Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Tineret


„Adrian Bratu - "Tinerii trebuie să investească în pasiuni şi în experienţe”

Era în clasa a V-a, când şi-a creat un blog. Scria despre evenimentele  din liceul localităţii natale. Apoi a venit să studieze în capitală.  Prin intermediul unui prieten, a ajuns la Centrul Media pentru Tineri,  care i-a fost ca o rampă de lansare. Aici a aflat multe din secretele   comunicării. Astăzi, Adrian BRATU este preşedintele Consiliului elevilor   de la Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chişinău şi e mândru că poate   povesti altor tineri despre eşecurile şi succesele lui în calitate de   tânăr formator în blogging.


- Povesteşte-ne despre perioada în care ai iniţiat primul blog.


- Pe atunci, blogul meu era sursa de informare a colegilor. Citeau   despre ce se mai întâmplă în liceul din sat sau intrau ca să descarce   fotografiile de la evenimente. Eram pasionat şi de fotbal, de aceea îmi rămânea tot mai puţin timp pentru blog.


- Ai venit în Chişinău să-ţi continui studiile. Ce făcea tânărul activ   de altădată?


- A trebuit să mă adaptez. A fost o perioadă în care eram mai timid şi   introvertit. La Centrul Media pentru Tineri am învăţat să-mi structurez   corect gândurile. Mi-am creat un alt blog, am cunoscut zeci de tineri activi şi mi-am reluat activităţile: participam la off-line-uri, mă  implicam în evenimente organizate, scriam articole.


- Şi care au devenit acum temele tale preferate?


- Scriam despre învăţământ şi ceea ce mă deranja: că unele discipline   sunt irelevante, că lecţiile nu erau practice sau că se studiau prea   multe obiecte. Ţin minte un subiect care a avut mai mult succes: despre   un timbru din Franţa pe care apăruse imaginea Republicii Moldova lângă  cea a României. Era o idee unionistă. Atunci am avut vizualizări şi  distribuiri. Postam câte 3-4 articole în lună. Cu timpul, am renunţat la   blog în favoarea altor activităţi.


- În prezent eşti preşedintele Consiliului elevilor de la „Spiru   Haret”. Care sunt priorităţile tale ca lider?


- Împreună cu alţi colegi, discutăm problemele din liceu şi căutăm   soluţii. Sau propunem proiecte interesante, în care s-ar putea implica   mai mulţi tineri. Eu sunt interesat de economie şi de lumea afacerilor. Această pasiune  am s-o dezvolt pe parcurs. Îmi doresc să lansez un blog, în care  economia şi gestionarea corectă a banilor să fie unele dintre temele  importante. Observ că mulţi tineri sunt dependenţi de banii părinţilor  din cauza că nu au suficiente cunoştinţe în acest domeniu.


- Ai devenit şi trainer la Centrul Media, instruieşti alţi tineri. Ce  crezi că este important ca ei să învețe, în primul rând?


- Tinerii care vin aici doresc să-şi facă un blog, să înveţe cum e în   jurnalism, să devină mai comunicativi, mai implicaţi. Eu i-aş îndemna să   facă toate acestea nu pentru faimă, pentru bravadă. Să opteze pentru  ceea ce-şi doresc, dar să aleagă anume ceea ce ar contribui la formarea  personalității lor. De asemenea, trebuie să-şi dezvolte pasiunile. Ele   îi vor ajuta să obţină succes. La început, e bine să practice mai multe   activităţi, ca să poată alege mai târziu. Nu i-aş sfătui să exagereze cu   postările on-line şi nici să şocheze prin comportament la off-line-uri.   Un alt lucru important: să nu investească în obiecte, ci în experienţe.

 

Precum vedeţi, la cei 17 ani împliniţi, Adrian BRATU are planuri  ambiţioase. Iar prin ceea ce face, este alături de tinerii activi, care  doresc să schimbe ceva în viaţa lor.

Consemnare: Alina GĂINĂ


FOTO:Adrian (primul din dreapta) alături de colegi, în timpul 
activităţilor

 

Partenerii nostri: