Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Arta și Copiii


OPINCUŢA la 25 de ani de activitate - Un ansamblu de nota „10”

Ansamblul „Opincuţa” a luat naştere în anul 1990. Fiind prezentă la un   spectacol al Teatrului de Etnografie şi Folclor „Ion Creangă”, doamna  Maria LUPU a rămas profund impresionată de cele văzute şi a hotărât să  fondeze şi ea un colectiv ce ar contribui la renaşterea folclorului  nostru. La început,  a condus un grup de copii de la şcoala din Cricova,  iar mai apoi membri ai ansamblului au devenit elevii Liceului Teoretic   „Ion Creangă” din Chişinău. Astfel, de-a lungul anilor, din ansamblul   etnofolcloric „Opincuţa” au făcut parte, cel puţin, 3 mii de copii care  vor purta mereu în suflet dragostea faţă de tradiţiile şi obiceiurile  neamului.

În aprilie, în incinta teatrului „Ginta Latină”, a avut loc un concert jubiliar care a marcat 25 de ani de activitate a ansamblului. Spectatorii prezenţi în  sală au avut parte de un spectacol dramatico-folcloric de zile mari cu   genericul „Pe uliţa satului”. După cum a menţionat doamna Maria LUPU,  echipa de organizatori a ţinut neapărat ca dansurile şi cântecele să fie   împletite cu obiceiuri şi datini, formând un program integru, astfel   încât totul să se deruleze asemeni unei poveşti logice: cu introducere,  punct culminant şi deznodământ.

Prima parte a scenariului a fost alcătuită în baza frumoaselor   „Amintiri din copilărie” de Ion Creangă. Aici şi-au demonstrat din plin  graţia şi talentul copiii din grupele mică şi mijlocie. A două parte a  adus în scenă obiceiul petrecerii tinerilor la armată. De această dată  au participat elevii din grupa mare, dar şi absolvenţi ai ansamblului,  cei care acum 25 de ani au stat la leagănul colectivului.

“Foştii membri au fost foarte receptivi când le-am propus să revină   la „Opincuţa” pentru o lună şi jumătate, ca să ne pregătim de acest  eveniment. S-au implicat foarte mult şi părinţii copiilor care în
prezent fac parte din ansamblu, pentru ca sărbătoarea să ne reuşească la  un nivel foarte înalt de organizare”, povesteşte conducătoarea grupului  vocal, Viorica Lupu, care de asemenea se numără printre foştii membri ai  ansamblului.

Un spectacol complex: cu decor, recuzită, lumini şi coloană sonoră,  regie şi punct culminant – aceasta şi-au dorit cei de la „Opincuţa”. Şi  le-a reuşit întru totul. Mai mult decât atât. Concertul jubiliar al
colectivului aduce elemente noi în domeniul ansamblurilor folclorice,  ridicându-se la nivelul unui teatru dramatic.

De rând cu membrii ansamblului, cei care s-au bucurat cel mai mult de  acest succes au fost părinţii. Ei sunt foarte mulţumiţi că „Opincuţa”  descoperă aptitudinile copiilor, îi apropie de creaţia populară şi
tradiţiile neamului. „Aici copiii noştri au noroc de pedagogi care depun  efort maxim şi mult suflet în tot ceea ce fac. Doamna Maria Lupu este un  manager de excepţie. În cei 25 de ani, de când conduce acest colectiv, a  acumulat multă experienţă. Are numeroase idei pentru un ansamblu de  copii şi adolescenţi de nota 10”, au ţinut să accentueze părinţii.

Precizăm că micii dansatori sunt coordonaţi de Elena Lupu (şi ea fost  membru al colectivului) şi Denis Ganga – coregrafii ansamblului, iar  Viorica Lupu este conducătorul grupului vocal al formaţiei.

La mulţi  ani, OPINCUŢA!

 

 

Nadia DARIE

 

 

 

Partenerii nostri: