Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

ArtInfinit te provoacă la citit!


Maria Chiper: ”Să ne educăm copiii astfel încât cartea să le fie prima jucărie și să nu uităm că anume cartea este cel mai bun cadou!”

A activat  o perioadă  în calitate de bibliotecară, iar biblioteca i-a devenit a doua casă. Nu are o carte preferată, căci fiecare carte citită își lasă amprenta asupra ei. Recunoaște utilitatea cărților electronice, dar pentru ea cartea tradițională are prioritate. Este vorba despre Maria Chiper. Vă las s-o cunoașteți!

 


1. Ce loc ocupă lectura în viața ta?

Un rol destul de important. Lectura a devenit printre primele metode de relaxare, petrecere a timpului liber și călătorie în timpuri și meleaguri îndepărtate J

 

2. Care este cartea și autorul tău preferat?  De ce?

Nu cred că am încă un autor preferat sau o carte preferată. E prea grea alegerea și îmi pare că am citit prea puțin pentru a lua o astfel de decizie. Mi-a plăcut mult ”Portretul unei doamne” de Henry James, dar am nevoie s-o recitesc pentru a vedea dacă mai are același efect asupra mea!

 

3. Când ai fost ultima dată la bibliotecă?  De fapt, cât de des mergi acolo pentru a împrumuta cărți?

Am lucrat 4 ani ca bibliotecară, iar biblioteca a devenit pentru mine o a doua casă. Acum, nu mai merg acolo atât de des, dar mereu când am nevoie de ceva știu unde găsesc cartea dorită. Să zicem, o dată la două săptămâni. Atât de des frecventez biblioteca și doar pentru că am o mulțime de cărți în propria bibliotecă care nu au fost încă deschise.

 

4. Preferi cartea tradițională sau pe cea în variantă electronică? De ce?

Îmi plac cărțile tradiționale, sunt conservatoare în această privință. Mă simt mult mai aproape de autor și de poveste când simt cartea, când pot vedea cât e de groasă, cum arată coperta, cum este construită în detaliu. Ca o bibliotecară veritabilă, îmi place să am o carte în mână și nu un device. Cu toate acestea, simt utilitatea cărților electronice – când călătorești, când nu reușești să treci pe la bibliotecă, când nu găsești o anumită carte, cărțile electronice sunt o adevărată salvare.

 

5. Ce carte ai acum pe noptieră?

Acum citesc ”Amantul doamnei Chatterley” de Lawrence, o carte pe care de foarte mult timp am vrut s-o încep. Și cu toate acestea, a stat și ea ceva timp neatinsă în biblioteca personală.

 

6. Cât de des cumperi cărţi?

Rar, chiar foarte rar. Cum am menționat, fiind bibliotecară am avut acces nelimitat la o mulțime de cărți, de aceea am profitat la maxim de această oportunitate. Îmi cumpăr cărți care fie mai greu se găsesc, fie vreau să le dețin în propria bibliotecă, fie dintr-un alt motiv am nevoia s-o cumpăr J

 

7. Cum păstrezi o carte?

O citesc, fac notițe în ea, o iau cu mine prin geantă, pe plajă, o împrumut prietenilor. Nu prea păstrez cărțile J Dar desigur, îmi place să le văd curate, neșifonate și întoarse pe raftul mic din biblioteca personală.

 

8. Un studiu a demonstrat faptul că moldovenii citesc din ce în ce mai puţine cărţi. Cum crezi, care este motivul?

Moldovenii nu prea au timp pentru citit. Nu au fost educați în așa fel ca timpul liber să și-l petreacă lecturând. Cărțile ajunse în librăriile noastre sunt destul de scumpe. Așa cred, cu toate acestea consider că în ultimii ani, cu toate campaniile și programele de lectură, s-a reușit de promovat lectura și tind să cred că numărul cititorilor a crescut considerabil.

 

9. Ce ar trebui să facă fiecare dintre noi pentru a promova lectura în şcoala, liceul, universitatea în care învaţă, în familie, în comunitatea în care trăieşte?

Să citim cât mai mult, să recomandăm cât mai des și să îndemnăm la lectură. Să ne educăm copiii astfel încât cartea să le fie prima jucărie și să nu uităm că anume cartea este cel mai bun cadou!

 

 

 

Anna Casian-Musteață,

ArtInfinit.md

 

Partenerii nostri: