Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Articole noi


Expoziția comemorative Esfira Grecu - ceramică și Mihail Grecu - pictură

Vineri, 22 noiembrie, 2019, ora 15.00

în incinta Muzeului Naţional de Artă al Moldovei,

va avea loc vernisajul expoziției comemorative

Esfira Grecu - ceramică

Mihail Grecu - pictură

 

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la naşterea artistei plastice Esfira Grecu, născută la 25 octombrie 1919, la Constantinopol.

Membră a UAP din Moldova din anul 1963, a practicat domeniul ceramicii artistice, lucrările ei aflându-se în colecţia Muzeului Naţional de Artă al Moldovei.

Absolvind gimnaziul francez Jeanne D'Arc din Chişinău (1927-1934), urmează studiile la liceul român Pompilian (1934-1938) din Bucureşti şi facultatea de pictură la Academia de Arte Plastice N. Grigorescu (1938-1940).

După repatrierea în Basarabia, își continuă studiile la Școala de artă I. Repin din Chișinău (1940-1941) și (1945-1948), în clasa profesorilor: M. Gamburd, I. Hazov, C. Cobizeva.

Participă activ la procesul de renaştere a vechilor centre tradiţionale de olărit şi de ceramică neagră (s. Nicolaevca, r-nul Ungheni; s. Cobâlceni, r-nul Ocniţa ş.a.).

La solicitarea Departamentului de Arte Plastice, Esfira Grecu organizează câteva expoziţii mari de artă decorativă moldovenească la Moscova şi Leningrad (1968), Chişinău (1976), şi expoziţii de artă populară, fiind un profund cunoscător în acest domeniu.

Ceramista, împreună cu pictorul Mihail Grecu au contribuit cu succes la montarea spectacolelor Chiriţa în provincie (în regia lui S.I. Şcurea) şi Jucătorii (în regia lui I.Todorov), executând costume şi semnând scenografia acestor spectacole la teatrul Luceafărul în anii 1969 –1971.

Sejururile ceramistei în Ţările Baltice, în tabăra de creaţie Dzintary (Letonia), unde a participat, împreună cu artişti consacraţi, au servit drept un puternic imbold pentru creaţia artistei.

În anii 1970-1980 artista dă dovadă de o maturitate filosofică accentuată, fixând imaginea plastică a formelor spontane în jăraticul cuptoarelor.

 

Născut la 22 noiembrie 1916 în satul Faraonovka, jud. Starokazacie din sudul Basarabiei, Mihail Grecu şi-a început studiile superioare de specialitate, în perioada interbelică, la Academia de Arte Frumoase din București. Aici frecventează atelierele lui Francisc Șirato și Nicolae Dărăscu. În 1940, după anexarea Basarabiei de către Uniunea Sovietică, părăsește Bucureștiul și revine la Chișinău unde își continuă studiile la Școala de Arte Plastice sub îndrumarea profesorului Moisei Gamburd, cunoscut pictor și excepțional desenator, format la Academia de Arte Frumoase din Bruxelles.

În timpul celui de-al Doilea război Mondial lucrează ca fochist de locomotive într-un depou din Uralsk, oraș situat în spatele frontului, continuând să picteze în ciuda condițiilor deosebit de grele (Maternitate, 1943). Ulterior M. Grecu s-a impus ca formator de școală, reușind astfel să-și lase amprenta asupra mai multor generații de artiști din Moldova. Originalitatea limbajului artistic, libertatea nelimitată și esențializarea expresiei formale se manifestă atât în lucrările care preiau ecouri ale postimpresionismului cât și cele inspirate din estetica artei populare, generând o nouă concepție, conform căreia lumea obiectelor este însuflețită și umanizată prin propriile impulsuri interioare.

 

 

Expoziția va rămâne deschisă pentru public în perioada 22 noiembrie 2019 - 10 ianuarie 2020

Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Secţia Relaţii Publice şi Expoziţii. Tel : 022-24-13-12

Partenerii nostri: