Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Uniunea Meșterilor Populari


Ministerul Culturii organizează cea de-a doua ediție a Târgului Național al Covorului

Cu ocazia desfășurării celei de-a doua ediții a Târgului Național al Covorului cu genericul "Covorul Dorului", Ministerul Culturii a organizat la 11 decembrie curent, o conferință de presă, care a fost susținută de ministrul în exercițiu al Culturii Monica Babuc și directorul Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare și Cooperare, Simone Giger.

În debutul conferinței, Monica Babuc a menționat că evenimentul a fost inițiat de Ministerul Culturii în vederea promovării covorului nostru autohton și completării de acțiuni pentru promovarea dosarului “Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor” pentru înaintare în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii de către Republica Moldova. “Această îndeletnicire excepțională de țesere a covoarelor de lână, care a cunoscut un declin semnificativ, se bucură astăzi de un interes sporit atât din partea celor care apreciază arta țesutului, cât și din partea consumatorilor care văd în covoarele noastre tradiționale piese ce le înfrumusețează casa, dar și le încălzesc sufletul”, a notat oficialul.

Sâmbătă, 12 decembrie 2015, Ministerul Culturii, în parteneriat cu Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare, Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Societatea pe Acţiuni ”Efes-Vitanta”, Societatea pe Acţiuni ”Covoare Ungheni”, organizează Târgul Național al Covorului cu genericul "Covorul Dorului", ediția a doua. Invitat de onoare este Ambasada Turciei în Republica Moldova. Evenimentul va avea loc la CIE Moldexpo, pavilionul 2, între orele 11:00-17:00.

Obiectivul evenimentului este de a promova ţesutul covoarelor şi ale altor textile din lână şi de a contribui la promovarea covoarelor basarabene pe plan naţional şi internaţional.

Ediția din acest an va conţine mai multe compartimente:

Covorul Tradiţie – expoziţie de scoarţe basarabene din colecţia Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei;

Covorul Continuitate – expoziţie cu vânzare a covoarelor realizate de meşteriţele Centrului „Artă rustică”, care folosesc modelele de scoarţe vechi din patrimoniul ţării pentru a asigura continuitate tradiţiei ţesutului;

Covorul Nețesutcovoare de patrimoniu din zona Călărașului păstrate cu multă grijă în colecția muzeului privat “Casa părintească” din satul Palanca, r-nul Călărași. Farmecul expoziției este “covorul în bumbi”, revitalizat prin eforturile meșteriței Tatiana Popa și țesut în prezent doar în acest sat. În cadrul evenimentului va fi organizat și un atelier de țesere a covorului în bumbi cu copiii din satul Palanca;

Covorul Contemporaneitate – expoziţie cu vânzare a covoarelor produse de către SA „Covoare Ungheni” - seria bazată pe cromaticul  şi stilistica covorului tradiţional;

Covorul Prieten – covoare de patrimoniu dar și din colecții private, realizate de comunitatea găgăuză, care reflectă specificul covorului tradiţional găgăuz;

Covorul Oaspete – expoziție de covoare în care o țară prietenă își demonstrează tradiţiile şi arta ţesutului naţional. La această ediție participă Ambasada Turciei în Republica Moldova, Turcia fiind țara cu tradiţii milenare în arta țesutului. Expoziția, care întrunește peste 20 de covoare, este cu vânzare și include piese originale aduse din Turcia cu acest prilej. Persoanele interesate vor fi antrenate într-un master-class de țesere a covorului turcesc.

Covorul sentimental – expoziție de covoare aduse și prezentate publicului de cei care au păstrate acasă covoare legate de o istorie frumoasa de familie, sunt moştenite de la strămoşi, au înfruntat intemperii: deportări, foame, război, sau altele.

Gala Portului Popular de iarnă este în acest an la cea de-a treia ediție și va fi parte componentă a Târgului Naţional al Covorului. Publicul va cunoaște piesele de port confecționate din diferite țesături din pânză și din lână, Gala evidențiind particularitățile şi frumusețea portului nostru popular de iarnă.

În cadrul Târgului vor fi prezenți cca 30 meșteri populari țesători care își vor etala creațiilor lor artistice în domeniul țesutului covoarelor, prezentând în jur de 150 piese de unicat din colecțiile personale.

Pe întreaga durată a evenimentului vor evolua formațiile folclorice „Plăieșii”, „Romanița”, surorile Osoianu, artiștii Teatrului Epic „Ion Creangă” și colective folclorice din Găgăuzia. Publicul prezent la sărbătoare va avea posibilitatea să participe la diverse ateliere de creaţie, să savureze din bucatele tradiționale, precum și să participe la asamblarea unui puzzle-covor de dimensiuni mari.

La final, participanții la tombola organizată în cadrul evenimentului vor putea deveni câștigătorii unor premii valoroase oferite de către Ministerul Culturii, compania „Turkish Airlines”, SA „Covoare Ungheni”, ATO Găgăuzia, compania „Primex-com”, Muzeul „Casa Părintească Tatiana Popa” și Centrul de meșteșuguri populare „Artă Rustică”. Banii colectați de la tombolă vor fi transferați în fondul de renovare a Școlii de Artă din satul Cuhnești, r-nul Glodeni.

Partenerii nostri: