Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

ArtInfinit te provoacă la citit!


Corina Moisei : ” E o plăcere incomensurabilă să ţii o carte în mînă, să o miroşi, să simţi paginile catifelate”

Corina Moisei este îndrăgostită de lectură, căci citește de la vârsta de 5 ani. De atunci, nu a mai lăsat cartea din mână. Este studentă la Drept și  îi place la nebunie să cumpere cărți. Le cumpără zilnic, căci își face ”rezerve de iarnă”. Ce preferințe mai are tânăra bookaholică, vă îndemn să aflați din interviul de mai jos.


Ce loc ocupă lectura în viața ta?

Lectura e un element definitoriu, care mi-a modelat oarecum existenţa. Graţie faptului că citesc de la vîrsta de 5 ani, am înţeles absolut întreg spectrul beneficiilor pe care lectura le aduce personalităţii mele. A citi, pentru mine, e un mod de viaţă sănătos, deoarece am plasat cartea în lista unor deprinderi valoroase. De exemplu, nu pot călători, dormi sau bea cafeaua fără o carte bună. Indubitabil, lectura nu-i doar un hobby pentru mine, e un stil, o carte de vizită, care mă defineşte. A devenit caracterul meu individualizant în societate şi mereu încerc să fiu la oră cu noutăţile editoriale şi cu tendinţele în materie de citit.

 

Care este cartea și autorul tău preferat?  De ce?

Uite asta chiar e o întrebare dificilă. Nu am un răspuns unic, ba chiar aş putea să înşir o listă lungă de autori care mi-au lăsat o amprentă adîncă pe coardele spiritului. Totuşi, cei mai importanţi, care stau pe un piedestal în preferinţele mele ar fi : Elif Shafak cu lucrarea sa « Bastarda Istanbulului » sau « Sfîntul nebuniilor incipiente », Ray Bradbury « Cronicile marţiene », Jose Ortega y Gasset « Studii despre iubire » (asta chiar e o carte de căpătîi pentru toţi cei care au iubit măcar odată), şi desigur autorul meu recent descoperit, dar extrem de uimitor Daniel Keyes cu lucrarea sa de referinţă « Flori pentru Algernon ».

 

Când ai fost ultima dată la bibliotecă?  De fapt, cât de des mergi acolo pentru a împrumuta cărți?

Ultima oară am mers la bibliotecă în liceu, asta dacă ne referim la beletristică, pentru că în materia profesiunii pe care am îmbrăţişat-o, şi anume dreptul, merg des la Biblioteca Publică de Drept. La capitolul lecturi pentru suflet, deja de vreo 5 ani nu împrumut cărţi. Simplu, le cumpăr. Am ajuns undeva la etapa unui maniac bookaholic. De ce nu împrumut ? Îmi place să am cărţile mele, să le citesc după bunul plac şi să nu le împart cu nimeni. Sună un pic egoist,dar sunt bogăţiile mele. Totuşi cînd îmi solicită cărţi tinerii studioşi le ofer cu mare drag, însă cu condiţia că în rezultatul citirii rămân intacte sub aspect estetic.

 

Preferi cartea tradițională sau pe cea în variantă electronică? De ce?

Rămîn a fi de modă veche. E o plăcere incomensurabilă să ţii o carte în mîină,să o miroşi, să simţi paginile catifelate. E practic un extaz. Totuşi nu pot nega confortul cărţilor electronice, care prezintă numeroase beneficii : uşor de descărcat, ieftine sau chiar gratis, bune de luat oriunde şi oricînd. Dar dacă tot sunt din generaţia celor care au crescut cu ”Guguţă” şi ”Albinuţa” , nu pot fără tradiţionala carte legată în copertă.

 

Ce carte ai acum pe noptieră?

La moment citesc cartea lui Ian McEwan « Sâmbătă ».

 

Cât de des cumperi cărţi?

In ultima perioadă de timp, zilnic. Fac « rezerve de iarnă », dar lăsînd de o parte gluma beneficiez de toate promoţiile care apar atît pe net,cît şi în librării. Cumpăr orice carte,care îmi face cu ochiul, deşi acum sînt mai mult pe unda literaturii contemporane.

 

Cum păstrezi o carte?

O tratez cu dragoste. Asta e cheia. Adică folosesc semne de carte, le ţin în dulap în locuri curate, lipsite de umezeală. Mai nou, am văzut trend-ul coperţilor viu colorate şi cred că în curînd achiziţionez şi eu una.

 

Un studiu a demonstrat faptul că moldovenii citesc din ce în ce mai puţine cărţi. Cum crezi, care este motivul?

Aici problema e amplă şi un răspuns univoc nu pot să dau. Ar fi un spectru mult mai larg de motive, de exemplu : indiferenţa (de ce să citeşti cînd ai net,TV sau poţi să ieşi într-un club de noapte), mulţi consideră asta demodat (am auzit de multe ori replici ascuţite, precum că nu am viaţă socială,dacă citesc atîta), costul ridicat al cărţilor (cu toate că există multe opţiuni,de exemplu magazine cu cărţi buchinistice, cărţi electronice gratuite), lipsa unui model demn de urmat (dacă mama sau tata nu citeşte, ce acţiuni aşteptaţi de la copil, iar dacă şi dascălii nu mai pun mîna pe o carte,atunci elevul chiar va fi în pană de idei). La capitolul ăsta am fost o norocoasă, deoarece mama mea, care e şi pedagog de limbă şi literatură română mi-a altoit dragostea faţă de frumos, faţă de cuvîntul scris cu meşteşug şi profunzime.

 

Ce ar trebui să facă fiecare dintre noi pentru a promova lectura în şcoala, liceul, universitatea în care învaţă, în familie, în comunitatea în care trăieşte?

Soluţii sînt multe, dar în primul rînd începem cu propriul exemplu : Citiţi. Repetînd spusele lui Tudor Chirilă : « Citiţi tot ce vă cade. Ca să nu fiţi o generaţie pierdută ». Nu uitaţi că pe lîngă clasicii îndrăgiţi şi bătătoriţi, care stau de ani buni în curriculum, mai sunt alţi autori distinşi şi demni de a fi citiţi. Păstraţi conexiunea şi cu noutăţile literare, accesaţi blog-uri (aici chiar e vast spectrul, mai ales la vecinii noştri de peste Prut), încercaţi să scrieţi propria cronică literară (de fapt asta am început să fac şi eu într-un blog persoanl, unde practic ţin evidenţa propriilor lecturi https://booksconnectingpeople.wordpress.com/ ), vizitaţi tîrgurile noastre de cărţi, veţi găsi atît cărţi la preţ impresionant,cît şi oameni gata să îşi împărtăşească experienţele lecturale. Invăţaţi copiii că a citi e o virtute, nu o obligaţie. Cel puţin mie mama aşa îmi spunea: cartea şi cunoştinţele sunt cele mai valoroase achiziţii, pe care nimeni nu ţi le poate fura. Cartea trebuie să devină un prieten, mereu aproape, mereu la îndemînă şi care să aducă linişte şi calm sufletesc. Prin cărţi trăim multidimensional. Avem atîtea vieţi,cîte cărţi citite.

 

Mulțumesc mult pentru interviu !

 

Anna Casian-Musteață,

ArtInfinit.md

 

Partenerii nostri: