Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Uniunea Teatrală


La mulţi ani, Leo Rudenco!

Leo Rudenco s-a născut la 16 septembrie 1976, în satul Găvănoasa, raionul Vulcănești. A absolvit Universitatea de Stat a Artelor, specialitatea actor teatru și film, în clasa lui Vitalie Rusu și cea a lui Veniamin Apostol (1999).

 

A debutat pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” cu rolul lui Mowgli, în regia lui Mihai Fusu. A jucat roluri importante: Iharev în „Jucătorii” de N. V. Gogol în regia lui Ilie Todorov, Astrov în „Unchiul Vanea” de A. P. Cehov (regia - Mihai Fusu); Tom din „Menajeria de sticlă” de T. Williams (Silviu Silvian Fusu); Voin din „Povești de familie” de B. Srbljanovic, Ștefan cel Mare în „Ștefan” de Anatol Gondiu (regia - Alexandru Cozub). A efectuat turnee în mai multe țări ale lumii: România, Franța, Germania, Italia, Rusia, Belarus, Ucraina, Egipt, Austria, Ungaria ș.a. A interpretat și roluri episodice alături de maeștri ai cinematografiei din România, Italia, Rusia, Canada, Ucraina.

 

Leo Rudenco s-a manifestat în teatru de la primele roluri. În 2002 a luat Premiul municipal al tineretului pentru merite deosebite în domeniul artei, iar în 2007, la Festivalul Național de dramaturgie - Premiul pentru cel mai bun actor în rolul lui Voin din „Povești de familie”. În 2012 i s-a conferit titlul de artist emerit.

 

Artinfinit.md

Partenerii nostri: