Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Articole noi


Expoziție de afiș polonez la Chișinău

La Muzeul Național de Istorie a Moldovei va fi prezentată expoziția „Războiul în afișul polonez. Colecţia Krzysztof Dydo”, organizată în parteneriat cu Institutul Polonez din București. Vernisajul va avea loc joi, 3 noiembrie 2016, cu începere de la ora 15:00.

 

 

 

 

 

Expoziția reunește afișe create între anii 1939 și 2014 din colecția lui Krzysztof Dydo. Acest renumit expert în arta afişului, autor a nenumărate publicaţii dedicate acestei teme și co-fondator al Galeriei Afişului din Cracovia, deține cea mai mare colecţie privată din Polonia, care numără peste 20 000 de afişe.

 

Selecția prezentată la Chișinău este compusă din două părţi distincte. Prima parte cuprinde afişe dedicate anilor 1939-1945, izbucnirii războiului, masacrului de la Katyń, lagărelor de concentrare, revoltei din Ghetoul din Varşovia şi Insurecţiei Varşoviene, iar cea de-a doua reuneşte afişe din perioada 1955-2014 dedicate apărării păcii, conflictelor internaţionale şi diferitelor forme de terorism contemporan. Sunt lucrări ale unei întregi pleiade de artişti polonezi, din diferite generaţii, care formează aşa-numita Şcoală de Afiş Polonez, printre aceştia aflându-se artişti renumiţi precum Henryk Tomaszewski, Tadeusz Trepkowski, Andrzej Pawłowski, Maciej Urbaniec, Marian Nowiński, Jan Sawka, Rafał Olbiński, Janusz Stanny, Tomasz Bogusławski, Franciszek Starowieyski sau Sebastian Kubica.

 

Având în vedere faptul că afişul este una dintre formele de artă cele mai atractive pentru privitor, implicarea acestuia în condamnarea războiului şi apărarea păcii a avut în primul rând – şi are încă – un sens adânc, nu doar artistic.

 

Expoziția „Războiul în Afișul Polonez. Colecţia Krzysztof Dyd” este deschisă la Muzeul național de Istorie a Moldovei în perioada 3-30 noiembrie 2016, putând fi vizitată de luni până duminică (cu excepția zilei de vineri), în intervalul orar 10.00 – 17.00.

 

Partenerii nostri: