Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Articole noi


În zilele de 25-26 noiembrie, 2019 Muzeul Naţional de Artă al Moldovei va sărbători 80 de ani de la fondare

Muzeul Național de Artă al Moldovei, care este una dintre cele mai prestigioase instituții muzeale din Republica Moldova a fost fondat în anul 1939 și este situat în centrul orașului Chișinău, în trei edificii, importante monumente de arhitectură de la sfârșitul sec. XIX – începutul sec. XX: Casa Hertza, Casa Kligman și sediul central Dadiani. Sediul Dadiani, unde în ultimele decenii, muzeul păstrează o mare parte din colecții și desfășoară întreaga activitate expozițională. Patrimoniul muzeului înglobează o gamă largă de valori culturale, peste 39 de mii de piese, sistematizate în colecții: artă antică (sculptură, artă decorativă, numismatică) din sec. IV-I î. H.– II-d. H.; artă medievală târzie și populară (constituită în mare parte din icoane, obiecte de cult, carte veche, textile, costum tradițional); artă națională modernă și contemporană (pictură, grafică, sculptură, artă decorativă, sec. XIX-XXI ); artă rusă (icoane, pictură, grafică și miniatură); artă universală vest-europeană: pictură, grafică, sculptură și artă decorativă (Italia, Franța, Germania, Spania, Olanda, sec. XVII-XX ); numismatică și medalii (Egipt, Grecia, Germania, Spania, Belgia, Danemarca, Anglia, Irlanda, Suedia ș.a., sec. XVI-XX); artă orientală (Japonia, China, Tibet, sec. XVIII-XX).

La 26 noiembrie 2019 se împlinesc 80 ani de la fondarea Muzeului Național de Artă al Moldovei. Cu acest prilej, pe 25 și 26 noiembrie 2019, vom organiza un program larg de evenimente:

 

25 noiembrie:

ora 9.00 – Conferința științifică anuală a Muzeului Național de Artă al Moldovei, cu participarea muzeografilor, criticilor și istoricilor de artă din Republica Moldova și România.

ora 17.00 - eveniment oficial de donație, în cadrul căruia doamna Ioana Pavelescu, actrița cu renume din România, va transmite în dar Muzeului Național de Artă al Moldovei portretul mamei sale, născută în 1819 la Nisporeni, fostă actriță la Teatrul Mic din București. Portretul Corinei Constantinescu este realizat de artistul plastic Camil Ressu (1880-1962), nume de referință pentru pictura românească. Este un prilej deosebit de frumos pentru a marca centenarul de la nașterea uneia dintre personalitățile marcante ale artei teatrale românești, originare din Nisporeni, Basarabia.

17.30 Actorii cântă . În cadrul evenimentului va fi susținut un recital de muzică cu actorii și Orchestra de Cameră a Teatrului Național „Mihai Eminescu”, dirijor Serghei Racenco.

 

26 noiembrie:

ora 11.00 - Inaugurarea expoziției-concurs a desenelor copiilor Povestea muzeului meu. Decernarea premiilor.

ora 15.00 – dezvelirea plăcii comemorative a lui Auguste Baillayre, artist plastic, profesor și primul custode-șef al Pinacotecii municipale, instituită în 1939, care a stat la baza fondării muzeului.

ora 15.30 – inaugurarea expoziției Auguste Baillayre și contemporanii

ora 16.00 – lansarea monografiei Artele frumoase din Basarabia în sec. XX, autor Tudor Stavilă, Director Centrul Studiul Artelor, Institutul Patrimoniului Cultural

 

 

Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Secţia Relaţii Publice şi Expoziţii. Tel : 022-24-13-12

Partenerii nostri: