Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

ArtInfinit te provoacă la citit!


Monica Toderici recomandă “Limbajul trupului” de Tonya Reiman: ”E absolut fantastică!”

Monica Toderici adoră lectura. Îi plac cărțile în format tradițional, dar acceptă să citească și în varianta electronică. Consideră că fiecare om trebuie să citească cât mai mult sau, măcar  1 oră pe zi să o dedice cărților. Ce preferințe mai are Monica în materie de lectură, aflați din interviul de mai jos.

 

  • · Ce loc ocupă lectura în viața ta?

Lectura, din păcate, ocupă locul doi. Pe primul loc se află necesitățile familiei.

 

  • Care este cartea și autorul tău preferat?  De ce?

Dintre toate cărțile, prefer “Decameronul”. Este o carte din cauza căreia am plâns, am râs, am simțit emoții diverse. Nu am un autor preferat. Mie îmi plac cărțile care transmit emoții.

 

  • · Când ai fost ultima dată la bibliotecă?

Ultima dată am fost la bibliotecă acum patru luni. În urmă cu 3 ani am reînceput să frecventez biblioteca. Până atunci, aveam timp doar de lecturi pe internet.

 

  • Preferi cartea tradițională sau pe cea în variantă electronică? De ce?

Prefer cartea tradițională. Îmi place să îi simt mirosul și sa pot întoarce pagina. La calculator nu mă pot concentra și nu pot reține ceea ce citesc. Probabil, e obișnuință.

 

  • Ce carte ai acum pe noptieră?

Acum citesc “Limbajul trupului”, de Tonya Reiman. E absolut fantastică!

 

  • · Cât de des cumperi cărţi?

Destul de rar cumpăr cărți, mai mult pentru copii am cumpărat. Cea de pe noptieră e cumpărată, e una din cărțile pe care TREBUIE să o ai.

 

  • Cum păstrezi o carte?

În bibliotecă. Dar cea pe care o citesc-  neapărat lângă pernă. Mă așteaptă.

 

  • Un studiu a demonstrat faptul că moldovenii citesc din ce în ce mai puţine cărţi. Cum crezi, care este motivul?

Nu doar moldovenii, dar oamenii din toate țările citesc puțin. Atracția către gadge-turi, jocuri, distracții, e mult mai mare. Cu siguranță, dacă nu ar exista, singura distracție ar fi călătoria în lumea poveștilor și întâmplărilor din cărți.

 

  • · Ce ar trebui să facă fiecare dintre noi pentru a promova lectura în şcoala, liceul, universitatea în care învaţă, în familie, în comunitatea în care trăieşte?

Să stabilească o prioritate: o oră, o oră jumătate pe zi, e musai să citească cu cartea în mână. Să fie ca un stil de viață, ca și cum ar fi un obicei de igienă corporală. Să zicem că ar fi trebuit să existe și o igienă a spiritului, a conștiinței, a imaginației. Fiecare din noi trebuie să-și impună lucrul acesta.

 

 

Anna Casian-Musteață,

ArtInfinit.md

 

 

 

 

 

Partenerii nostri: