Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Uniunea Artiştilor Plastici


Ministerul Culturii a acordat premiul mare în cadrul expoziției-concurs “Autumnala 2015”

Pe data de  26 noiembrie curent, la Centrul Expoziţional "Constantin Brâncuşi" a avut loc vernisarea expoziției-concurs “Autumnala 2015” și decernarea premiilor pentru cele mai bune lucrări ale anului.

 

Prezent la inaugurare, viceministrul în exercițiu al Culturii Gheorghe Postică a înmânat premiul mare al concursului, oferit de Ministerul Culturii, care i-a revenit în acest an pictorului Dmitri Peicev pentru lucrarea „Dolna. Toamna”. Oficialul a vorbit despre importanța desfășurării unui asemenea concurs care pune în valoare talentele din domeniu și constituie o platformă de comunicare între artiștii plastici profesioniști și a celor tineri, precum și a criticilor de artă, fără de care evoluția fenomenului plastic contemporan nu ar avea perspective. Gheorghe Postică a mai notat că ”avem o diversitate de artiști plastici care promovează o gamă largă de forme, culori și tematici care se regăsesc în lucrările lor de artă ce încântă publicul amator.”

 

În cadrul evenimentului au fost decernate și alte premii. Astfel, premiul pentru excelenţă a fost acordat artistului plastic Vladimir Palamarciuc, pentru întreaga activitate în creaţia artistică. Premiul pentru Tineret i-a revenit lui Ruslan Roşca, iar premiul pentru genurile artelor plastice după cum urmează: pictură – Gheorghe Şoitu, sculptură – Mihai Damian, artă grafică – Anatol Danilişin, artă decorativă – Virgil Tecuci şi critică de artă – Tudor Stavilă.

 

Expoziția-concurs „Autumnala 2015” a obţinut statutul de concurs din anul 2005 și este organizată de Ministerul Culturii al Republicii Moldova în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din Moldova. Juriul este constituit din membrii ai Consiliului Uniunii Artiştilor Plastici, iar  preşedintele juriului ediției actuale este pictorul Liviu Hâncu. Fiind unul dintre cele mai vechi concursuri de artă plastică de la noi din ţară, organizat din anul 1957, expoziția-concurs reprezintă o totalizare a activităţii artiştilor plastici profesionişti din ţară, inclusiv tineri artişti plastici, care expun lucrările pentru prima dată.

 

În acest an Expoziţia „Autumnala 2015” însumează 150 de lucrări de artă plastică, realizate de 130 de autori și expuse în perioada 26 noiembrie - 13 decembrie la Centrul Expoziţional "Constantin Brâncuşi".

 

 

Partenerii nostri: