Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Maeştri


In memoriam - Glebus Sainciuc


Nascut la 19 iulie 1919 in Chisinau. Isi face studiile la liceul „B. P. Hasdeu”,din capitala avindu-l ca profesor de desen A. Niculescu, care l-a sustinut si i-a indreptat pasii pe fagasul artelor frumoase. In anul 1942 sustine bacalaureatul, dupa care studiaza, pina in 1944, la Facultatea de Arhitectura a Politehnicii din Bucuresti. Dupa razboi in anul 1947, absolveste Scoala de Arte Plastice „Ilia Repin” de la Chisinau, in acelasi an fiind primit in Uniunea Artistilor Plastici din Moldova.
Ca plastician practica mai multe genuri: grafica, pictura, sarje, masti. Uneori apelind la teatrul unui singur actor demonstreaza mastile oamenilor ilustri, dar si ale contemporanilor, mai cu seama a oamenilor de arta, litere, savanti. Deosebit de reusite sint portretele Mariei Biesu, colegului plastician Igor Vieru, scriitorului Ion Creanga.
Participa cu masti la emisiunea umoristica „Vokrug smeha” de la Televiziunii din Moscova, este protagonistul unui film documentar-artistic realizat de un grup de creatie din Finlanda, Norvegia si Suedia (anii ’70-’80 ai sec. al XX-lea).
In anul 1983 a fost lansat filmul documentar intitulat „Glebus”, o creatie a regizorului Valeriu Jereghi. Participa, la Festivalul Mondial de Teatru de la Avignon, Franta in anul 1994, bucurindu-se de un succes nemaipomenit.
S-a produs in calitate de actor in citeva filme moldovenesti: „Aceasta clipa”, 1963 ? combatant, „Se cauta un paznic”, 1976 - apostol, „Nunta la palat”, 1969 - folcloristul-consultant Tanase Teleleu, „Vreau sa cint”, 1979 - rol episodic.

A decedat la 16 octombrie 2012, Chișinău, Republica Moldova.

Titluri si premii:
• 1964 - Laureat al Concursului Republican de desen;
• 1971 - i s-a decernat Medalia de argint a EREN-ului – Expozitia Realizarilor Economiei Nationale a fostei U.R.S.S. pentru o serie de portrete si grafica;
• 1976 - primeste titlul de Om Emerit al RSSM;
• 1980 - devine laureat al Premiului de Stat al R.S.S. Moldovenesti;
• 1991 - obtine titlul onorific de Artist al Poporului din Republica Moldova;
• 1999 - Cavaler al Ordinului Republicii;
• 2009 - Doctor Honoris Causa al Academiei de Stiinte a Republicii Moldova.

 

Partenerii nostri: