Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Articole noi


Marţi, 6 martie, 2018, ora 15.00 în incinta Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, va avea loc vernisajul expoziţiei Zestrea Domniței D’ IA. Expoziţie de costume tradiţionale româneşti. Din colecţia Dianei Toma.

Marţi, 6 martie, 2018, ora 15.00

în incinta Muzeului Naţional de Artă al Moldovei,

va avea loc vernisajul expoziţiei

 

Zestrea Domniței D’ IA.

Expoziţie de costume tradiţionale româneşti. Din colecţia Dianei Toma.

 

Colecția Dianei Toma din Buzău numără peste o sută de costume populare din toate zonele etnografice ale Romaniei, douăzeci dintre ele fiind obiectul expoziției prezente.

Aceste costume fac parte din categoria costumelor de sărbătoare și de ceremonial. Materialele folosite la confecționarea lor sunt: pânza de casă, borangicul, telul, firul metalic drept, firul de argint, mărgelele, fluturii etc.

Scopul expoziției este nu numai de a prezenta o colecție de costum popular, ci şi a rezona cu costumul pentru a nu uita rădăcinile, a nu uita esența, a nu pierde verticalitatea și pentru a fi perpetuu în viitor.

În expoziție sunt prezente costume femeiești de Muscel, de Vrancea, de Vâlcea, din zona Mehedinți, Dolj, Ardeal, Buzău, Banat. În arialul Muscelului sunt incluse și Branul, și Rucărul, ale căror costume sunt similare cu cele de Muscel. Cămașa de Mârgău din zona Clujului, regiunea Gălățelele, este o cămașă de alăptat. Cămașa, în dreptul sânului, are o spărtură pentru alăptarea pruncului, după ce se termina alăptatul se încheia cu o cheiță (cusutură decorativă) și revenea la cămașă ordinară. O colecție de aproximativ 360 de cămăşi de acest fel întâlnim la Muzeul Etnografic din Cluj, colecționate de o învățătoare.

Zona Buzăului- cea mai dificilă zonă ca să găsești un costum vechi, deoarece oamenii de la Buzău păstrează tradiţia apotropaică și doresc să treacă în nefiinţă fiind îmbrăcați în costum popular.

În expoziție e prezentă fota de Buzău cu alesătură în spetează, găsită la Piatra Neamț.

Zona Mehedinți este prezentă cu 7-8 costume. Costumul de Mehedinți, este o adevărată caligrafie pe pânză, fiind de o eleganţă desăvârșită.

Suita de costume Vrancea, este cea mai bogată în colecție. Spectaculoasele vâlnice, care sunt acele fuste plisate ținute între stânghii (un instrument de presat stofa) ca să facă acele pliuri perfect cusute cu tel (un fir metalic plat foarte greu).

Costumele de Dolj sunt foarte frumoase.

Costumul bulgarilor din Banat este un costum deosebit, care se individualizează în raport cu celelalte (dăruit de un colecționar din Timișoara).

Costumul de Vâlcea este prezent cu un veşmânt de mireasă, o cămașă de mire, ițari etc. Toate costumele sunt de sărbătoare.

În ultimul timp foarte multe piese de costum popular sunt depistate peste hotare și le găsim în alte muzee mari sub titulaturi dubioase, de exemplu : țesătură de Persia sau China sau te miri ce zonă, nicidecum românească.

Atâta timp cât vom valoriza o cămașă, o ie sau o altă piesă a costumului popular moștenit de la bunici, vom putea transmite generaţiilor tinere valoarea tradiției țării noastre. În galopul

actual spre globalizare s-ar putea ca generația viitoare să-și piardă identitatea şi este de datoria noastră să le arătăm ce straie împărătești au confecţionat și purtat strămoșii noștri

Astăzi avem nevoe de emoții, de culoare, de costum popular- de tot ce ne sensibilizează și ne oprește din procesul de abrutizare, la care ne supune viața cotidiană.

 

 

Expoziţia va fi deschisă pentru public în perioada 6-23 martie, 2018

 

Vom fi recunoscători dacă veţi informa despre

acest eveniment in ziarul, revista, postul de

radio/televiziune la care activaţi.

 

 

Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Secţia Relaţii Publice şi Expoziţii. Tel.:022-24-13-12

 

 

 

 

 

Partenerii nostri: