Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Uniunea Artiştilor Plastici


Azi are loc vernisarea expoziției ”Salonul Municipal de Artă Plastică Oradea 2015”

În incinta Muzeului Național de Artă al Moldovei, cu începere de la ora 15.00, va avea loc vernisarea expoziției ”Salonul Municipal de Artă Plastică Oradea 2015”.

Expoziţia va rămâne deschisă până pe data de 16 decembrie 2015.

Muzeul Ţării Crişurilor şi Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Oradea, organizează în fiecare an Salonul municipal de artă, la care participă artişti plastici, membri ai UAP Oradea, expunând lucrări de pictură, sculptură, grafică şi artă decorativă, ce au fost acceptate în urma unei selecţii făcute de membrii conducerii Filialei UAP Oradea.

“Expoziţia de faţă, care oferă 70 de lucrări semnate de 42 de plasticieni orădeni (în total sunt 76 de membrii ai Filialei locale a Uniunii Artiştilor Plastici din România)  încearcă să pună în valoare realizările unora dintre reprezentanţii grupării profesioniste din Oradea. Privind tablourile (ulei, acrilic, guaşă, tempera), sculpturile (lemn, metal, piatră), dar şi piesele de artă decorativă (textile, sticlă, ceramică) expuse ne dăm seama că avem de-a face cu tot atîtea universuri cîţi artişti sunt prezenţi la acest Salon.”

„S-au inventat, în ultimii ani, o sumedenie de termeni pentru a încerca să se pună o minimă ordine interpretativă în arta contemporană: de la altermodernism la postcontemporaneitate, de la metamodernism la neoexpresionism sau neopopart, de la arhaism modern la realismul crud. Aş spune că puţin din toate aceste „definiţii” ale contemporaneităţii dar nici una pînă la capăt caracterizează lucrările Salonului de anul acesta.”

„Tocmai de aceea aş ieşi din sfera comentariului strict plastic şi mi-aş rezuma discursul folosindu-mă de o comparaţie celebră. Orice operă de artă este înainte de toate un „eveniment al adevărului”. Şi o expoziţie reprezintă – atunci cînd îşi atinge cu adevărat scopul – tot un „eveniment al adevărului”. Venind de la graniţa vestică a României până aici, la Chişinău, sperăm că am reuşit să atingem acest scop, ba, mai mult, am transformat scopul într-o obiectivare exterioară. Pentru noi, expoziţia reprezintă pe deplin un eveniment al adevărului: e adevărul nostru intim pe care îl etalăm pe simezele Muzeului Naţional de Artă al Moldovei. Suntem noi cu tot ce avem mai bun în noi.”

Prof. Univ. dr. Aurel CHIRIAC, Director Muzeul Ţării Crişurilor, Oradea

 

Partenerii nostri: