Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Uniunea Muzicienilor


Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare “JOC” și-a sărbătorit cea de-a 70 aniversare

La data de 31 octombrie 2015, Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare “JOC” a prezentat pe scena Palatului Național “Nicolae Sulac” un spectacol muzical-coregrafic aniversar dedicat împlinirii a 70 de ani de la fondare. În cadrul spectacolului au evoluat peste 60 de dansatori, acompaniaţi de orchestra ansamblului. Concertul a debutat cu faimosul dans „Moldoveneasca” - o perlă coregrafică, ce reprezintă particularităţile neamului nostru.

 

La eveniment a fost prezent și ministrul în exerciţiu al Culturii, Monica Babuc, care a declarat în discursul său că “limba unui popor, portul nostru popular, imnul, stema, drapelul, dar și folclorul din care face parte dansul popular sunt cele mai importante însemne identitare ale unui popor”. Monica Babuc a adus mulțumiri maestrului Vladimir Curbet, grație căruia „hora, sârba, bătuta, mărunțica și-au căpătat forma și stilul lor adevărat”. În cadrul evenimentului, oficialul a decernat diplome de onoare ale Ministerului Culturii Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare "JOC" pentru contribuție remarcabilă în promovarea și valorificarea artei coregrafice în țară și peste hotare, în legătură cu aniversarea a 70 de ani de la aniversare, și directorului general al Ansamblului, coregrafului-șef, maestrului Vladimir Curbet. De asemenea, ministrul în exercițiu al Culturii a dat citire decretului prezidențial de conferite a mai multor distincții de stat angajaților Ansamblului.

 

Amintim că, la inițiativa Ministerului Culturii, în cadrul ședinței Guvernului din data de 28 octombrie, curent, a fost aprobată o hotărâre cu privire la alocarea sumei de 200 mii lei Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare "JOC" pentru confecționarea costumelor.

 

Colectiv emerit din Republica Moldova, Ansamblul “JOC”, laureat al concursurilor naționale și internaționale, s-a afirmat pe parcursul anilor ca o veritabilă instituție de valorificare și promovare a celor mai valoroase tradiții, datini, ritualuri și obiceiuri naționale, fiind un adevărat mesager al artei și culturii autohtone în străinătate.

 

Pe parcursul celor 70 de ani de activitate, au fost montate 8 programe concertistice (cca 85 de dansuri), fiind prezentate peste 7800 de spectacole (circa 3800 în 65 de țări ale lumii) în fața unui public de peste 17 milioane de spectatori.

 

Începând cu anul 1957 și până în prezent, în fruntea Ansamblului “JOC” se află talentatul și neobositul coregraf Vladimir Curbet, Artist al Poporului, Laureat al Premiului de Stat, Cavaler al Ordinului Republicii, care la 19 septembrie, curent, a împlinit onorabila vârstă de 85 de ani de la naștere și 57 ani de activitate prodigioasă în cadrul Ansamblului “JOC”.

 

Partenerii nostri: