Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Articole noi


luni, 26 martie, 2018, ora 15.00 în incinta Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, va avea loc vernisajul expoziţiei ACUM ȘI ÎN VEAC şi lansarea albumului Maxim Dumitraş-sculptură Mihai Perca-pictură

Expoziția ACUM ȘI ÎN VEAC care prezintă circa 50 de lucrări de sculptură și de pictură, ale artiştilor Maxim Dumitraș și Mihai Perca, este organizată de Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău în colaborare cu Centrul de Cultură George Apostu din Bacău, Institutul Cultural Român Mihai Eminescu, Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi şi Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud. Evenimentul se integrează în activitățile culturale de anvergură, ce marchează 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

 

Începând cu ora 15.00, va fi lansat albumul de artă al artiștilor Maxim Dumitraș și Mihai Perca „Acum și în veac”, un catalog bogat ilustrat, editat de Muzeul Național de Artă al Moldovei, care însoțește expoziția și recreează sugestiv parcursul de excepție al celor doi artiști.

 

Cu această ocazie, la această manifestare vor participa cu alocuțiuni domnul Gheorghe Popa, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, istoricul dr. Virgil Ștefan Nițulescu și dramaturgul Mircea M. Ionescu. Programul serii va fi întregit de un recital susținut de cvartetul Select Strings Quartet al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău.

 

La ora 16.00 va fi vernisată expoziția de artă contemporană „Acum și în veac”, care reunește lucrările artiștilor Maxim Dumitraș – sculptură și Mihai Perca – pictură. Expoziția va fi prezentată de istoricul de artă din România Vasile Duda.

 

Programul serii va fi întregit de un recital susținut de cvartetul Select Strings Quartet al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău.

 

Maxim Dumitraş, născut la 27 Septembrie 1958, la Sîngeorz-Băi, şi-a făcut studiile la Universitatea de Artă şi Design, Cluj-Napoca, Master în Sculptură

 

Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România

 

Membru al Asociaţiei Internaţionale a Artiştilor, Paris, Franța (A.I.A.P.)

 

Începând cu anul 1979 şi până în prezent organizează mai multe expoziţii personale în ţară şi în străinătat, participă la numeroase expoziţii de grup în ţară şi peste hotare: Baia-Mare; Galeria Orizont Bucureşti; Galeria UAP, Târgu-Mureş; Galeria de Artă Bistriţa; Saloanele Moldovei, Bacău, Chişinău; Simpozonul de sculptură mică, Arad; Expoziţie de ceramică, Palatul Cotroceni, Bucureşti; Galeria Urma, Sîngeorz-Băi; Galeria Appollo, Bucureşti; Tel Aviv Universitatea Bengurion; Expozitie de desen « La porte D’ amont Mirepoix- Franta etc.

 

Maxim Dumitraş participă la cvasitotalitatea simpozioanelor naţionale şi internaţionale de sculptură în România: Sângeorz-Băi, Târgu-Jiu; Timişoara; Baia- Mare; Caransebeş; Eforie Nord; Bistriţa; Galaţi; Colibiţa; Constanţa; Reghin; Praid; Reşiţa; Bacău; Chişinău; Târgu Mureş; Oarba de Mureş; dar şi peste hotare: Rusia; Turcia; Egipt; Franţa; Spania; Grecia; Germania; Bulgaria

 

Premii: Premiul Național Constantin Brâncuși Premiul pentru sculptură Constantin Brâncuşi, Chişinău, Republica Moldova Premiul de excelenţă George Apostu, Bacău Premiul de excelenţă Constantin Brâncuşi, acordat de UNPR Premiul special pentru sculptură Mihail Grecu, Saloanele Moldovei, Bacău, Chişinău Medalia Meritul Cultural Medalia omagială Ion Irimescu 100, acordată de Ministerul Culturii şi Cultelor Premiul “Pământul şi Arta” al Muzeului Agriculturii din România Premiul Fundaţiei Artexpo, Bucureşti, Marele Premiu pentru Film, acţiunea plastică “Zidirea”, “Turnul Babel”, Beclean Maxim Dumitraș este un artist vizual la care tradiția intră într-un dialog firesc cu formele contemporane. Tehnicile împletitului, lipitul cu lut sau alte materiale naturale, a cioplitului și a șlefuitului sau a îmbinatului, s-au păstrat ca modalități patriarhale prin care se pot obține obiecte sculpturale noi. Volumele din expoziție sunt semnele și veșmintele unei lumi arhaice, autentică prin caracteristicile suprafețelor prelucrate, dar nonconformistă prin aspectul și formele construite. Albastrul sau albul de var, specifice caselor țărănești, zugrăvite pe lucrările lui Maxim Dumitraș, păstrează spiritul lumii cutumiare carpatice ca o expresie a obârșiei noastre ce ne însoțește în contemporaneitate…

Istoric de artă Vasile DUDA

 

Mihai Perca, născut la 31 Mai 1969, localitatea Roman, județul Neamț, este absolvent al Academiei de Artă Ioan Andreescu, Cluj-Napoca 1996.

Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România

Expoziții personale:

Chișinău, Bistrița, Cluj-Napoca, București

Expoziții de grup naționale:

Bistrița, Tg. Mureș, București, Iași, Bacău, Galați, Baia Mare,

Negrești Oaș, Dej, Constanța, Târgoviște, Timișoara, Chișinău.

Expoziții de grup internaționale:

Ungaria, Franța, Belgia, Grecia.

Premii:

Premiul pentru pictură Lucian Blaga

Premiul UAP, Saloanele Modovei, Bacău

Premiul 1, Bienala Internaţională de Pictură, Chișinău

 

Artistul Mihai Perca este recunoscut prin lirismul pânzelor sale și plasticitatea senzațiilor determinate prin intermediul culorii. Suprafața extinsă a tabloului este acoperită de forme ale jovialității copilăriei și de tușe păstoase cu distribuții neezitante, așternute cu libertatea hazardului. Juxtapunerea și frământarea acestor mijloace plastice, determină apariția unor suprafețe aglomerate ce nu poartă grija simetriei, a rigorii proporționale sau a unor sensuri cromatice complementare și strălucitoare. Artistul pictează cu un sentiment al bucuriei eliberate din corsetul aparențelor epocii noastre. După propria mărturisire: pictez prin gesturile copilăriei mele, prin jocul fără griji, făcut pe lutul moale după ploaie.

 

…Frunze, crenguțe, nori și amprente umane se conturează prin naivitatea căutată a liniei unui desen, prin forma care pornește cu un contur marcat de o pastă consistentă și puternică, ca o idee fulgerătoare, dar care își pierde încetul cu încetul consistența – sunt forme care se uită treptat pe sine, odată cu consumarea treptată a culorii din pensulă sau odată cu sleirea idealurilor personalizate. Sunt materializările unor amintiri, concepții, intenții sau sentimente care se șterg înainte de a începe, sau se continuă cu noi zămisliri formale ca într-un ghem al vieții. Parcă fiecare dintre ideile aprinse în mintea noastră primește dreptul la vizibilitate, fiecare dintre gândurile și dorințele visate își cere dreptul să apară pe pânză, formele însemnate concurează cu intimitatea ascunsă și insignifiantă, fără deosebire și fără ierarhizare.

 

…Expoziția organizată de cei doi artiști români afirmă într-un mod inedit importanța solidarității umane, bazată pe respectul tradițiilor, pe valorile sincerității și a reîntoarcerii la simplitatea și modestia firescului, ca să putem dobândi trăinicia prezentului și încrederea în perspectivele viitorului uman comun.

Istoric de artă Vasile DUDA

 

Vom fi recunoscători dacă veţi informa despre acest eveniment in ziarul, revista, postul de radio/televiziune la care activaţi.

 

Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Secţia Relaţii Publice şi Expoziţii. Tel.:022-24-13-12

 

 

 

Partenerii nostri: