Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Noutați


Uniunea Scriitorilor Europeni inaugurează Filiala a 18-a, în Republica Moldova

Scriitori talentați din Republica Molodva și de peste hotare, inclusiv elevi și studenți care au debutat editorial, sunt invitați să adere la o nouă uniune profesională , creată la Chișinău, cu susținerea din partea colegilor din Europa. Uniunea Scriitorilor Europeni (USE), Filiala Republicii Moldova va fi inaugurată oficial, luni, 28 decembrie, ora 11:00, în Sala Mare a Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu” din Chișinău, relevă poeta Diana Ciugureanu-Zlatan, președinta fondatoare a Filialei create, pentru CultArtLife.com.

 

„Ne-am unit pentru a ne bucura de unitatea prin diversitate, pentru a ne susține și promova reciproc, creația literară, pentru a accede pe rafturile bibliotecilor europene. Un obiectiv esențial este apropierea populației de literatura artistică și viceversa: intensificarea relațiilor dintre cercurile de scriitori și cititori”, a mai specificat intervievata.

 

Potrivit Dianei Ciugureanu-Zlatan, au existat tentative de stopare, prin diverse metode, a procesului de constituire a Filialei. Au apărut și încercări din exterior, de a convinge scriitorii să părăsească echipa. „Aceste semnale din pareta unor neprieteni anonimi, ne sunt chiar benefice, în eforturile noastre întru a deveni un exemplu de corectitudine, transparență și perseverență pentru a face lumea mai bună, începând de la noi înșine”, a mărturisit ea.

 

În cadrul manifestării, vor fi înmânate legitimațiile de membri ai noii organizații. De asemenea, poetul Mihai Vîlcu, autor a 11 cărți de versuri, va adera oficial la USE, Filiala RM.

 

Tineri artiști de la Școala Primară din orașul Ialoveni, pregătesc, pentru eveniment, o surpriză literară și un program spectaculos de colinde și urături, potrivit tradițiilor românești.

 

„Venim să-i mulțumim public, scriitorului Alexandru Plăcintă, autorul poveștii „Privighetoarea Dafi”, pentru înscenarea căreia  am obținut Premiul Mare  la prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru și Măști, derulat la 30 aprilie 2015, la Vălenii de Munte, Județul Prahova, România”, a specificat pentru CultArtLife.com, Alexandra Hâncu, directoarea acestei instituții.

 

Sunt invitați reprezentanții mass-media, precum și toți doritorii de a savura atmosfera evenimentului.

 

Uniunea Scriitorilor Europeni, Filiala Republicii Moldova, a fost constituită la 3 noiembrie 2015, la Chișinău.

 

Echipa este formată de 22 de scriitori din Republica Moldova, România, Italia, Olanda: Zina Bivol, Iurie Colesnic, Maria Corini, Cristina Costov, Lidia Grosu, Marina Damaschin, Vasile David, Iulian Filip, Petru Hasnaș, Galina Martea, Elena Mihalachi, Octavian Moșin, Alexandru Plăcintă, Victor Răzmeriță, Elena Roșca, Ludmila Sandu, Irina Staver, Gheorghe Stratan, Alexandra Tkacenko, Mircea Trifu, Mihai Vîlcu, Augustin Zaboroșciuc.

 

Uniunea Scriitorilor Europeni a fost fondată în 2012, la Craiova, România, secretariatul general aflându-se în orașul francez Lyon. Are ca membri, scriitori din diverse colțuri de pe mapamond: Romania, Germania, Franta, Spania, Israel, Canada, SUA.

 

Anna Casian-Musteață, ofițer de presă,

Departamentul Comunicare, USE, Filiala RM

 

Partenerii nostri: