Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

ArtInfinit te provoacă la citit!


Andrei Zapșa: ” Nu suntem învățați să citim, cum să citim și mai cu seamă – ce să citim”

Este tânăr și îndrăgostit de literatura fantasy. Preferă cărțile tradiționale și nu poate nicidecum înțelege persoanele care oferă întâietate cărții electronice. Când are câțiva bani puși de-oparte îi cheltuie, desigur, pe cărți.  Crede că cea mai bună cale este de a motiva oamenii spre lectură este  propriul exemplu. Toate acestea îl caracterizează pe Andrei Zapșa, pe care vă îndemn să îl cunoașteți din interviul de mai jos.


Ce loc ocupă lectura în viața ta?

Citesc mult. Mai puțin decît aș fi vrut să reușesc, dar totuși sînt un om foarte pasionat de lecturi. În general consider că nu poate fi nimic mai indicat decît a citi o carte în liniștea unei seri, pentru a evada din rutina zilnică prea zgomotoasă ca regulă.


Care este cartea și autorul tău preferat?  De ce?

Nu știu dacă aș putea evidenția o singură carte. În general preferințele mele se impart în literatură fantasy și ”restul lumii”. Din romanele fantasy pe care le-am citit, pot să remarc seria ”Harry Potter”  de J.K. Rowling, Trilogia ”Stăpînul Inelelor” de Tolkien și ”Urzeala Tronurilor” de G.Martin. De ce? Pentru că aceste cărți au adus o contribuție esențială la formarea mea personală și la stilul în care scriu. În rest, aș evidenția romanul ”Shogun” de James Clavel, care pe timpuri, fusese o adevărată provocare pentru mine și a rămas peste ani una din ficțiunile mele istorice  favorite.

 

Când ai fost ultima dată la bibliotecă?  De fapt, cât de des mergi acolo pentru a împrumuta cărți?

Nu mai mult decît o săptămînă în urmă, și asta numai pentru că am avut nevoie de mai multe cărți cu un specific anume. Nu prea merg la biblioteci, trebuie să recunosc. Prefer să procur cărțile care-mi fac cu ochiul de pe rafturile librăriilor. Merg la bibliotecă numai în cazul în care am nevoie de ceva concret și greu de găsit în librării, sau dacă este prea costisitor să procur una.

 

Preferi cartea tradițională sau pe cea în variantă electronică? De ce?

Nu am înțeles și nu voi înțelege niciodată oamenii care oferă întîietatea cărții electronice. Toate tentativele mele de a citi ceva de pe o carte electronică sau la PC au suferit un eșec lamentabil. Nu pot să citesc fără  să simt pagina în mînă, fără  să am mirosul de tipografie proaspătă omniprezent și fără  să aud foșnetul unei foi de hîrtie, răsfoite într-un final după o sorbitură sățioasă din conținut. Nu judec pe nimeni. Dar îmi place să simt o relație cu cartea, care odată cu apariția cărților electronice, pare un pic cam denaturată, deși trebuie să recunosc că și acest tip de inovație este unul bun și eficient din anumite puncte de vedere.


Ce carte ai acum pe noptieră?

Am mai multe. Dacă este să fiu exact – 11 cărți, dintre care 10 sunt despre istoria Moldovei medievale, și am nevoie de ele pentru a mă documenta într-o serie de chestiuni, iar a 11-a este romanul ”Un yankeu la curtea Regelui Arthur” de Mark Twain, pe care am citit-o cu cîțiva ani în urmă și pe care am hotărît s-o recitesc pentru a-mi reîmprospăta niște amintiri.

 

Cât de des cumperi cărţi?

Chiar nu am un sistem după care aș face achiziții. Cert este că dacă am niște bani puși de-o parte, o să-i cheltui anume pe asta. În general, sunt cam mînă-spartă cînd se ajunge la subiectul cărților.

 

Cum păstrezi o carte?

Am o bibliotecă destul de voluminoasă. Și dacă de obicei, în camera mea domnește o anarhie absolută ca după vre-un cataclism natural, biblioteca mea ar fi probabil ultimul bastion al ordinii (Rîde). Sunt un perfecționist sadea în ceea ce ține de starea cărților. Toate sunt într-o stare foarte apropiată de ”nou”, chiar dacă au fost citite și de mai multe ori.

 

Un studiu a demonstrat faptul că moldovenii citesc din ce în ce mai puţine cărţi. Cum crezi, care este motivul?

Primul motiv ar fi faptul că în școli nu se educă cultura lecturii. Nu suntem învățați să citim, cum să citim și mai cu seamă – ce să citim. Eu, spre exemplu, nu am citit mai niciodată listele de lecturi pe care le-am primit în școală, pentru că le găseam în general prea plicticoase. Citeam în schimb literatura care-mi plăcea. Alt motiv ar fi faptul că nu avem parte de oameni care să ne inspire și trezească setea de lectură. Profesorii de limbă și literatură ar trebui să facă anume acest lucru: să încurajeze setea de cunoaștere și lărgire a orizonturilor prin intermediul lecturilor, ceea ce nu prea fac (sper să greșesc), deși sunt și din cei care se dedică anume cultivării dragostei față de citire cu maximă dăruire. Și un alt motiv foarte important: cărțile sunt foarte scumpe, iar salariile foarte mici. Adaosurile comerciale din librării sunt pur și simplu strigătoare la cer. Să pui tu 50-70% adaos, e scandalos. Numai la noi fac business pe loc gol.

 

Ce ar trebui să facă fiecare dintre noi pentru a promova lectura în şcoala, liceul, universitatea în care învaţă, în familie, în comunitatea în care trăieşte?

Nu știu dacă aș putea veni cu o ”rețetă” concretă la acest subiect. Din practica mea, am văzut că cea mai bună cale este de a motiva oamenii spre lectură prin propriul exemplu. Trebuie să citim oriunde avem ocazia și lucrul acesta trezește mai devreme sau mai tîrziu interesul celor din jur. Trebuie să încercăm să propunem oamenilor cărți reieșind din preferințele pe care știm că le au. La urma urmei, nu mai sunt moldovenii lipsiți de setea cunoașterii, pur și simplu dese ori, axa valorică impusă în școală și în familie nu corespunde cu o axă valorică occidentală. În general, eu sper foarte mult că lucrurile se vor schimba, și cred în acest lucru!

 

Mulțumesc pentru interviu!

 

 

Anna Casian-Musteață,

ArtInfinit.md

 

Partenerii nostri: