Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Noutați


Sep 13, 2016
Margareta Ivanuș s-a născut la 13 septembrie 1949 în regiunea Habarovsk, Rusia. Bunica şi bunicul pe linie paternă au fost activişti ai mişcării muncitoreşti din România, bunicul ei, Constantin Ivanuş a fost unul dintre fondatorii Partidului Comunist din România, bunicii ei au stat mult prin temniţele Siguranţei.
Jun 23, 2016

Marți, 28 iunie 2016, ora 15.00, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei va avea loc inaugurarea expoziţiei foto-documentare „Basarabeni în Gulag” dedicată victimelor deportărilor staliniste.

Evenimentul va fi însoţit de prezentarea volumului „Arhivele memoriei”, realizat în cadrul Proiectului de Stat „Recuperarea şi valorificarea istorică a memoriei victimelor regimului totalitar-comunist din RSS Moldovenească în perioada anilor 1940-1941 şi 1944-1953”.

Dec 31, 2015
De sărbători, lăsați deoparte ura
Închideți răutatea-n labirint,        
Aprindeți candela iubirii,
Beți liniștea-n pahare de argint!
Dec 31, 2015

Printre hotărârile pe care le-ai luat pentru Noul An se numără și cea de a mânca mai sănătos? Poți începe să respecți rezoluțiile lui 2015 încă din seara de Revelion, alegând mazăre sau pește pentru a prepara un meniu gustos și sănătos. Există o serie de alimente atât de bune, dar în același timp extrem de sănătoase, care te pot ajuta să pășești cu dreptul în noul an. Oricare ar fi planurile tale pentru viitor, nu uita să pui pe primul loc sănătatea și binele familiei tale. Uite ce alimente nu ar trebui să lipsească din frigiderul vostru în acest sfârșit de an.

Dec 31, 2015
Desi superstitia a fost considerata de catre Edmund Burke a fi "religia mintilor slabe", in traditia romaneasca si nu numai exista o serie de superstitii ce se respecta cu sfintenie in Noaptea de Anul Nou.Fie ca suntem persoane superstitioase, fie ca citim despre traditii si obiceiuri din pura curiozitate, toti ne dorim ca anul care vine sa fie mai rodnic si mai frumos.
Dec 30, 2015
Tînăra poetă Diana Istrati a acceptat să ne vorbească despre cărțile din viața sa. A crescut cu “Singur pe lume” de Hector Malot, iar acum citește orice carte care îi provoacă interes.  Îi plac povestirile, romanele de dragoste și desigur, poezia, iar cărțile, cel mai des, le alege conform tematicii. Vine cu un îndemn pentru toți: “În toate, să avem  atitudine față de carte!”
Dec 29, 2015
Duetul de pianişti Anatolie Lapicus şi Iurie Mahovici reprezintă un colectiv cu însuşiri caracteristice doar lor: simţul ansamblului, rafinamentul interpretativ, virtuozitatea desăvîrşită, varietatea şi calitatea sunetului, ataşamentul personal faţă de lucrările interpretate. Duetul posedă un vast repertoriu format din muzică pentru două piane, pian la patru mâini, creaţii pentru duet de piane şi orchestra simfonică etc. Pianiştii se bucură de mare succes la spectatori, fiind actualmente unul dintre cele mai cunoscute şi apreciate colective muzicale din Republica Moldova.
Dec 28, 2015

Familia este cel mai important lucru - o vorbă confirmată și de această fotografie. O familie din SUA a ajuns cunoscută în toată țara datorită unei fotografii superbe. Femeile din familie au decis să lase ceva de preț în urmă, realizând o fotografie cu cele "4 generații ale familiei lor." Imaginea, care trebuia să fie un cadou de familie, a devenit viral pe internet.

Dec 27, 2015

Pe 27 decembrie 1816, la Iaşi, a avut loc primul spectacol de teatru în limba română la iniţiativa cărturarului român Gheorghe Asachi. Cea mai importantă realizare a inginerului Asachi este primul spectacol de teatru jucat de români în limba română. Evenimentul a avut loc la Iaşi în 27 decembrie 1816: Mirtil și Hloe după Salomon Gessner şi Jean Pierre Clovis de Florian.

Dec 26, 2015

Marți, 29 decembrie 2015, ora 15:00 în incinta Muzeului Naţional de Artă al Moldovei va avea loc vernisajul expoziţiei de artă contemporană Achiziții recente

Expoziția prezintă 42 de lucrări, recent intrate în fondurile Muzeului Național de Artă al Moldovei. Acestea constituie achiziții ale Ministerului Culturii, donații ale autorilor sau filantropilor, precum și lucrări premiate în cadrul Bienalei Internaționale de Pictură Chișinău-2015, Simpozionului Internațional de Pictură Butuceni-2014 și Saloanelor Moldovei.

Dec 26, 2015
Incepand cu jumatatea lunii noiembrie si pana in ajunul Craciunului, in Viena sunt organizate diferite manifestari dedicate Nasterii Domnului Iisus Hristos. Aceasta Sarbatoare a Craciunului are in Viena o traditie de peste 700 de ani. De Craciun, orasul este pregatit sa-si intampine oaspetii cu atmosfera sa feerica – miile de beculete multicolore transforma marile piete ale orasului in adevarate bijuterii.
Dec 26, 2015

La 26 decembrie 1848 are loc premiera la Teatrul Naţional din Iaşi, Moldova, a primei operete româneşti „Baba Hârca”, de Alexandru Flechtenmacher, pe libretul lui Matei Millo. Alexandru Flechtenmacher, pe numele său complet Alexandru Adolf Flechtenmacher, a fost un compozitor, violonist, dirijor şi pedagog din Moldova. A fost fiul juristului braşovean - Christian Flechtenmacher.

Dec 25, 2015
Sărbătoarea Nașterii Domnului și Moș Crăciun au adunat pe meridianele Planetei diverse obiceiuri și tradiții, dar și denumiri diferite: spre exemplu, finlandezii îl au pe „Joulupukki”', care ar veni din ținutul „Korvatunturi”, tărâm care are forma unei urechi despre care se spune că ar fi urechea cu care Moșul ascultă să afle dacă sunt cuminți copiii.
Dec 24, 2015
Timp de multe secole, pietele de Craciun din Germania au atras cu farmecul lor inegalabil multa lume, asa cum atrag si in prezent, ca un magnet, foarte multi vizitatori, care sunt incantati de frumoasele locuri pe care le pot vedea in aceasta tara plina de splendide peisaje. Cei care doresc sa viziteze o piata de Craciun autentica, trebuie neaparat sa viziteze pietele de Craciun din Germania. Una din cele mai vechi, mai mari, mai frumoase, mai celebre si mai importante piete de Craciun din Germania este Piata de Craciun din Orasul Vechi din Frankfurt. Aceasta renumita piata de Craciun este situata in centrul istoric al orasului Frankfurt – in zona Römerberg, in fata faimoasei cladiri medievale Römer, celebra datorita fatadei sale deosebite.
Dec 23, 2015
La 20 decembrie 2015, Clubul Femeilor din Rîşcani a organizat un tîrg de caritate în ajunul sărbătorilor de iarnă. Holul Casei de Cultură a primit mulţimea de oameni care au venit la eveniment. Programul tîrgului a inclus: Întîlnire cu Moş Crăciun, unde copiii au recitat poiezii şi au primit cadouri; Loterie cu multe cadouri; Băuturi fierbinţi cu prăjituri de Crăciun; Vînzare de haine, suvenire de Crăciun; un program divers de activităţi  pentru copii.
Dec 23, 2015
Scriitori talentați din Republica Molodva și de peste hotare, inclusiv elevi și studenți care au debutat editorial, sunt invitați să adere la o nouă uniune profesională , creată la Chișinău, cu susținerea din partea colegilor din Europa. Uniunea Scriitorilor Europeni (USE), Filiala Republicii Moldova va fi inaugurată oficial, luni, 28 decembrie, ora 11:00, în Sala Mare a Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu” din Chișinău, relevă poeta Diana Ciugureanu-Zlatan, președinta fondatoare a Filialei create, pentru CultArtLife.com.
 

Pagina  1  de  148

 

Partenerii nostri: