Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Articole noi


Expoziţia “Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani"

Joi, 2 august 2018, Asociaţia Eleon şi Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău vă invită, începând cu ora 16.00, la vernisajul expoziţiei "Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani".

Organizată cu sprijinul Dr. Sorin Costina, Galeria Quadro Cluj Napoca, Galeria Romană București, Mânăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” Alba Iulia, expoziţia va fi deschisă la Muzeul Național de Artă din Moldova, Chișinău str. 31 August 1989, Nr. 115.

Expoziţia prezintă lucrări de artă contemporană cu tematică explicit sau implicit religioasă dar și obiecte folosite în practica religioasă (icoane, cruci, pristolnice). Tipologia obiectelor este variată, de la icoană la pictură de şevalet şi sculptură, de la arta populară la arta cultă, însă în toate este prezentă Crucea: ca jertfă de sine asumată, ca depăşire a propriilor limite şi a barierelor dintre noi, ca sprijin şi nădejde, ca semn al biruinţei morţii înscris în creaţie.

În acelaşi timp, expoziţia înfăţişează diverse moduri de abordare a tematicii propuse, de la cel strict dogmatic al icoanei, fereastră spre cer, la cel mai puţin sofisticat, dar sincer şi profund în credinţă, al artei populare, până la cel elaborat, cercetător în formă şi în înţeles al artei culte.

Artiştii au acceptat o expoziţie care nu-i promovează pe ei înşişi, aşezându-se în umbra temei. Participanţii sunt pictori şi sculptori contemporani între care se află personalităţi de primă mărime ale artei contemporane româneşti: Horia Bernea, Vasile Gorduz, Paul Gherasim, Marin Gherasim, Gheorghe Berindei, Dacian Andoni, Alexandru Antonescu, Ana Maria și Mihai Ariciu, Delia

Corban, Cristian Diţoiu, Remus Dragomir, Sorin Dumitrescu, Constantin Flondor, Mariana Gheorghiu, Ion Grigorescu, Ruxandra Grigorescu, Angela Hanc, Matei Lăzărescu, George Mircea, Dan Mohanu, Silviu Oravitzan, Valeriu Paladi, Christian Paraschiv, Horea Paştina, Ovidiu Paştina, Cristian Porumb, Silvia Radu, Andrei Rosetti, Mihai Sârbulescu, Valentin

Scărlătescu, Ovidiu Simionescu, Paul Timofei, Constantin Ținteanu, Su Yan. Obiectele de cult sunt realizate de Vasile Lefter și Toma Chituc (icoanele pe lemn), Nicolae Muntean (icoanele pe sticlă), Remus Dragomir, Teo și Ioana Bindea (crucile de lemn). Alături de toți aceștia vor fi prezenți și artiști din Republica Moldova.

Ceea ce uneşte exponatele, atât de diverse în ce priveşte meşteşugul şi uneori rostul lor, este Crucea, obiect şi pecete a căutării.

"Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani" este o expoziţie itinerantă care a debutat în oraşul Unirii, Alba Iulia, în 30 noiembrie 2017, apoi a fost vernisată la Iaşi, în 18 ianuarie și la Sibiu în 1 aprilie 2018 urmând ca anul acesta să mai fie găzduită la Cluj-Napoca, Timişoara şi Bucureşti.

 

Publicul va putea purta discuții individuale cu artiștii participanți care au confirmat prezența: Ion Grigorescu, Dan Mohanu, Silviu Oravitzan, Horea Paștina, Mihai Sârbulescu și Vasile Lefter .

 

Expoziţia va fi deschisă spre vizitare în perioada 2 august 2018 – 9 septembrie 2018, de marți până duminică, în intervalul 10.00 – 18.00.

Vom fi recunoscători dacă veţi informa despre

acest eveniment in ziarul, revista, postul de

radio/televiziune la care activaţi.

 

 

Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Secţia Relaţii Publice şi Expoziţii. Tel: 022-24-13-12

Partenerii nostri: