Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Uniunea Muzicienilor


Jazz’ n Chisinau la ediția a III-a

Jazz-ul, apărut în SUA la sfârșitul secolului XIX, de la apariția sa până în prezent, a cunoscut un traseu de dezvoltare plenară și intensă. De la formele folclorice simple, a devenit un fenomen muzical-cultural unic ce a evoluționat ulterior la un gen muzical complex. Astăzi ocupă un rol important în cultura muzicală universală, devenind deja un gen elitar, celebrat la nivel mondial la 30 aprilie, după ce, în noiembrie 2011, UNESCO a proclamat această dată - Ziua Internațională a Jazzului.

Dezvoltarea accelerată a genului, a dus la răspândirea acestuia și pe continentul european, inclusiv și în R. Moldova. Astfel în 1940 este formată prima Orchestră de Jazz de Stat din Moldova condusă de compozitorul Şico Aranov. În 1984 la Academia de Muzică e înființată Catedra muzicii de estradă şi jazz. Își încep activitatea o mulțime de instrumentiști talentați ce devin cunoscuți în întreaga Europă: Alex Zavalii, Dmitri Sergheev, Dorel Burlacu, Dmitri Klivenski,Vadim Tichisanu,Vadim Ostrouhov, Eugen Didic și mulți alții.

Conceptul Jazz’n Chisinau, inițiat de Valeriu Culea în urmă cu trei ani, are la bază ideea popularizării genului de jazz, de a-l face mai vizibil pe scena autohtonă din considerente estetice dar și social-educative, promovarea instrumentiștilor autohtoni. Concretizat printr-un  ciclu de concerte, acesta și-a desfășurat prima ediție în 2014 la Sala cu Orgă, la scurt timp fiind  urmată și de a II-a.

Ediția a III-a a ciclului de concerte Jazz’n Chisinau cu genericul ÎNTRE LUMINĂ ȘI ÎNTUNERIC va fi găzduită anul acesta de Filarmonica Națională Serghei Lunchevici, ce invită toți iubitorii de muzică bună în ziua de 16 decembrie, ora 18.00 în Sala Mare a instituției. Vor evolua: Valeriu Culea-pian, Nikita Morozow-bas, Dmytri Sergheev-saxofon, Silvia Allegro-voce, Victoria Pesterean-voce, Dan Bruma-chitară, Serghei Petrenko-tobe, ce vor interpreta preponderent creații proprii.

 

Daniela Ciobanu
muzicolog, Filarmonica Națională

 

 

 

 

Partenerii nostri: