Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Maeştri


La mulți ani, Mihai Curagău!

Mihai Curagău s-a născut la 15 august 1943 în comuna Bălăneşti, raionul Nisporeni, Republica Moldova.
În 1964 a absolvit Facultatea de actorie a Institutului de arte „Gh. Muzicescu”. Mulţi ani a fost actor la Teatrul muzical dramatic de stat „A. S. Puşkin” − 1964-1998, teatrul „Ginta latină” − 1990, teatrul „Satiricus” din 1990 pînă în prezent.
A debutat ca actor de film în anul 1967 la studioul cinematografic „Moldova-film” în filmul lui Gheorghe Vodă „Se caută un paznic”, interpretînd rolul lui Michiduţă. A colaborat ulterior şi cu alţi regizori de prestigiu din Republica Moldova: Emil Loteanu, Vasile Pascaru şi Tudor Tătaru. Unul dintre rolurile cele mai cunoscute este Ion din filmul „Polobocul” 1991.

 

Filmografie:
„Se caută un paznic”, 1967- Michiduţă
„Nunta la palat”, 1969 - Costăchel,
„Zece ierni pentru o vară”, 1969 - rol episodic,
„Povîrnişul”, 1970 - Toderică,
„Lăutarii”, 1971 - Anafura,
„Dimitrie Cantemir”, 1973 - boier,
„Mînia”, 1974- rol episodic,
„Bărbaţii încărunţesc devreme”, 1974 – Dănuţ Curmei,
„Durata zilei”, 1974 - episod,
„Mark Twain contra”, 1975 - rol episodic,
„Între cer şi pămînt”, 1975 – şeful clubului,
„Povestea lui Făt-Frumos”, 1977 – primul drac
„Care pe care” - moş Ignăţel,
„Şoseaua”, s/m, 1981 - omul cu toba
„Călătorie de nuntă înaintea nunţii”, 1982 - Anton,
„Cum să devii celebru”, 1983 - episod
„Un autobus în ploaie”, 1986 – Vasile
„Tălpile verzi”, s/m, 1987 - Dionis
„Meşterul Manole”, „Telefilm-Chişinău”, 1990 - meşter
„Strada felinarelor stinse”, 1990 - agent
„Codrii”, serial, 1991 - contabil
„Polobocul”, s/m, 1991 - Ion
„Văleu, văleu, nu turna!”, „Telefilm-Chişinău”, 1991 - membru al comisiei
„Dănilă Prepeleac”, 1996 - Michiduţă
„Plictis şi inspiraţie”, 2007 ş.a.

 

Premii: Premiul pentru Cel mai bun rol masculin de planul II (Mache Răzăchescu, D'ale carnavalului de I.L.Caragiale) în cadrul Galei Premiilor UNITEM 2004.

 

Partenerii nostri: