Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Articole noi


Vineri, 26 ianuarie 2018, ora 16.00 în incinta Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, Galeria Parter va avea loc vernisajul expoziţiei Yiwarra Kuju : The Canning Stock Route Arta aborigenilor din deşertul Australiei de Vest

Vineri, 26 ianuarie 2018, ora 16.00

în incinta Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, Galeria Parter

va avea loc vernisajul expoziţiei

Yiwarra Kuju : The Canning Stock Route

Arta aborigenilor din deşertul Australiei de Vest

 

Expoziţia de faţă este organizată în colaborare cu Ambasada Australiei la Moscova şi prezintă reproduceri ale lucrărilor realizate de artişti contemporani, care se află în colecţia Muzeului Naţional al Australiei. Aceste fotografii ne relatează despre influenţa celui mai lung traseu, Canning Stock Route, deschis la începutul anilor 1900 şi predestinat deplasării bovinelor, asupra vieţii aborigenilor australieni.

 

Acest traseu traversa pământurile pe care aborigenii trăiau de mii de ani. De-a lungul traseului, în locurile de colectare a apei şi lângă izvoare au fost construite fântâni, care erau vitale pentru supravieţuirea acestor comunităţi. Întâlnirea aborigenilor cu specialiştii europeni în geodezie şi cu crescătorii de bovine, care a avut loc ca urmare a deschiderii traseului Canning Stock Route, a fost iniţial ostilă. Însă, odată cu trecerea timpului, oamenii au învăţat să se folosească atât de bine de terenuri şi izvoare, încât mulţi aborigeni au început să lucreze în punctele de staţionare pentru vite, situate la distanţă de-a lungul întregului traseu. Până în prezent, mai multe comunităţi de aborigeni sunt situate nemijlocit pe vechiul traseu sau în apropierea lui. Arta acestor comunităţi continuă să se dezvolte activ.

 

În perioada iulie-august 2007, aproape 70 de artişti au călătorit de-a lungul traseului cu o lungime de 1850 kilometri, conform unui proiect iniţiat pentru o perioadă de şase săptămâni. Mai mult de 100 de obiecte de artă au fost realizate pe durata expediţiei, iar mai multe povestiri şi opere de artă au fost adăugate atunci la colecţia, care a fost transmisă Muzeului Naţional al Australiei în 2009.

 

Aceste lucrări sunt exuberante, viu colorate, pline de energie, create de artişti cu abilităţi tehnice şi experienţă variate. În unele lucrări, se observă pete de vopsea sau elemente care depăşesc marginea pânzei. Dar aceste elemente sunt mai degrabă o amintire că artiştii nu pictau respectând anumite criterii occidentale, ci, pur şi simplu, pentru a-şi exprima bucuria de a reda poveştile lor. Aceste opere reprezintă triumful pasiunii asupra dogmelor.

 

Colecţia obiectelor de artă originale din colecţia Muzeului Naţional al Australiei include: lucrări în acril pe pânză, în acuarelă pe hârtie dar şi obiecte sculptate în lemn şi fibre. Artiştii lucrează atât în tehnici convenţionale, obişnuite, cât şi în stiluri figurative noi, pentru a-şi expune, prin arta lor, experienţa lor de viaţă sacră şi seculară.

 

Arta Canning Stock Route îşi are originile în arta tradiţională sacră a aborigenilor din Deşertul de Vest. Înainte de a intra în contact cu Occidentul, cele mai multe opere de artă erau realizate în context ceremonial precum: decorarea corpului, sculpturi din nisip, obiecte ceremoniale şi pictura pe stâncă. Desenele în ocru şi cărbune, erau completate prin utilizarea penelor de păsări.

 

Iconografia artei desertului este complexă. Artiştii combină simboluri, cum ar fi cercuri concentrice, dreptunghiuri, amprente digitale, semicercuri şi linii, pentru a transmite poveşti sacre. Un spectator iniţiat, ar recunoaşte imediat povestea redată prin combinaţia simbolurilor prezente în opera de artă. Se aplică reguli stricte în ceea ce priveşte persoana care are dreptul să deseneze sau să sculpteze anumite obiecte.

 

Tradiţia artei ceremoniale şi a regulilor asociate creării acesteia au continuat în Deşertul Vestic până în anii 1970, momentul apariţiei unei noi mişcări născute din interesul crescând al pieţei occidentale pentru arta deşertului aborigen. Drept urmare, artiştii au început să adauge cercuri concentrice la unele dintre lucrările lor şi au încetat să folosească elementele cele mai sacre ale artei tradiţionale.

 

Artiştii moderni folosesc metode tradiţionale pentru a-şi exprima propriul stil, spunând poveşti personale, adesea din viaţa lor cotidiană, în care influenţa lumii sacre este, de cele mai multe ori, ascunsă. Lucrările lui Yiwarra Kuju reflectă anume această dezvoltare a stilului artistic personal.

 

Expoziţia va fi deschisă pentru public în perioada 26 ianuarie- 18 februarie, 2018

 

Vom fi recunoscători dacă veţi informa despre acest eveniment în ziarul, revista, postul de radio/televiziune la care activaţi.

 

 

 

Partenerii nostri: