Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Articole noi


A fost semnat Planul de activități comune în domeniul culturii între Republica Moldova și Republica Belarus

Astăzi, 6 iunie, la Minsk a fost semnat Planul de activități comune în domeniul culturii între Republica Moldova și Republica Belarus pentru anii 2017-2019. Documentul a fost semnat de ministrul Culturii Republicii Moldova, Monica Babuc, și ministrul Culturii Republicii Belarus, Boris Svetlov. Evenimentul a avut loc în marja vizitei oficiale a Prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip, în Republica Belarus, în perioada 6-7 iunie, curent.

 

Planul de activități prevede un schimb de informații cu privire la cele mai importante evenimente desfășurate în Republica Moldova și Republica Belarus, participarea reprezentanților celor două țări în cadrul evenimentelor internaționale organizate pe teritoriul acestora, dar și desfășurarea reciprocă a Zilelor Culturii.

 

De asemenea, documentul stipulează organizarea schimbului de experiență între instituțiile de cultură ale celor două state, participarea cercetătorilor și a oamenilor de cultură din Republica Moldova în cadrul conferințelor științifice și științifico-practice, meselor rotunde, evenimentelor culturale în Republica Belarus, precum și participarea cercetătorilor și oamenilor de cultură din Republica Belarus în cadrul evenimentelor similare organizate în Republica Moldova.

 

Totodată, Planul include mai multe acțiuni specifice pentru domeniile muzeografiei, operei, baletului, artei simfonice, teatrului, artelor plastice, instituțiilor de învățământ cu profil artistic, biblioteconomiei, coregrafiei. Printre evenimentele propuse se regăsesc stagii ale muzeografilor, schimb de expoziții și proiecte expoziționale, inclusiv ale profesorilor și studenților de la instituțiile de învățământ cu profil artistic; stabilirea relațiilor dintre Teatrul Național de Operă și Balet “Maria Bieșu” și Teatrul Național Academic de Operă și Balet “Boshoi” din Belarus; prelungirea Acordului de cooperare între Muzeul Național de Artă al Moldovei și Muzeul Național de Arte Plastice al Republicii Belarus, stabilirea parteneriatelor între instituțiile de învățământ din domeniul culturii, participarea în cadrul proiectului internațional expozițional “Francisk Scorina și epoca sa” cu prezentarea monumentelor literare ale Republicii Moldova, turneul Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare “Joc” în Republica Belarus, turneul Teatrului regional de drama și comedie din Mogilev în Republica Moldova, schimb de regizori pentru montarea unor spectacole noi ș.a.

 

Planul de activități comune în domeniul culturii între Republica Moldova și Republica Belarus, semnat astăzi la Minsk, va impulsiona dialogul cultural dintre cele două țări prin realizarea mai multor evenimente culturale și promovarea valorilor naționale specifice acestor popoare.

 

 

 

 

Partenerii nostri: