Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Tineret


Învingătorii Turneului Naţional de Şah „Turnul Alb”

La 18 aprilie, Clubul Republican de Şah şi Dame din Chişinău a găzduit   ceremonia de premiere a învingătorilor Turneului Naţional de Şah între   echipele şcolare „Turnul Alb”. Selectarea participanţilor pentru finala   Tunerului a avut loc în cadrul competiţiilor zonale, la care au fost  desemnate cele mai puternice echipe. Finala a avut loc în capitala  Moldovei, în perioada 14-18 aprilie.

La competiţiile finale au participat cele mai bune opt echipe şcolare   din Republica Moldova: două echipe din Chişinău, şahişti din Bălţi, Comrat, Făleşti, Basarabeasca, Costuleni (r-nul Ungheni), Jora de Sus   (r-nul Orhei).

Conform rezultatelor Turneului, locul III a revenit echipei de la   Liceul „M. Eminescu” din Făleşti. Deţinători ai locului II au devenit   elevii de la gimnaziul „Stepan Kuroglo” din Comrat. Titlul de   învingători ai Turneului a fost câştigat de echipa de la Liceul „N.  Gogol” din capitală. Anume această echipă va reprezenta Moldova la 
Turneul Internațional de Şah „Turnul Alb”, care va avea loc în perioada   1-9 iunie la Soci. Din componența echipei câștigătoare fac parte   Alexandru Talmaci, Vlad Vorobiov, Constantin Arabadji și Daria Țurcan.

Premiile învingătorilor şi diplomele participanţilor la competiţie au   fost înmânate de Igor Dodon, deputat în Parlamentul R. M., preşedinte al  Federaţiei de Şah din Moldova. În discursul său, acesta a menţionat că 
evenimentul dat este foarte important în istoria şahului moldovenesc.  „Sunt foarte bucuros că la Turneul al cărui ceremonie de deschidere a  avut loc cu participarea legendarului şahist, marelui maestru  internaţional, Anatoli Karpov, au participat copii din diferite raioane   ale Moldovei. Este foarte important că învingătorii vor participa la   turneul de la Soci. Este o posibilitate bună pentru tinerii şahişti din   ţara noastră de a se întâlni cu prietenii, colegii din Rusia şi din alte   state, dar şi un bun prilej pentru a-şi demonstra talentele. În   calitatea mea de preşedinte al Federaţiei de Şah din Moldova, promit că   voi face tot posibilul pentru ca la Soci să vină şi reprezentanţii  regiunii din stânga Nistrului. Vreau să vă felicit pe toţi cu lansarea  acestui turneu legendar în ţara noastră, iar învingătorilor le doresc performanţă la reprezentarea ţării noastre la Soci”, a spus Igor Dodon.

„Turnul Alb” este un turneu de şah pentru echipele instituţiilor de   învăţământ general, la început, unional (în perioada URSS), naţional   (începând cu 2004, în cadrul Federaţiei Ruse), iar din 2014 având statut   de competiţie internaţională. Este organizat anual, din anul 1969.   Scopurile principale prevăd popularizarea şahului în rândul elevilor,   depistarea tinerilor şahişti dotaţi şi creşterea calificării sportive a   acestora.

Din anul curent, Turneul Naţional de Şah „Turnul Alb” va fi organizat,   în Moldova, anual, iar învingătorii competiţiei vor participa la   jocurile finale, organizate în Federaţia Rusă.

 

Valeriu COADĂ,
Secretar General al Federației de Șah din Moldova

 

Partenerii nostri: