Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

ArtInfinit te provoacă la citit!


Mariana Mihai: ” Fiecare din noi ar trebui să posteze cît mai des pe rețelele de socializare cartea citită, fapt care, posibil, ar stîrni curiozitatea multora.”

Mariana Mihai este o cititoare înflăcărată și deține în colecția sa nenumărate cărți în variantă electronică. Motivul este simplu – cartea electronică este mai puțin costisitoare. Dar, spune ea, dacă ar avea bani, și-ar cumpăra  cu plăcere cărți tradiționale. Ce preferințe are tânăra în materie de lectură și cum crede ea că ar trebui să promovăm cititul, aflați din interviul de mai jos.


1.Ce loc ocupă lectura în viața ta?

Lectura ocupă locul principal în viaţa mea, pentru că ea reprezintă universul de neatins pe care noi, cititorii, încercăm să-l atingem prin lectură, anume prin acele mici buchii care sunt înşirate pe  nişte file a cărui conţinut ne ţine în suspans pînă la capătul lecturii.


2.Care este cartea și autorul tău preferat?  De ce?

Nu pot să spun că am un autor preferat, însă îmi place Zoe Ferraris - “În căutarea lui Nouf”. Autoarea încearcă să ne captiveze prin cartea sa, prin stilul său de a descrie evenimentele ce au loc. Pe coperta cărţii găsim un citat - “Un mister în care, odată cu taina unei morţi, ni se descoperă taina unei lumi”. Prima întrebare care îţi vine prin minte este:”Despre ce este cartea?” Răspunsul ar fi următorul - despre o fată de 16 ani care a dispărut în deșert cu 3 zile înainte de căsătorie şi întrebarea atunci ar fi alta “de ce a dispărut cu 3 zile înainte de căsătorie?”. Răspunsurile le veţi găsi în carte.

 

3. Când ai fost ultima dată la bibliotecă?  De fapt, cât de des mergi acolo pentru a împrumuta cărți?

La bibliotecă merg ori de cîte ori am necesitate de a căuta informaţii sau de a lua o carte în împrumut. Avînd în vedere că sunt studentă sunt nevoită să merg des la bibliotecă.

 

4. Preferi cartea tradițională sau pe cea în variantă electronică? De ce?

Prefer cartea electronică pentru că e mai puţin costisitoare. Însă, dacă preţurile cărţilor tradiţionale ar fi mai puţin pipărate, le-aş procura cu mare plăcere.

 

5. Ce carte ai acum pe noptieră?

Acum pe noptieră am cartea Patriciei Kaas “Umbră din vocea mea”, o autobibliografie a renumitei artiste franceze.

 

6. Cât de des cumperi cărţi?

Cumpăr cărţi suficient de des.

 

7. Cum păstrezi o carte?

O carte o păstrez pe raft, în învelitoare.

 

8. Un studiu a demonstrat faptul că moldovenii citesc din ce în ce mai puţine cărţi. Cum crezi, care este motivul?

Motivul de bază ar fi lipsa timpului, lipsa informaţiei cu privire la bestseller-urile ce sunt expuse în vînzare sau chiar pe internet, care sunt accesibile la un simplu click.

 

9. Ce ar trebui să facă fiecare dintre noi pentru a promova lectura în şcoala, liceul, universitatea în care învaţă, în familie, în comunitatea în care trăieşte?

Cred că fiecare din noi ar trebui să posteze  cît mai des cartea citită pe rețelele de socializare, fapt care, posibil, ar stîrni curiozitatea multora. Eu așa fac. Mulţi prieteni de-ai mei au început să citească şi se conving că lectura ne deschide multe lumi nebănuite.

 

Anna Casian-Musteață,

ArtInfinit.md

 

Partenerii nostri: