Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

În Lume


A murit scriitorul american Ray Bradbury, autorul romanului „Fahrenheit 451”

Celebrul scriitor american de science-fiction Ray Bradbury a încetat din viaţă, la vârsta de 91 de ani, în California, a anunţat astăzi familia acestuia, relatează agenţiile internaţionale de presă.
"Lumea a pierdut unul din cei mai mari scriitori pe care i-am cunoscut şi unul din cei mai dragi oameni din inima mea. Ray Bradbury, odihneşte-te în pace", a scris pe contul său de Twitter Danny Karapetian, nepot al legendarului scriitor de science-fiction, autor, printre altele, al unor cărţi celebre precum „Cronicile marţiene” şi „Fahrenheit 451”.
Opera sa dezvăluie un autor preocupat de supravieţuirea spirituală a umanităţii în faţa materialismului societăţii.
Adaptat în cinema în 1966 de regizorul francez Francois Truffaut, „Fahrenheit 451” (1953), inspirat de arderea de către nazişti a cărţilor scrise de evrei, evocă pericolele cenzurii şi ale controlului asupra ideilor într-o lume totalitară.
Autor prolific - cinci sute de nuvele, circa 30 de romane, povestiri, poeme - a scris totodată numeroase piese de teatru şi scenarii de film, printre care „Moby Dick” (1956, regizor John Huston), dar şi pentru televiziune, în special „A patra dimensiune” şi episoade din „Alfred Hitchcock prezintă”.
Născut la 22 august 1920 la Waukegan (Illinois, în nordul SUA), Raymond Douglas Bradbury descoperă literatura la vârsta de şapte ani cu Edgar Poe.
Fiu al unui tată tehnician şi al unei mame de origine suedeză, el avea 14 ani când părinţii săi se instalează la Los Angeles. La 17 ani i se publică nuvela „Script” într-o revistă de science-fiction.
"Cel mai amuzant lucru din viaţa mea a fost să mă trezesc în fiecare dimineaţă şi să alerg până la maşina de scris deoarece aveam o nouă idee", afirma el în 2000. Ray Bradbury încerca să scrie cel puţin 1.000 de cuvinte pe zi.
Deşi a avut o activitate mai redusă în ultimii ani din cauza unui atac cerebral care l-a imobilizat într-un scaun cu rotile, Bradbury a rămas activ, predând spre publicare noi romane, piese de teatru, scenarii şi un volum de poezie. Scria în fiecare zi şi apărea din când în când în librării, la evenimente caritabile în biblioteci publice şi la alte evenimente literare din jurul oraşului Los Angeles.
"Am fost întotdeauna un autor hibrid", spunea Bradbury în 2009. "Sunt pe deplin îndrăgostit de filmele mele, sunt pe deplin îndrăgostit de teatru şi sunt pe deplin îndrăgostit de bilioteci", mai afirma el.
Bradbury a lăsat în urmă patru fiice. Soţia sa timp de 56 de ani, Marguerite Bradbury, a murit în anul 2003.

Partenerii nostri: