Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Articole noi


Festival Internațional Zilele Muzicii Noi, ediția 26. Comunicat de presă

În obiectivul ediției a 26-a a festivalului au intrat lucrări simfonice, vocal-simfonice, camerale ale compozitorilor români, spanioli, belorusi, rusi și ale clasicilor muzicii contemporane universale. Programele ediției încadrează 6 concerte orchestrale, dintre care 5 – simfonice. Festivalul se va deschide în data de 6 iunie, cu un concert al Orchestrei Naționale de cameră a Sălii cu orgă, sub conducerea maestrului Vladimir Andrieș.

 

Seria de concerte simfonice se va deschide cu concertul de omagiere a celebrului pianist și compozitor român Dinu Lipatti, dedicat aniversării centenare a muzicianului (7 iunie). Patru dintre concertele simfonice (7, 8, 11, 16 iunie) sunt parte a proiectului Muzica românească de pe ambele maluri ale Prutului si sunt organizate în parteneriat cu Institutul Cultural Român Mihai Eminescu.

 

Concertele simfonice vor fi susținute de Orchestra Simfonică Națională a Companiei Telradio-Moldova si Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale, la pupitrul dirijoral se vor afla maeștrii Gheorghe Mustea, Mihai Agafița, Constantin Adrian Grigore (România), Vlad Razvan Baciu (România). Ultimul concert simfonic din cadrul ediției face parte din proiectul de colaborare dintre Zilele Muzicii Noi și Festivalul Internațional Transfest, acesta va cuprinde creații ale compozitorilor din Belarus, Rusia și Republica Moldova și va fi dirijat de compozitorul și dirijorul Oleg Palymski.

 

Concertele camerale sunt structurate pe componențe ale ansamblurilor: solo duo, trio (10 iunie, Muzeul Național de Artă), cvartet, cvintet, sextet (15 iunie, Filarmonica Națională). În concertele ediției vor evolua artiști cu renume, precum Anton Niculescu, violoncel (România), Lidia Ciubuc, pian, Kaizer Band, Ars poetica, Duo din Spania Eduard Terol, clarinet și Silvia Gomez Maestro, pian (14 iunie, Muzeul Național de Artă a Moldovei), capella corală Doina, sub conducerea Ilonei Stepan.

 

În cadrul ediției sunt preconizate două master-class-uri susținute de compozitorul și muzicologul, profesorul universitar, doctor Liviu Dănceanu (București), compozitorul, profesorul universitar, doctor Adrian Pop (Cluj Napoca), lansări de volume de carte.

 

Inițiind acest festival am urmărit mai multe scopuri care rămân a fi actuale în continuare:

 

1) familiarizarea specialițtilor, creatorilor de muzică, interpreților, criticilor muzicali de la noi, dar și publicului meloman cu valorile artei contemporane muzicale; complinirea spațiului informațional cu referire la arta muzicală contemporană;

 

2) internaționalizarea creației muzicale și artei interpretative autohtone prin conectarea la procesele muzicale de pe glob;

 

3) formarea unui spațiu al artei muzicale contemporane.

 

Drept realizare majoră a festivalului ar putea fi considerată adoptarea de către compozitorii noștri a unor noi tematici și problematici, unui nou univers imagistic, unui limbaj contemporan. Ca urmare, creațiile muzicale aparținând compozitorilor basarabeni încep să depășească nivelul valoric local, devinind tot mai competitive pe plan internațional și fiind tot mai des interpretate în cele mai prestigioase manifestări de gen din străinătate.

 

Rezultatele convertite în cifre ar putea fi prezentate așa:

participanți, compozitori, dirijori, interpreți din mai mult de 40 de țări din Europa, țările Americii de Nord, țările Americii Latine, țările orientului apropiat, țările din Asia Centrală, țările orientului îndepărtat;

mai mult de 350 de concerte, spectacole, manifestări artistice;

aproape 1400 de lucrări interpretate.

 

Invităm toți iubitorii de muzică la concertele ediției a 26-a a Festivalului Internațional Zilele Muzicii Noi, amintindu-le că intrarea la toate concertele este liberă.

 

Pentru informaţii suplimentare, accesaţi pagina oficială de Facebook - https://www.facebook.com/Filarmonica.Chisinau/ sau pagina web – www.filarmonica.md

Telefon casa de bilete : 022-222-734

Manager Comunicare și Relații Publice – Dumitrița Nicu

Telefon – 069301449 E-mail – dumitrita .nicu@yahoo.com

 

 

Partenerii nostri: