Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Uniunea Meșterilor Populari


Nadejda Sîrbu: “Arta trebuie simţită!”

Cu zece ani în urmă, Nadejda Sîrbu a luat în mînă prima bucăţică de lut. A modelat-o şi a rămas pînă azi să facă adevărate lucrări, care o reprezintă şi creează lumea fără de care nu ar putea exista. Întrebată fiind de unde a învăţat această meserie, ne răspunde scurt pe doi “Nu am avut un profesor, practica şi răbdarea m-au învăţat!”
Meseria asta a făcut-o mai puternică, mai liniştită şi cu un alt fizic faţă de cel al femeilor cochete. A închiriat un garaj, care a devenit locul unde îşi petrece aproape tot timpul. Materialele le procură de la o fabrică din Ungheni “E costisitor, dar îi înţeleg şi pe producători” spune ea. Ceramica este şi o modalitate de a face bani, dar şi plăcerea de a vedea cu ochii ce pot face mîinile.
Ca să înţelegem mai bine care sunt etapele de realizare a unui obiect din ceramică, Nadejda ne arătă primul pas din viaţa acestuia şi ne explică pînă la ultimul proces în care obiectul este pus la cuptor.
Obiectele din ceramică se comercializeză în Republica Moldova la preţuri nu atît de mari, depinde de material şi muncă, adică de ceea ce s-a investit, faţă de unele ţări din Europa unde preţul acestora este destul de promiţător. “Cel mai scump obiect din ceramică pe care am reuşit să-l comercializez a fost un peşte mare, din a cărui gură curge apă, confecţionat special pentru un havuz. Cele mai ieftine sunt jucăriile pentru copii, fluieraşe şi clopoţei, care costă în jur de 15 lei” spune Nadejda.
Prin fumul de ţigară pe care îl suflă prin întredeschiderea uşii, se observă conservarea răbdării şi formarea unui caracter de care e nevoie în meseria asta. A dat dovadă şi de o modestie ascunsă, nevorbind despre succesele ei şi obstacolele întîlnite, cu toate că poate fi numită, o mînă de aur a ceramicii din Republica Moldova, care a participat la numeroase expoziţii, inclusiv de Ziua oraşului Chişinău, Expoziţii Moldexpo şi diverse tîguri.
În final ea precizeză “Arta trebuie simţită”…
Clopoţeii pe care îi procurasem sunau în urma noastră, alungînd răul şi dorind Nadejdei succese şi realizări.

 

 

Text: Diana Istrati
Foto: Anna Casian

 

Partenerii nostri: