afară de foto am şi pasiunea de a lucra cu materialele video”, a mai adăugat moldoveanul, dar a fost destul de zgârcit în detalii.

„De proiectul pe care vreau să îl realizez vara asta nu vreau să divulg toate detaliile, dar sunt sigur că va avea succes căci va fi ceva original…şi frumos. Acum practic, zilele acestea, trebuie să mă văd cu primarul oraşului Padova ca să îi povestesc de proiectul meu şi dacă îmi dă permis voi face tot posibilul ca să îl realizez vara aceasta. Am mai multe proiecte pe viitor, ca de exemplu realizarea unui film artistic. Între timp am organizat un concurs de cel mai bun roman autobiografic după care s-ar putea să îl ecranizăm. Până acum am doar o istorie, care e prea dramatică, dar eu aş vrea ceva să fie mai interesant, mai captivant pentru un public cât mai larg”, povesteşte fotograful.

Cât priveşte o posibilă întoarcere în ţară, Vitalie spune că la moment are prea multe de realizat acolo şi dacă s-ar întoarce totuşi ar fi, la fel, fotograf. „La o eventuală reîntoarcere în ţară desigur că m-am gândit, dar până atunci am multe de realizat aici, lucruri pe care în ţară e mai greu de realizat. Totuşi, dacă mă întorc, voi continua activitatea de fotograf căci fotografia pentru mine nu e un simplu job, e pasiunea care va rămâne mereu pornirea mea în viaţă”, a spus Vitalie.

 

Sursa - Moldova.org

Partenerii nostri: