Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Articole noi


Marţi, 06 februarie, 2018, ora 15.00 în incinta Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, va avea loc vernisajul expoziţiei personale Ion Zderciuc (sculptură)

Născut la 24 aprilie 1957, în oraşul Ungheni, Republica Moldova, sculptorul Ion Zderciuc face primii paşi la Şcoala de arte plastice pentru copii din Ungheni în 1969, ca mai târziu, în 1972, să-şi continue studiile la Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chişinău. În 1981 este admis cu brio la Academia de Arte Plastice din Sankt-Petersburg, Federaţia Rusă.

 

A început să expună încă din 1976 şi a participat la numeroase expoziţii de grup, atât în Republica Moldova, cât şi peste hotarele ei: 2000- „Arta Plastică din Republica Moldova” (Sala Parlamentului, Bucureşti, România); 2002- „Sculptura Contemporană”(Muzeul Naţional de Arte din Republica Moldova) şi 2008- „Sculptura Contemporană”(Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi” Chişinău).

 

Pe parcursul activităţii profesioniste autorul a realizat expoziţii personale de sculptură. Astfel, prima sa expoziţie a avut loc în 1998 la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi” din Chişinău, purtând genericul „10 ani de creaţie”. În 2000 a organizat câteva expoziţii personale cu tematici diferite. Astfel, în oraşul de baştină Ungheni, a avut loc expoziţia „Vreme trece, vreme vine”. În incinta Ambasadei României din Republica Moldova a fost inaugurată expoziţia „Din negură de vremi”; la biblioteca „Alba-Iulia” din Chişinău vine cu o expoziţie dedicată lui Mihai Eminescu. În 2001 prezintă o expoziţie cu tematica „Vasile Alecsandri în plastica mică” care a avut loc la Biblioteca Naţională.

 

De asemenea, o activitate prodigioasă a artistului constituie participarea la numeroase tabere de sculptură în Republica Moldova şi în străinătate: 2011-„International Open Air Art Meeting”, Budy Lucienskie (Pabianice), Polonia şi „European Sculpture Park” Lodz, Polonia; 2010 - „Helios Gold” Ungaria; 2009 - „Tabăra de sculptură Halucea” Republica Moldova; 2007 -„Tabăra de sculptură UTM” Chişinău, Republica Moldova; 2007- „Tabăra de sculptură în lemn” Bran, România şi multe altele.

 

Semnificative sunt lucrările monumentale în for public ale artistului, printre care: „Fericirea vieţii”, Codru, Chişinău (1989); „Maternitate”, MoldExpo, Chişinău (1992); „Mihai Eminescu”, Ungheni (1994); „Mihai Eminescu”, Sângerei (1996); „Vasile Alecsandri”, Chişinău (1997) ; „Emil Loteanu”, Chişinău (2011) şi altele.

 

Participă activ la expoziţiile tematice de grup organizate de Uniunea Artiştilor Plastici din Republica Moldova, dar şi de alte instituţii publice.

 

Aportul artistic, adus domeniului artelor plastice, este apreciat prin numeroase premii şi decernări, printre care, semnificative ar fi: Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova pentru sculptură (anul 2000); Marele premiu „Eminescu în Artă” Republica Moldova; Premiu de excelenţă, Ministerul Culturii, Chişinău, Republica Moldova (2010); Cavaler al Ordinului Comandor pentru merite în Artă a României, 2001.

 

 

 

Expoziţia va fi deschisă pentru public în perioada 06februarie-25 februarie, 2018

 

Vom fi recunoscători dacă veţi informa despre

acest eveniment în ziarul, revista, postul de

radio/televiziune la care activaţi.

Partenerii nostri: